ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  E-readers: Τα παιδιά του κόσμου μαθαίνουν ανάγνωση  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  
περισσότερα...   rss
 
 
Με αφορμή την Επικαιρότητα
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Το Αλφαβητάρι της ηλεκτρονικής ανάγνωσης
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Με αφορμή την Επικαιρότητα / Ψηφιακή ανάγνωση: Λιγότερο διακριτική απΆ όσο νομίζατε
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Ψηφιακή ανάγνωση: Λιγότερο διακριτική απΆ όσο νομίζατε

   
http://www.theguardian.com/books/2013/aug/11/digital-reading-privacy-problems

Οι συσκευές e-reading αποτελούν πραγματικά χρυσωρυχεία για τις εταιρείες που διψούν να μάθουν τις καταναλωτικές μας συνήθειες  Μήπως θα έπρεπε να ανησυχούμε;

Η μακρά σειρά πρόσφατων αποκαλύψεων σχετικά με την παρακολούθηση του διαδικτύου αναδεικνύει το εύρος του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στις προσδοκίες μας για την προστασία προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια που μας παρέχεται σΆ έναν αυξανόμενα ψηφιακό κόσμο.

 Όπως και να αισθάνεστε για την καταγραφή και τη χρήση των προσωπικών δεδομένων μέσω διαδικτύου, η περιπλοκότητα και η αδιαφάνεια της σχετικής τεχνολογίας σημαίνει ότι συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιες ακριβώς πληροφορίες μπορεί ακούσια να «μοιράζεστε» με τρίτους. Βέβαια, το ξεφύλλισμα του καταλόγου στην τοπική σας βιβλιοθήκη, η αγορά ενός βιβλίου – με μετρητά – στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, και η ανάγνωσή του στο σπίτι ή το λεωφορείο μοιάζουν με σχετικά ανώδυνες δραστηριότητες. Ωστόσο, από τη στιγμή που εμπλέκεται το ηλεκτρονικό βιβλίο, παύουν να είναι τέτοιες.

Στα τέλη του 2012, η Electronic Frontier Foundation δημοσίευσε την πιο πρόσφατη έκδοση του E-Reader Privacy Chart, μιας λίστας σε μορφή ερωταπαντήσεων που αποτυπώνει εάν – και πώς – διάφορες μεγάλες εταιρείες (όπως η Google και η Amazon) χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν για να παρακολουθούν τις θεματικές προτιμήσεις των αναγνωστών – είτε πρόκειται για βιβλία που διαβάζονται για ψυχαγωγία είτε για βιβλία της δουλειάς. Τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά: Σχεδόν όλες οι εταιρείες παρακολουθούν και αποθηκεύουν τα κριτήρια αναζήτησης και αγοράς βιβλίων από το διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνο ό,τι διαβάζετε, αλλά και ό,τι σας ενδιαφέρει καταχωρείται στις βάσεις δεδομένων τους. Κάθε τίτλος που αγοράζεται συνδέεται με τον εκάστοτε λογαριασμό χρήστη: η επέμβαση στο ιστορικό χρήσης είναι εξαιρετικά δύσκολη, έως αδύνατη.

Εφόσον τα ηλεκτρονικά βιβλία «δένονται» επάνω στο λογαριασμό του χρήστη, η διαγραφή τους από τη βιβλιοθήκη σημαίνει ταυτόχρονα απώλεια πρόσβασης σε αυτά – ενώ τα στοιχεία της αγοραστικής πράξης μάλλον θα παραμείνουν αποθηκευμένα ούτως ή άλλως. Τέλος, όλες οι συσκευές e-reader μπορούν εκ του σχεδιασμού τους να παρακολουθούν την πορεία της ανάγνωσης σελίδα-σελίδα, όπως και οποιαδήποτε bookmarks (σελιδοδείκτες) και highlights (υπογραμμίσεις) εισάγει ο χρήστης. Οι επί μέρους εταιρικές πολιτικές για την αποθήκευση, χρήση και διάδοση τέτοιων πληροφοριών είναι, όπως τουλάχιστον περιγράφονται στους όρους χρήσης, ανησυχητικά νεφελώδεις.

Αυτή ακριβώς η έλλειψη διαφάνειας και ενημέρωσης περί τα e-books θα έπρεπε να είναι λόγος ανησυχίας. Στην ήδη μακρά λίστα με τα προσωπικά δεδομένα που κυβερνήσεις και εταιρείες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να αποκτήσουν, η γνώση του τί, του πώς και του πότε διαβάζουμε μπορεί να μοιάζει σχετικά ανώδυνη. Όμως η φαινομενική απλότητα τέτοιων δεδομένων αποκρύπτει κατά κάποιον τρόπο πολύ περισσότερα, τα οποία δεν βλέπουμε ή δεν κατανοούμε πλήρως.

Πηγή: Τζέημς Μπρίντλ, The Observer


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Με αφορμή την Επικαιρότητα
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Το Αλφαβητάρι της ηλεκτρονικής ανάγνωσης
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot