ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Πού απευθύνεται
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Marginalia / Πού απευθύνεται / Ένα ξεχωριστό εργαλείο για την ηλεκτρονική ανάγνωση
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Ένα ξεχωριστό εργαλείο για την ηλεκτρονική ανάγνωση

   
Η ηλεκτρονική ανάγνωση είναι πλέον ανάγκη όλων των εργαζομένων που δεν απασχολούνται σε αυστηρά χειρωνακτική εργασία, ανεξάρτητα από ηλικία και μορφωτικό επίπεδο. Μόνη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση σε υπολογιστή ή, ακριβέστερα, σε κάποια συσκευή ανάγνωσης που διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό. 

«Με το κατάλληλο λογισμικό». Από αυτό εξαρτώνται τα περισσότερα, αν όχι όλα. Και τούτο γιατί οι συσκευές ανάγνωσης, όπως και οι υπολογιστές, είναι εργαλεία με ανελαστικά χαρακτηριστικά. Μόνο το λογισμικό που υποστηρίζουν προσδιορίζει τις δυνατότητες που προσφέρουν στον αναγνώστη.

Έτσι, η ηλεκτρονική ανάγνωση έχει εξελιχθεί σε σπαζοκεφαλιά όχι μόνο για τον μέσο αναγνώστη αλλά και για κάθε χρήστη που δεν έχει επαρκείς και σύγχρονες τεχνικές γνώσεις. Η κύρια δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι εμπλέκονται τεχνολογίες λογισμικού, διάφορες συσκευές ανάγνωσης, πολλαπλές μορφές αρχείων (formats) περιεχομένου, τεχνικές προστασίας της ύλης κ.λπ. 

Οι λύσεις που προσφέρονται διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Συσκευές ανάγνωσης και ηλεκτρονικοί υπολογιστές οποιουδήποτε μεγέθους. 

Οι συσκευές ανάγνωσης (e-readers) έχουν πρόσφατα κατακλύσει την αγορά, αλλά και την ειδησεογραφία, επενδύοντας στην εξοικείωση των νεότερων γενεών με τα κινητά τηλέφωνα και τις εφαρμογές τους. Διαθέτουν οθόνες αφής, οι περισσότερες σε διαστάσεις διαγωνίου 6 ιντσών, κάποιες μεγαλύτερες στις 8-10 ίντσες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζουν αρχεία PDF και ePub (μια μορφή που επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή του κειμένου στις διαστάσεις της οθόνης του e-reader και την αυξομείωση του μεγέθους των χαρακτήρων, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική που συναντάμε στις ιστοσελίδες του Διαδικτύου).


Βασικό περιορισμό των e-readers αποτελεί το ότι δεν είναι πραγματικοί υπολογιστές, δηλαδή δεν μπορούν να εκτελέσουν πλήθος εφαρμογών, αφού το λογισμικό που τα συνοδεύει είναι περιορισμένο στο ζήτημα της ανάγνωσης. Όχι μικρότερης σημασίας έλλειψη είναι ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν υποστηρίζουν ακόμη έγχρωμο περιεχόμενο, έτσι δεν προσφέρονται για την εμφάνιση πολυμεσικού περιεχομένου (εικόνας και video). Η εμφάνιση όμως έγχρωμων συσκευών, προσιτών στην κατανάλωση, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει. 

Το μικρό μέγεθος, και κατά συνέπεια η ευκολία μεταφοράς τους, είναι το βασικό πλεονέκτημα αυτών των λύσεων. Η χρησιμότητά τους συνίσταται στην ανάγνωση περιεχομένου που ο χρήστης επιθυμεί να έχει συνέχεια μαζί του και να το διαβάζει σε χώρους μακριά από τον προσωπικό του υπολογιστή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η μεγάλη τους διάδοση στο εξωτερικό (και η πολύ μικρή ακόμη χρήση τους στη χώρα μας) οφείλεται στην ανάγνωση λογοτεχνίας κυρίως για αναψυχή ή για την κάλυψη του κενού χρόνου κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων σε τρένα ή λεωφορεία.

Η χρησιμότητα και οι περιορισμοί των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι προφανείς. Το μεγάλο μέγεθος της οθόνης αντισταθμίζεται από την υποχρέωση χρησιμοποίησής τους στον τόπο εγκατάστασης. Οι φορητοί λύνουν με κάποιο τρόπο το πρόβλημα της μετακίνησης, αλλά συνεχίζουν να απαιτούν επιφάνεια εναπόθεσης, δεδομένου ότι τα «γόνατα» και η «αγκαλιά» (laptop) δεν προσφέρονται για τη χρήση τους. Αντίθετα, τα tablet PCs είναι κανονικοί υπολογιστές με οθόνη αφής, συνδυάζοντας τη φορητότητα με την ποικιλία των προγραμμάτων που εκτελούν.


Ο Marginalia Composer χρησιμοποιείται σε κάθε τύπο υπολογιστή, προσαρμοζόμενος αυτόματα στις διαστάσεις της οθόνης του. Προβάλλει σε μορφή eBook οποιοδήποτε πολυμεσικό περιεχόμενο που μπορεί να αποτελείται από κείμενο με ενσωματωμένες εικόνες, video και ήχους. Οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στο Διαδίκτυο μπορεί να διαβαστεί και τοπικά με τη μορφή του βιβλίου.

Η χρήση του είναι εξαιρετικά απλή, απαιτεί μόνο τη χρήση του «ποντικιού», δεν περιλαμβάνει πολύπλοκα ιεραρχικά μενού, ενώ ο χρήστης έχει συνέχεια μπροστά του μόνο τις λειτουργίες που επιτρέπονται κάθε στιγμή. Οι Οδηγίες με πολυμέσα (multimedia help), με οθόνες και video, υποστηρίζουν δυνατότητες που δεν είναι ευθέως εμφανείς.

Η Επιφάνεια Εργασίας του Marginalia Composer προσομοιάζει το γραφείο εργασίας. Μπορεί κανείς να ανασύρει και να αφήσει επάνω της εικόνες και video που συνδέονται με το βιβλίο που διαβάζει. Μπορεί να έχει, ταυτόχρονα, ανοικτό τον ενσωματωμένο πλήρη internet browser και να πλοηγείται σε sites που σχετίζονται με την εργασία του. Βοήθεια μπορεί να αναζητήσει και από τον ενσωματωμένο youTube viewer, ο οποίος προβάλλει video και σχόλια που έχουν αναζητηθεί με λέξεις-κλειδιά και ΔΕΝ περιλαμβάνουν καμία διαφήμιση.


Ο χρήστης του  Marginalia Composerαλληλεπιδρά με το περιεχόμενο που διαβάζει. Μπορεί να επεμβαίνει προσθέτοντας εικόνες, video και ήχους. Μπορεί σε κάθε σελίδα να πληκτρολογεί Σημειώσεις και να συνδέει Συνημμένα (τα γνωστά μας attachments) και Σελιδοδείκτες (bookmarks). Μπορεί να προσθέτει Παραπομπές σε σελίδες άλλου βιβλίου, που όταν τις χρειαστεί, το άλλο βιβλίο θα ανοίξει αυτόματα στη σελίδα της Παραπομπής.

Εννοείται ότι οι επεμβάσεις του χρήστη στο ηλεκτρονικό βιβλίο που διαβάζει ΔΕΝ αλλοιώνουν στο παραμικρό το περιεχόμενό του. Αντίθετα, είναι «μεταφερτές». Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά σε άλλο χρήστη, ο οποίος διαθέτει το συγκεκριμένο e-book, και να χρησιμοποιηθούν από εκείνον σαν να τις είχε συντάξει ο ίδιος. Είναι προφανείς οι εφαρμογές σε χρήστες που εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, στην εκπαίδευση ή στις επιχειρήσεις. 

Με τον Marginalia Composer μπορείτε να διαβάζετε ταυτόχρονα όσα βιβλία χρειάζεστε, με την προϋπόθεση βέβαια ότι μπορούν να εμφανιστούν στην ή στις οθόνες σας (με το extended desktop των Windows).  Η ιδιότητα αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν απαιτείται συχνή προσφυγή σε βιβλία «αναφοράς».

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω άρθρα που περιγράφουν την εφαρμογή του Marginalia Composer στις καθημερινές προσωπικές και επαγγελματικές ανάγκες.


Περισσότερα στο http://www.eanagnosis.com

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot