ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Πού απευθύνεται
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Marginalia / Πού απευθύνεται / Marginalia Composer: Εκπαίδευση, Μελέτη-έρευνα, Εγχειρίδια
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Marginalia Composer: Εκπαίδευση, Μελέτη-έρευνα, Εγχειρίδια

   
Οι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να συμβουλεύονται εγχειρίδια δεν αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες από τους μαθητές και τους φοιτητές που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πάνω σε εκπαιδευτικά συγγράμματα. 

Συχνά, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πυκνό σε μορφή και περιεχόμενο κείμενο, τις περισσότερες φορές πρόχειρα σελιδοποιημένο, με πληθώρα όρων που απαιτούν προσφυγή σε διάφορα λεξικά ή σε ενσωματωμένο γλωσσάρι, με φωτογραφίες, σχέδια και πίνακες που βρίσκονται σε άλλες σελίδες, με παραπομπές στο τέλος των κεφαλαίων, με παραπομπές σε άλλα βιβλία, με αναφορές σε συνδέσμους (links) του Διαδικτύου (Internet). Αν προσθέσετε και το γεγονός ότι η γνώση έχει μορφή πυραμίδας ή δικτύου και σε καμιά περίπτωση δεν είναι γραμμική, το έντυπο βιβλίο έχει τον περιορισμό της γραμμικότητας από την ίδια τη φύση του. Ο αναγνώστης αναγκάζεται συχνά να εγκαταλείπει τη σελίδα που διαβάζει προκειμένου να αναζητήσει μια προαπαιτούμενη πληροφορία ή μια ουσιώδη επεξήγηση.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο επιλύει αποτελεσματικά, αλλά υπό όρους, αυτά τα ζητήματα. Οι όροι συνίστανται στη δομή της ύλης, που τις περισσότερες φορές είναι συνδεδεμένη ακόμη και αναγκαστικά με το λογισμικό πρόσβασης σ’ αυτήν.


Αν, για παράδειγμα, η ηλεκτρονική εκδοχή της ύλης εξαντλείται στο να παραπέμπει τον αναγνώστη σε άλλη σελίδα (με τα γνωστά ιντερνετικά links), το αποτέλεσμα για τον χρήστη είναι περίπου το ίδιο, ίσως και χειρότερο, γιατί η ευκολία της μεταπήδησης σε άλλη σελίδα απομακρύνει τον αναγνώστη από αυτό που διάβαζε πριν. Αν η δομή της ύλης δεν είναι σπονδυλωτή, διατηρείται αναπόφευκτα η γραμμική της ανάγνωση, όπως και στο έντυπο βιβλίο. 

Η σωστή δομή της ύλης, όμως, δεν αρκεί, απαιτείται και ένα λογισμικό πρόσβασης, ένας viewer-reader, που να την υποστηρίζει. Τι συμβαίνει όμως με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή PDF,  τα οποία έχουν κατασκευαστεί με την αντίληψη της εικόνας του τυπωμένου βιβλίου και βρίσκονται στους υπολογιστές όλων μας; 

Πιστεύουμε ότι ο Marginalia Composer προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση για τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά υλικά που έχουν μορφή PDF:

  • Το βιβλίο διαβάζεται όχι μόνο σελίδα-σελίδα ή με γύρισμα της σελίδας, αλλά και σαν να ήταν δυο στοίβες από σελίδες. Διαβάζετε δεξιά και η διαβασμένη σελίδα μεταφέρεται στην αριστερή στοίβα αποκαλύπτοντας δεξιά την επόμενη. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της ανάγνωσης από σελίδα σε σελίδα, ενώ με το γύρισμα της σελίδας χάνονται οι δύο προηγούμενες.
  • Με διπλό κλικ στη σελίδα που διαβάζετε παίρνετε ένα αντίγραφό της πάνω στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας. Άρα, αν χρειαστεί να μεταπηδήσετε σε άλλη σελίδα, έχετε μπροστά σας συνέχεια τη σελίδα που αφήσατε και δεν αποσπάστε από το στόχο σας.
  • Η προηγούμενη ιδιότητα χρησιμοποιείται και διαφορετικά. Αν έχετε συνεχείς αναφορές σε κάποια σελίδα, δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε ένα αντίγραφό της πάνω στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας και να την έχετε συνέχεια διαθέσιμη.
  • Μπορείτε ακόμη να πάρετε ένα αντίγραφο μιας σελίδας από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό βιβλίο σας και να το τοποθετήσετε σαν συνημμένο (το γνωστό μας attachment) σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα παραπέμπει σε αυτό.
  • Οι παραπομπές σε άλλο βιβλίο που έχετε στην κατοχή σας, ανοίγουν με ένα κλικ αυτόματα το βιβλίο αυτό στη σελίδα που πρέπει, χωρίς να απομακρυνθείτε από αυτό που διαβάζετε. Το ίδιο συμβαίνει και για τις παραπομπές σε άλλη σελίδα του βιβλίου που διαβάζετε, το οποίο ανοίγει δεύτερη φορά και τοποθετείται στη νέα σελίδα. Επειδή οι παραπομπές δεν είναι τεχνικά ενσωματωμένες στο PDF που διαβάζετε, είστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να το κάνετε οι ίδιοι την πρώτη φορά μόνο που θα το χρειαστείτε.
  • Κάθε τυπωμένη αναφορά σε link του Internet, μπορείτε να την ενσωματώσετε στο ηλεκτρονικό σας βιβλίο, έτσι ώστε με ένα κλικ να ανοίγει κατευθείαν στον internet browser που είναι ενσωματωμένος στον eAnagnosis Viewer και εμφανίζεται πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας, δίπλα στο βιβλίο που διαβάζετε.
  • Σελιδοδείκτες, συνημμένα, σημειώσεις, internet links, διαγραμμίσεις και γενικά όλες τις επεμβάσεις που έχετε κάνει επάνω στα βιβλία που διαβάσατε, μπορείτε να τις αναζητήσετε με λέξεις κλειδιά και με ένα κλικ σε κάποια από αυτές να ανοίξετε το αντίστοιχο βιβλίο στην αντίστοιχη σελίδα. 

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ένα μικρό δείγμα της αξίας που μπορεί να προσθέσει ο Marginalia Composer στα ηλεκτρονικά βιβλία που βρίσκονται ήδη στη βιβλιοθήκη σας. 

Εννοείται ότι οι ηλεκτρονικές εκδόσεις που έχουν δομηθεί εκ κατασκευής με τον τρόπο που αναφέραμε στο άρθρο αυτό, θα προσφέρουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία όταν διαβάζονται με τον Marginalia Composer.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot