ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Πού απευθύνεται
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Marginalia / Πού απευθύνεται / Marginalia Composer: Βιβλία αναφοράς, Χρηστικοί Οδηγοί
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Marginalia Composer: Βιβλία αναφοράς, Χρηστικοί Οδηγοί

   

Η ραγδαία επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας στις σύγχρονες κοινωνίες και η μεγάλη διείσδυση του Internet σε κάθε πλευρά της ζωής των ανθρώπων έχουν βάλει σε δοκιμασία και αυτόν τον παραδοσιακό κλάδο των εκδόσεων, κυρίως όσον αφορά τα βιβλία αναφοράς και τους χρηστικούς οδηγούς.  Για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι πια εύκολη και γρήγορη η προσφυγή στις on-line πληροφορίες παραγνωρίζοντας το ότι συνήθως η ταχύτητα αντιστρατεύεται την εγκυρότητα. Από την άλλη μεριά, ένας ετήσιος τουριστικός οδηγός μπορεί να καταστεί παραπλανητικός γιατί οι συνθήκες της αγοράς αυτής μεταβάλλονται πολύ συχνά. Το ίδιο βέβαια δεν συμβαίνει όταν πρόκειται για χρηστικές πληροφορίες που αφορούν την εκλαΐκευση επιστημονικής γνώσης, όπως για παράδειγμα μια ιατρική εγκυκλοπαίδεια.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τη σχέση ταχύτητας-εγκυρότητας που προσφέρει το Internet, το ερώτημα παραμένει. Υπάρχει χώρος για ηλεκτρονικές εκδόσεις που αφορούν χρηστικές πληροφορίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η υγεία, ο αθλητισμός κλπ; Τι περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει  μια τέτοια κατεύθυνση;


Το Internet είναι πλασματικά εύκολο και παραπλανητικά γρήγορο στην αναζήτηση απαντήσεων για ερωτήματα που έχουν κάποια σχετική σοβαρότητα. Πρέπει ο χρήστης να έχει εξαιρετική εμπειρία στην διατύπωση των κριτηρίων αναζήτησης, αν θέλει να αποφύγει τις δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες των απαντήσεων που θα εμφανισθούν μπροστά του, οι περισσότερες από τις οποίες είτε δεν έχουν σχέση με το θέμα του είτε έχουν υποβαθμισμένο  περιεχόμενο.

Αλλά και η διαδικτυακή πλοήγηση δεν είναι περισσότερο  παραγωγική, αν και είναι εξαιρετικά ευχάριστη. Με ερέθισμα μια πραγματική ανάγκη, οι χρήστες μπορεί να περιπλανούνται επί ώρες μεταπηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο, με εξαιρετική ανοχή απέναντι στα ευρήματά τους και τις περισσότερες φορές ξεχνώντας τον αρχικό τους στόχο.


Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης μπορεί να σταθεί ένα καλά οργανωμένο ηλεκτρονικό περιεχόμενο, το θέμα του οποίου θα είναι εύστοχα εντοπισμένο σε συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.  Η εγκυρότητά του θα εξασφαλίζεται από πολλούς παράγοντες:

  • τη συμμετοχή των ειδικών,  
  • τη σχεδίαση του εύρους και το βάθους της πληροφορίας με βάση το συγκεκριμένο κοινό,  
  • τη συνάφεια του οπτικοακουστικού υλικού με το κείμενο,  
  • τη σαφή δρομολόγηση των μεθόδων της πρόσβασης  
  • την αισθητική των υλικών δεν θα αιφνιδιάζει με απρόσμενες διαψεύσεις.

Μια τέτοια ηλεκτρονική έκδοση επιλύει και όλες τις αδυναμίες του τυπωμένου βιβλίου. Μπορεί να εκσυγχρονίζεται και να διανέμεται ταυτόχρονα με τις αλλαγές στο περιεχόμενό της. Δεν είναι αναγκαίο να διαβάζεται σειριακά σελίδα-σελίδα, αντίθετα, προσφέρει πολλαπλούς τρόπους πρόσβασης είτε με την κατά περίπτωση επιλογή του χρήστη, είτε με χαραγμένες διαδρομές σεναρίων (κάτι σαν πολλαπλοί πίνακες περιεχομένων),  είτε με τη δομή εγκυκλοπαίδειας κλπ.

Στην eAnagnosis πιστεύουμε πολύ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις αυτού του τύπου. Ο συνδυασμός τους με τον Marginalia Composer, ο οποίος υποστηρίζει τεχνικά αυτή την αντίληψη, μπορεί να προσφέρει χρησιμότητα, γνώση, απόλαυση και εξοικονόμηση χρόνου.       


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot