ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
Συγκρότηση eBook
Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Υπηρεσίες multiimedia / Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση / Αποκτήστε ebooks με πολυμεσικό περιεχόμενο
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Αποκτήστε ebooks με πολυμεσικό περιεχόμενο

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε μικρούς εκδότες που δεν έχουν διαθέσιμο προσωπικό με τις απαιτούμενες γνώσεις, αλλά και σε μεμονωμένους συγγραφείς που επιθυμούν να εμπλουτίσουν το κείμενό τους με πολυμέσα.

Οι φάσεις του Έργου είναι περιληπτικά οι εξής:

Ανάλυση

Ο συγγραφέας ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του συνεργάζεται με τους αναλυτές της eAnagnosis για να ορίσουν τα είδη του πολυμεσικού περιεχομένου που θα χρησιμοποιηθούν, το αισθητικό ύφος, την ποσότητα και τις μεθόδους αναζήτησης - όπως η χρησιμοποίηση υλικών χωρίς πνευματικά δικαιώματα ή ο προϋπολογισμός αγορών.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παραδίδονται με τη μορφή «λειτουργικών προδιαγραφών», που είναι το πρώτο παραδοτέο.

Σχεδιασμός

Με βάση το περιεχόμενο της Ανάλυσης, εντοπίζονται τα σημεία του κειμένου στα οποία θα ενταχθούν εικόνες, slide-shows ή video, σύνδεσμοι (links) με παραρτήματα πολυμεσικού περιεχομένου ή με το Internet, παραπομπές κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις προδιαγραφές των video και κυρίως των ηχητικών κομματιών, γιατί η διάρκειά τους πρέπει να μην επηρεάζει την ταχύτητα της ανάγνωσης και οπωσδήποτε ο αναγνώστης πρέπει να ελέγχει την εκτέλεσή τους.

Το δεύτερο παραδοτέο του Έργου είναι ο «οδικός χάρτης» του πολυμεσικού περιεχομένου, σε μορφή που προϊδεάζει για το τελικό αποτέλεσμα .

Επιλογή υλικών και προετοιμασία τους

Τα υλικά επιλέγονται με βάση τις προδιαγραφές του Σχεδιασμού και πάντοτε στην κατεύθυνση της Ανάλυσης. Τα δείγματα συμφωνούνται ένα προς ένα με τον ιδιοκτήτη του Έργου και στη συνέχεια τίθενται στη διάθεση των τεχνικών της eAnagnosis.

Ποτέ κάποιο πολυμεσικό αντικείμενο δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα κείμενο αν δεν υποστεί προηγουμένως κάποια επεξεργασία. Αρκεί κανείς να σκεφθεί επεμβάσεις και ελέγχους όπως:

  • Η προσαρμογή στις διαστάσεις που θα καταλάβει μέσα στο κείμενο
  • Το μέγεθος, που επεμβαίνει στην ταχύτητα μεταφοράς και ανάκλησης
  • Η ευκρίνεια σε σχέση με τη συσκευή ανάγνωσης ή τον υπολογιστή στον οποίο θα εμφανισθεί
  • Η φωτεινότητα, που σχετίζεται με το μέσο ανάγνωσης
  • Οι χρωματικές αντιθέσεις, που σχετίζονται με το ύφος του κειμένου
  • Τα εφφέ που θα χρησιμοποιηθούν για να δώσουν την κατάλληλη αίσθηση στο κείμενο (σκιές, φλουταρίσματα, κολάζ,  παραμορφώσεις, animation κλπ.).

Σελιδοποίηση και ένταξη πολυμεσικού περιεχομένου

Η σελιδοποίηση επεμβαίνει άμεσα στην ικανοποίηση που προσφέρει ένα βιβλίο, είτε είναι τυπωμένο σε χαρτί είτε διαβάζεται ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση που εμφανίζεται πολυμεσικό περιεχόμενο, το αποτέλεσμα συναρτάται κατ’ ευθείαν με την ισορροπία ανάμεσα στο νόημα του κειμένου και στα μηνύματα των εικόνων και του ήχου.

Αν η ηλεκτρονική εμφάνιση πραγματοποιείται με την τεχνική αναπαράστασης του έντυπου βιβλίου – ο αναγνώστης διαβάζει γυρίζοντας σελίδες – είναι αναγκαία μια σελιδοποίηση με όλους τους όρους που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Αν το e-book θα διαβασθεί σε συσκευή ανάγνωσης  - που δεν εμφανίζει σελίδες – το βάρος θα δοθεί στον σχεδιασμό ιδεατών σελίδων στο μέγεθος της οθόνης ανάγνωσης. Επειδή όμως το κείμενο «κυλίεται», η έννοια της ιδεατής σελίδας προσιδιάζει σε ένα «άνοιγμα» από το οποίο ο αναγνώστης προσεγγίζει το κείμενο. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει σε πολύ λεπτή εργασία τη  «σελιδοποίηση» με πολυμέσα.

Το συνολικό υλικό παραδίδεται σε μορφή που έχει προσυμφωνηθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσουν εργασίες προσαρμογής του στο format διανομής (pdf, ePub, HTML κλπ) και στις ενδεχόμενες συνθήκες πώλησης (αριθμός downloads, μέθοδος κλειδώματος κλπ).

 

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot