ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
Συγκρότηση eBook
Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Υπηρεσίες multiimedia / Συγκρότηση eBook / Από το ηλεκτρονικό κείμενο στο e-boοk
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Από το ηλεκτρονικό κείμενο στο e-boοk

Τι είναι αυτό που προσφέρει η eAnagnosis προτείνοντας υπηρεσίες συγκρότησης e-book;

Τι είναι αυτό που διακρίνει ένα ηλεκτρονικό κείμενο από ένα e-book; 

Οποιαδήποτε απάντηση δώσει κανείς θα είναι επισφαλής γιατί ο όρος e-book είναι «εμπορικός», δηλαδή έχει προκύψει από την αργκό της αγοράς και κατά συνέπεια  κληρονομεί την εκάστοτε ωριμότητά της.

Η όποια προσέγγιση μπορεί να υπάρξει θα είναι υποκειμενική και ποιοτική, θα αναφέρεται στα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής ανάγνωσης που ξεπερνούν το συνηθισμένο ηλεκτρονικό κείμενο.

Εμφάνιση

Το ενδιαφέρον e-book ακολουθεί την εμφάνιση του έντυπου βιβλίου. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και νοηματική συνάφεια του εξωφύλλου με το περιεχόμενο και προβάλλει εξίσου το οπισθόφυλλο, που συνήθως συμπυκνώνει το νόημά του. Επιχειρεί να προσφέρει στον αναγνώστη την καλλιτεχνική απόλαυση που πολλά βιβλία μας προσφέρουν, άρα οι αντίστοιχοι εικαστικοί-συντελεστές έχουν ευρύ πεδίο εμπλουτισμού και διαχείρισης της εικόνας.

Η σελιδοποίηση και η τυπογραφική επιμέλεια έχουν, επίσης, ισχυρή επίδραση στην αξία ενός e-book. Μια συρραφή φωτοαντιγράφων που μεταφέρονται σε ένα αρχείο pdf δεν δικαιούται  τον τίτλο του e-book. Αντίθετα συμβαίνει με μια μελετημένη ηλεκτρονική έκδοση που δίνει βάρος στη διάταξη του κειμένου (περιεχόμενα, διάταξη ύλης σε κεφάλαια κλπ.) , στην κατάλληλη χρήση γραμματοσειρών, στο «κόψιμο» των σελίδων.

Ηλεκτρονική μορφή

Οι δύο επικρατούσες ηλεκτρονικές μορφές PDF ePub, διαφέρουν εξαιρετικά μεταξύ τους και αναδεικνύουν τις ιδιότητές τους ανάλογα με το μέσο ανάγνωσης, που είναι είτε οι συσκευές ανάγνωσης είτε τα PCs (tablet, desktop, laptop).

Και οι δύο δεν επιτρέπουν στον χρήστη να επέμβει και να αλλάξει το περιεχόμενο, γεγονός που οριοθετεί το e-book σαν αυτοτελές αντικείμενο συλλογικής και δημιουργικής εργασίας, που διανέμεται, διαβάζεται, φυλάσσεται και διατηρείται. Ένα έστω  και προστατευμένο κείμενο από word processor δεν μπορεί ποτέ να χαρακτηρισθεί σαν e-book.

Πολυμεσικό περιεχόμενο

Ο βαθμός ένταξης πολυμεσικού περιεχομένου (εικόνας, animation, video, ήχου) στο κείμενο χαρακτηρίζει άμεσα την αξία ενός e-book. Σε συνάρτηση βέβαια με το περιεχόμενό του, η ύπαρξη πολυμεσικού περιεχομένου μπορεί να είναι και απολύτως αναγκαία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση χρηστικών ή τουριστικών οδηγών, στο εκπαιδευτικό υλικό, στο παιδικό βιβλίο, στο τεχνικό σύγγραμμα.

Τι συμβαίνει με τη λογοτεχνία; Πλήθος ηλεκτρονικών εκδόσεων  που προκύπτουν από  μαζική, χωρίς καμία επέμβαση,  μετατροπή των υπαρχόντων έντυπων βιβλίων  σε  “e-books”  προσθέτουν κάποια αξία; Η «ευκολία» χρήσης του ηλεκτρονικού περιεχομένου θα επιδράσει και στην ευκολία επιλογής του βιβλίου και τελικά στο εύκολο περιεχόμενό του; Την απάντηση θα δώσουν οι εκδότες, ο πνευματικός κόσμος και τελικά βέβαια οι αναγνώστες.

Όμως, το πολυμεσικό περιεχόμενο μπορεί να δώσει μεγάλη αξία σε ένα κείμενο, ακόμη και αμιγώς λογοτεχνικό. Αρκεί να σκεφτούμε τη γοητεία των παλαιών εκδόσεων που κοσμούσαν το περιεχόμενο με σχήματα και εικόνες μεγάλης αισθητικής αξίας.

Στην eAnagnosis πιστεύουμε ότι η χρήση πολυμεσικού περιεχομένου είναι βασικό συστατικό κάθε e-book, ανεξάρτητα από το είδος του περιεχομένου του, αρκεί να έχει ενταχθεί στο κείμενο με την αρμόζουσα διακριτικότητα και  νοηματική ισορροπία.
 
Διαδραστικότητα

Το πολυμεσικό περιεχόμενο είναι συνδεδεμένο άμεσα με τη διαδραστικότητα. Ο αναγνώστης πρέπει να μπορεί να ελέγχει τον χρόνο που αφιερώνει στο περιεχόμενο αυτό. Το e-book πρέπει να έχει συγκροτηθεί με τρόπο που να μην περισπάται ο αναγνώστης από το κείμενο και τελικά η επιλογή εμφάνισης των πολυμέσων να είναι δική του επιλογή σε κάθε σελίδα.

«Συσκευασία»

Το e-book πρέπει να είναι βιβλίο. Ανεξάρτητα από το αν διανέμεται δωρεάν ή πωλείται, ανεξάρτητα από το μέσον διανομής του και τον φορέα έκδοσής του, πρέπει να εμφανίζει όλα τα αναγκαία βιβλιοθηκονομικά χαρακτηριστικά του, με προβολή όλων των συντελεστών παραγωγής του, με ενδείξεις πνευματικών δικαιωμάτων, με αναφορές στους όρους διακίνησης και χρήσης κλπ.

Στην eAnagnosis συγκροτούμε ηλεκτρονικά υλικά σε e-books με την παραπάνω αντίληψη, σε στενή συνεργασία με τους συγγραφείς και τους συμμετέχοντες συντελεστές στην έκδοση. 

Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot