ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Από τους e-readers στα tablet PCs
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Από τους e-readers στα tablet PCs

   
Η ολλανδική εταιρεία Endless Ideas, η οποία κατασκευάζει τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες BeBook που πωλούνται και στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός tablet PC που θα ονομάζεται BeBook Live Tablet. Το γεγονός ότι μια εταιρεία κατασκευής e-readers λανσάρει ένα tablet PC  επιβεβαιώνει την τάση της αγοράς που επισημαίναμε και στο πρόσφατο άρθρο «Βροχή από ταμπλέτες, ψιλόβροχο από e-readers».

Η κίνηση της Endless Ideas στην κατεύθυνση των tablet PCs μάλλον δεν είναι η μοναδική. Όπως διαβάζουμε στο blog του πάντα ενημερωμένου Ηλεκτρονικού Αναγνώστη (elektronikosanagnostis.blogspot.com/2011/05/nook-24-ebook-reader-ereader.html) δεν αποκλείεται και η νέα συσκευή Nook της Barnes & Noble να είναι tablet PC ως εξέλιξη του Nook Color, και όχι ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη e-paper.

Οι ταμπλέτες εξαπλώνονται ραγδαία και εμφανίζονται πιο ελκυστικές στους καταναλωτές. Μάλλον η έγχρωμη οθόνη και οι πολλαπλές λειτουργίες των tablet PCs, που δεν περιορίζονται μόνο στην ηλεκτρονική ανάγνωση, κερδίζουν την προτίμηση του κοινού. Αν μάλιστα οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέψουν τη χρήση έγχρωμων οθονών e-paper από τις ταμπλέτες και διευκολύνουν την ηλεκτρονική ανάγνωση, οι αποκλειστικά για ανάγνωση συσκευές (e-readers) μάλλον θα περάσουν στην ιστορία, αφού ακόμα και οι φανατικοί αναγνώστες θα προτιμούν μια συσκευή all-in-one. Τη δυναμική εισβολή των tablet PCs στο χώρο της πληροφορικής επιβεβαιώνει άλλωστε και μια πρόσφατη έρευνα της Nielsen Company στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Nielsen το 27% των κατόχων e-readers δήλωσαν ότι από τη στιγμή που απέκτησαν ένα tablet PC χρησιμοποιούν λιγότερο τις συσκευές ανάγνωσης. Όμως και το 25% των χρηστών φορητών παιχνιδομηχανών  χρησιμοποιούν  λιγότερο ή καθόλου την κονσόλα τους, από τη στιγμή που αγόρασαν ένα tablet PC. Μάλιστα, η Nintendo ανέφερε πρόσφατα την πτώση των εσόδων για το 2010 κατά 29% καθώς έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο των παιχνιδιών σε φορητές συσκευές όπως τα smartphones και το iPad.Η τάση αυτή δεν  αφήνει απέξω τους υπολογιστές (φορητούς ή μη).  Το 1/3 των χρηστών tablet PC δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους λιγότερο ή καθόλου. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα πρόσφατα στοιχεία για τις πωλήσεις PC που μειώθηκαν κατά 3,2% για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η Apple είναι ο καθαρός νικητής στον αγώνα δρόμου για τα tablet PC, αφού το 82% των πωλήσεων αφορά το iPad, ενώ ακολουθεί το Samsung Galaxy Tab με 4%.

Το 77% των κατόχων tablet PC δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τη συσκευή τους για δραστηριότητες που έκαναν πριν σε έναν επιτραπέζιο ή ένα φορητό υπολογιστή. Μερικοί από τους βασικούς λόγους για τη χρήση μιας ταμπλέτας είναι η εύκολη μεταφορά  (31%), η εύκολη διασύνδεση στο Ίντερνετ (21%) και η γρήγορη εκκίνηση (15%).

Ωστόσο, είμαστε ακόμα στην αρχή της εποχής των tablet PCs και δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση στη χρήση άλλων συσκευών οφείλεται αποκλειστικά στην εμφάνισή τους. Και τα «έξυπνα κινητά» έχουν επίσης χαλαρώσει την εξάρτηση των χρηστών από τους παραδοσιακούς υπολογιστές. Και βέβαια υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, που μπορεί να επηρεάσουν τις πωλήσεις ορισμένων συσκευών. Όμως τα tablet PCs αποκτούν σημαντική θέση στο τοπίο των υπολογιστών και μάλλον θα έχουν πιο έντονη παρουσία στην καθημερινότητά μας, καθώς γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot