ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Οι νέοι κανόνες της Apple οδηγούν στο κλείσιμο τους μικρούς λιανοπωλητές
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Οι νέοι κανόνες της Apple οδηγούν στο κλείσιμο τους μικρούς λιανοπωλητές

   
Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο iFlow Reader και η εταιρεία BeamItDown Software, που  είχε δημιουργήσει την εφαρμογή ανάγνωσης και πώλησης βιβλίων μέσω iPad, iPhone, iPod, ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν στα τέλη Μαΐου. Η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της κίνησης της Apple να θέσει νέους κανόνες για τις αγορές μέσω των εφαρμογών (in-app) για τις συσκευές της.

Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του iFlow Reader, η απόφαση αυτή δεν τους είναι ευχάριστη, όμως θεωρούν ότι η Apple, με τους νέους κανόνες για τις εφαρμογές και τις συνδρομές, έχει καταστήσει εντελώς αδύνατο για οποιονδήποτε άλλο, εκτός από την ίδια την Apple, να κερδίζει από την πώληση ενός ebook σε οποιαδήποτε iΟS συσκευή.

Μέσα από το blog της εταιρείας οι υπεύθυνοί της σημειώνουν: «Η ουσία του θέματος είναι ότι η Apple απαιτεί από μας, όπως και από όλους τους άλλους πωλητές ebook, να της δίνουμε το 30% της τιμής πώλησης κάθε ebook που εμείς θα πουλάμε μέσα από τις εφαρμογές για iOS. Δυστυχώς, λόγω του agency model (μοντέλου πρακτόρευσης) που έχει υιοθετηθεί από τους μεγαλύτερους εκδότες, το μικτό περιθώριο κέρδους μας είναι μικρότερο από 30%, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πουλάμε με ζημιά. Αυτό δεν είναι βιώσιμο μοντέλο για μια επιχείρηση».Κατηγορούν μάλιστα την Apple ότι με την αλλαγή των κανόνων για τις in-app αγορές και την εφαρμογή του agency model, κάνουν έξωση από τις συσκευές της σε όλους τους πωλητές ebook. Μάλιστα, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «Εμείς στοιχηματίσαμε τα πάντα στην Apple και τις συσκευές iOS και στη συνέχεια η Apple μάς σκότωσε, αλλάζοντας τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού».

Μάλιστα ο Dennis Morin, ιδρυτής της BeamItDown Software, είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη από τον περασμένο Φεβρουάριο: «Για την εταιρεία μου η κίνηση της Apple είναι ο θάνατός της. Η Apple μας πετάει έξω από την αγορά. Κι αυτό θα ισχύσει για κάθε μικρό κατασκευαστή εφαρμογών ηλεκτρονικής ανάγνωσης που εμπιστεύθηκε την Apple. Ακούστε το καλά. Η Apple δεν είναι η φιλική, χαριτωμένη, λογική εταιρεία που νομίζουμε ότι είναι. Είναι ένας αδηφάγος καρχαρίας».

Όμως και οι άλλοι ηλεκτρονικοί βιβλιοπώλες, που πωλούν βιβλία μέσω εφαρμογών για τις συσκευές της Apple, θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα, και έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου για να δεχθούν ή όχι τους κανόνες της Apple. Είναι άλλωστε άγνωστες προς το παρόν οι προθέσεις και τα σχέδια των μεγάλων του χώρου όπως η Amazon (εφαρμογή Kindle) και η Kobo. Πάντως όλα δείχνουν ότι η μάχη των μεγάλων εταιρειών του χώρου για την κατάληψη μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά θα έχει πολλές παράπλευρες απώλειες.

Πηγή: Futurebook.net


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot