ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Ψηφιακή Πινακοθήκη στην Europeana
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Ψηφιακή Πινακοθήκη στην Europeana

   
Ένα σημαντικό βήμα για τον εμπλουτισμό της Europeana, της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, γίνεται με το έργο “Digitising Contemporary Art” (Ψηφιοποίηση της Σύγχρονης Τέχνης), στο οποίο συμμετέχουν 25 μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και τεχνικοί φορείς από 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο συνδεδεμένες χώρες, την Κροατία και την Ισλανδία.

Στόχος του προγράμματος είναι να ψηφιοποιηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια περίπου 27.000 σύγχρονα έργα τέχνης και 2.000 συναφή έγγραφα, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα μέσα από τον δικτυακό τόπο της Europeana. Η επιδίωξη του προγράμματος είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας ψηφιακών αναπαραγωγών και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατήρησης των αναπαραγωγών αυτών και των δεδομένων τους, καθώς και η online πρόσβαση σε αυτά. Για την ενίσχυση παρόμοιων έργων ψηφιοποίησης στο μέλλον, θα εκδοθούν, επίσης, οδηγίες και τεκμήρια καλών πρακτικών όσον αφορά στην ψηφιοποίηση της σύγχρονης τέχνης.

Στη Europeana θα παραδοθούν ψηφιακές εικόνες των αντικειμένων (thumbnail images) και σύνδεσμοι (links) προς υψηλής ποιότητας αναπαραγωγές. Τα ιδρύματα- εταίροι θα καταστήσουν το ψηφιακό αυτό περιεχόμενο διαθέσιμο μέσα από τους δικούς τους δικτυακούς τόπους, καθώς και άλλα κανάλια (επικοινωνίας). Αυτό θα διευκολύνει την online πρόσβαση του κοινού στις συλλογές ή σε τμήματα των συλλογών σύγχρονης τέχνης των ιδρυμάτων-εταίρων.Από την Ελλάδα στο πρόγραμμα συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φρυσίρα. Η Εθνική Πινακοθήκη στοχεύει να ψηφιοποιήσει 608 έργα τέχνης από τη δεκαετία του 1940 και µετά. Βέβαια, το πρόγραµµα είναι ακόμα ανοιχτό για όποιον φορέα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Απαραίτητη προϋπόθεση, να προσφέρει προς ψηφιοποίηση έργα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Από την Ελλάδα συμμετέχει επίσης ως τεχνικός φορέας το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Το έργο, για το οποίο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.digitisingcontemporaryart.eu συντονίζεται από την PACKED, έναν οργανισμό με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος από την ίδρυσή του το 2005 έχει εξελιχθεί από ένας οργανισμός-πλατφόρμα διατήρησης οπτικοακουστικών τεχνών, σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς που εποπτεύεται από το Υπουργείο της Φλαμανδικής Κοινότητας του Βελγίου.
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot