ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / «Το βιβλίο του αύριο: το μέλλον του γραπτού λόγου»
Επιστροφή Εκτύπωση
 

«Το βιβλίο του αύριο: το μέλλον του γραπτού λόγου»

   
Πραγματοποιήθηκε στη Μόντσα της Ιταλίας, μεταξύ 6-8 Ιουνίου, το δεύτερο Παγκόσμιο Φόρουμ για την κουλτούρα και τις πολιτιστικές βιομηχανίες με θέμα «Το βιβλίο του αύριο: το μέλλον του γραπτού λόγου», μια διοργάνωση της Ουνέσκο. Οι κυριότερες θεματικές που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ είναι: α) Η οικονομία του ψηφιακού βιβλίου, β) Τα συγγραφικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή και γ) Η ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Πολλοί εισηγητές από το χώρο των εκδόσεων, των νέων τεχνολογιών, αλλά και διανοούμενοι και πανεπιστημιακοί πήραν μέρος στις συζητήσεις του Φόρουμ, μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής που διαμορφώνεται. Θα αναδημοσιεύσουμε σε επόμενα άρθρα μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις όπως αυτές εκφράστηκαν στο blog του Φόρουμ. Παραθέτουμε σχετικά ένα κείμενο (σε ελεύθερη απόδοση) της καθηγήτριας Τζάνετ Μάρεϊ, πρώην διευθύντριας του Προγράμματος Ψηφιακών Μέσων στο Georgia Institute of Technology, το οποίο αφορά στο ψηφιακό μέλλον των βιβλίων.

«Δεν υπάρχει τίποτα το ιερό στην τυπογραφία. Αυτό που είναι ιερό, κατά την άποψή μου, είναι η ανταλλαγή συγκεκριμένων απόψεων πάνω στις οποίες εστιάζουν τα ανθρώπινα όντα. Αυτή η ανταλλαγή μάς οδήγησε στην καθιέρωση συστημάτων συμβολικής αναπαράστασης. Η συμβολική επικοινωνία, αρχής γενομένης από τη γλώσσα, μας επιτρέπει να διευρύνουμε τον κύκλο της κοινής εστίασης και να κάνουμε πιο πολύπλοκες σκέψεις από κοινού. Η ανησυχία των ανθρώπων για το μέλλον του βιβλίου, είναι συνήθως η ανησυχία για το ότι δεν θα υπάρχει θέση για τη διατύπωση πολύπλοκων επιχειρημάτων ή για τη δημιουργία έργων της φαντασίας των ανθρώπων που θα επεκτείνουν την ικανότητά μας να κατανοήσουμε ο ένας την εμπειρία του άλλου. Οι νέοι ηλεκτρονικοί αναγνώστες έχουν μειώσει σε ένα βαθμό αυτό το φόβο, δείχνοντας ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν ένα γρηγορότερο, ευρύτερο και φθηνότερο κανάλι για τη διάδοση των βιβλίων. Ωστόσο, η μετάβαση των βιβλίων σε ψηφιακή μορφή, αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών ως μέσο αναπαράστασης.

Το νέο ψηφιακό μέσο, μας προσφέρει επίσης έναν εναλλακτικό τρόπο εκπροσώπησης, ο οποίος δεν είναι «δηλωτικός», αλλά «διαδικαστικός»,  μας δίνει τη δυνατότητα να αναπαριστούμε αυτό που θέλουμε να μοιραστούμε με τους άλλους όχι μόνο ως σταθερή ακολουθία σελίδων κειμένου (ή κινούμενων εικόνων), αλλά και ως ένα δυναμικό, διαδραστικό σύστημα. Έχουμε απλώς αρχίσει να εκμεταλλευόμαστε αυτήν τη δυνατότητα για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο και για να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας με τη δημιουργία «διαδικαστικών» έργων. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι μία από τις πρώτες προσπάθειες για τη χρήση αυτών των δυνατοτήτων. Προς το παρόν πολλά από αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν ένα είδος διασκέδασης - το οποίο δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων, των ταινιών, καθώς και των τηλεοπτικών εκπομπών. Όμως ορισμένα από αυτά είναι τόσο περίπλοκα και καλλιτεχνικά φιλόδοξα, που ισοδυναμούν με τις πιο φιλόδοξες δημιουργίες της τυπογραφίας, του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης. Αυτές οι νέες διαδικαστικές μορφές δεν θα αντικαταστήσουν τα βιβλία και τις ταινίες, αλλά θα αλλάξουν την «οικολογία» των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προκαλώντας αλλαγές στις παλαιότερες μορφές, όπως η ανάπτυξη της τηλεόρασης δεν αντικατέστησε αλλά μετέβαλε τη μορφή και το περιεχόμενο των μυθιστορημάτων και των θεατρικών έργων.

Είναι πλέον σαφές ότι τα βιβλία δεν θα εξαφανιστούν με την έλευση των ψηφιακών μορφών - θα γνωρίσουν πιο πλατιά διάδοση και διαθεσιμότητα από ποτέ, καθώς θα εμφανίζονται ως ψηφιακά δεδομένα στο διαδίκτυο, όπως επίσης και ως μελάνι στο χαρτί. Όμως, η μεταφορά των παραδοσιακών βιβλίων σε ψηφιακή μορφή μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε πόσα περισσότερα πράγματα απαιτούμε από τα ψηφιακά βιβλία, σε σχέση με αυτά που μας πρόσφεραν οι έντυπες εκδόσεις. Θέλουμε να είναι φορητά, με δυνατότητα αναζήτησης και σημειώσεων, καθώς και με διασύνδεση με πολλά δεδομένα στα οποία αναφέρονται: ταινίες, βάσεις δεδομένων, χάρτες, παραπομπές, ακόμα και στις σκέψεις των δημιουργών τους. Το μέλλον των βιβλίων θα περιλάβει πιθανώς την ανάπτυξη νέων, πιο δυναμικών μορφών που θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες που γέννησε ο ψηφιακός κόσμος. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό για όσους έχουν φετιχοποιήσει την παραδοσιακή μορφή του βιβλίου, αλλά θα διατηρήσει και θα επεκτείνει τη βασική λειτουργία του: να δημιουργήσει μια εστία για συνεχή κοινή προσοχή που θα διευρύνει την κατανόηση του κόσμου και του κάθε ανθρώπου από τον άλλο».
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot