ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην BookExpo America
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην BookExpo America

   
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της BookExpo America, της μεγαλύτερης έκθεσης βιβλίου των ΗΠΑ, είναι ότι, ενώ η βιομηχανία του έντυπου βιβλίου στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια σχετική υποχώρηση, η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρονικών βιβλίων και των e-readers προσφέρει στους επενδυτές μια διαφορετική ευκαιρία για το μέλλον των εκδόσεων, όπου τα τυπωμένα βιβλία εκτύπωσης μπορεί, για ορισμένους, να είναι άνευ αντικειμένου.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι πωλήσεις των ebooks παρουσίασαν αύξηση κατά 159,8%, φτάνοντας το ποσό των 233,1 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών, ενώ κατά την ίδια περίοδο οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων σημείωσαν πτώση κατά 23,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και να μην ξεχνάμε την πρόσφατη ανακοίνωση της Amazon σύμφωνα με την οποία πουλάει πια περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία παρά έντυπα.

Βέβαια, ακόμα και τώρα, οι ψηφιακές εκδοτικές καταλάμβαναν μια μικρή γωνιά της έκθεσης, όμως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, και ο εκδοτικός κόσμος συμφωνεί ότι τα e-books και οι e-readers ήρθαν εδώ για να μείνουν. Έτσι το «ψηφιακό γκέτο», όπως το χαρακτήρισε διευθύνων σύμβουλος της Kobo Μάικλ Σερμπίνις, θα αποκτήσει σύντομα εντυπωσιακό μέγεθος, γιΆ αυτό πολλές εταιρείες ψηφιακών εκδόσεων  ήρθαν στην έκθεση με στόχο να θαμπώσουν τα στελέχη των εκδοτικών οίκων με τα προϊόντα για την ηλεκτρονική ανάγνωση.

«Όσοι κατέχουν e-readers διαβάζουν περισσότερα βιβλία» δήλωσε ο Μάρκους Ντολ, διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Random House. «Αυτή είναι ευκαιρία». Έτσι, δεν είναι λίγοι οι εκδότες που πιστεύουν πως η αύξηση των ebooks θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την εκδοτική πίτα. Όμως, παρότι οι πωλήσεις των ebooks στην κατηγορία του μυθιστορήματος ήταν μεγάλες τη χρονιά που πέρασε (αισθηματικό μυθιστόρημα, ιστορίες μυστηρίου και τρόμου), δεν συνέβη το ίδιο με τα παιδικά βιβλία και με τα βιβλία των υπόλοιπων κατηγοριών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Perseus Books Group, Ντέιβιντ Σταϊνμπέργκερ, δήλωσε ότι η επέκταση του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ταχύτατη και σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά βιβλία στην αγγλική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, γεγονός που ευνοεί τους αμερικανούς εκδότες.

Οι συνέπειες της ορμητικής ανόδου των ebooks στην αμερικανική αγορά είναι πολλές και πολλαπλές. Εμφανίζεται σημαντική τάση αυτοέκδοσης των έργων από τους ίδιους τους συγγραφείς τους. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες που προσφέρον ολοκληρωμένα πακέτα παραγωγής, διανομής και πώλησης ηλεκτρονικών βιβλίων.

Μια δεύτερη αξιόλογη τάση είναι το ότι πολλοί εκδότες γίνονται οι ίδιοι λιανοπωλητές, προσπερνώντας τα μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Βέβαια, από την άλλη, η Amazon φαίνεται να δημιουργεί δικό της εκδοτικό οίκο, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την κυρίαρχη θέση της στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο βιβλίων. ΓιΆ αυτό προσέλαβε ένα βετεράνο της εκδοτικής βιομηχανίας, τον Λόρενς Κιρσμπάουμ, και του ανάθεσε τη διεύθυνση των εκδόσεών της. Τέλος, και ως συνέπεια όλων αυτών, οι ιδιοκτήτες πολλών «φυσικών» βιβλιοπωλείων αγωνιούν για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Ντομινίκ Ράκα, από τις εκδόσεις Sourcebooks, έναν εκδοτικό οίκο στο Ιλινόι: «Η βιομηχανία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τι συμβαίνει». «Οι περισσότερες συζητήσεις ήταν αρνητικές, αλλά η βιομηχανία του βιβλίου πραγματικά μεγαλώνει. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία της βιομηχανίας του βιβλίου βιώνει την ανάπτυξη σΆ αυτό το περιβάλλον».
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot