ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Ο ηλεκτρονικός Χάρι Πότερ και οι αντιδράσεις που προκαλεί
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Ο ηλεκτρονικός Χάρι Πότερ και οι αντιδράσεις που προκαλεί

   
Μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, η σειρά των βιβλίων με ήρωα τον Χάρι Πότερ, θα κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική μορφή, όπως ανακοίνωσε η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ παρουσιάζοντας τη νέα διαδραστική ιστοσελίδα Pottermore.

Τα e-books της σειράς θα διατίθενται από τον Οκτώβριο μέσα από την ιστοσελίδα, ενώ αρχικά θα είναι διαθέσιμα προς πώληση τα audio book και το πρώτο e-book της σειράς. Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε διάφορες γλώσσες, για κάθε είδος συσκευής ανάγνωσης και δεν θα είναι κλειδωμένα με DRM,αλλά θα ενσωματώνεται υδατογράφημα με τα στοιχεία του αγοραστή (social DRM). Οι αρχικά διαθέσιμες γλώσσες θα είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν ανάμεσα στις γλώσσες θα συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά.

Η ηλεκτρονική έκδοση θα γίνει από την Pottermore Publishing, και όχι από τον εκδότη των έντυπων βιβλίων, τον Bloomsbury, ο οποίος δεν κατέχει τα ψηφιακά δικαιώματα. Τα e-book θα πωλούνται απευθείας από την ιστοσελίδα Pottermore και η Pottermore Publishing θα έχει τον πλήρη έλεγχο για τη διάθεση και την τιμή τους. Η ιστοσελίδα θα ξεκινήσει δοκιμαστικά τη λειτουργία της στις 31 Ιουλίου και θα είναι προσβάσιμη για το πρώτο εκατομμύριο χρηστών που θα προλάβει να εγγραφεί, ενώ από τον Οκτώβριο θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.Η ιστοσελίδα Pottermore (περισσότερος Πότερ), η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Sony, θα προσφέρει στους φανατικούς αναγνώστες της σειράς μια διαδραστική σχέση μέσω ανέκδοτου υλικού (κείμενα που δεν συμπεριλήφθηκαν στα βιβλία), πληροφορίες για τα τμήματα Σλίθεριν, Ράβενκλοου και Χάφλπαφλ της Σχολής Χόγκγουαρτς, λεπτομέρειες για τα μαγικά ραβδιά, νέες εικονογραφήσεις και παιχνίδια, καθώς και προσωπική επικοινωνία με τη συγγραφέα. Καθώς θα αναπτύσσεται, η ιστοσελίδα Pottermore ενδέχεται να περιλαμβάνει προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για τους φίλους του Χάρι Πότερ, καθώς επίσης και προϊόντα και υπηρεσίες της Sony σχετικά με το Pottermore.

Αρκετοί λιανοπωλητές έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών βιβλίων αντέδρασαν άμεσα στην απόφαση της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ να πουλάει άμεσα τα e-book μέσα από την ιστοσελίδα Pottermore. Ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος της αλυσίδας Waterstone, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Πάντα προσπαθούσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των αναγνωστών κάθε φορά που κυκλοφορούσε ένα νέο βιβλίο του Χάρι Πότερ. Ως εκ τούτου, νιώθουμε απογοήτευση βλέποντας ότι το κύκλωμα διακίνησης των βιβλίων, ένας βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του φαινομένου Χάρι Πότερ, αποκλείεται από την πώληση των πολυαναμενόμενων e-books της σειράς».

Η απάντηση του εκπρόσωπου της Pottermore ήταν άμεση: «Η ιστοσελίδα Pottermore έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την ανάγνωση των βιβλίων του Χάρι Πότερ σε όλες τις μορφές και τις εκδόσεις, τόσο τις έντυπες όσο και τις ψηφιακές, τόσο για τις τωρινές όσο και τις νέες γενιές αναγνωστών. Πιστεύουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα και για όσους πωλούν φυσικά βιβλία». Και πρόσθεσε: «Η διάθεση των ηλεκτρονικών βιβλίων αποκλειστικά από την ιστοσελίδα έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα σε όλες τις συσκευές ανάγνωσης και στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο, καθώς και να στηρίξει την επιδίωξη της ιστοσελίδας να είναι μια online εμπειρία ανάγνωσης».

Βέβαια, πίσω από την κίνηση της Ρόουλινγκ βρίσκεται η επιδίωξή της να ελέγξει η ίδια το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς που δημιούργησε ο ήρωάς της. Η συγγραφέας έχει ήδη δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία από τα δικαιώματα για τις πωλήσεις των βιβλίων και τις εισπράξεις των κινηματογραφικών ταινιών. Ήταν ωστόσο επιφυλακτική απέναντι στην ηλεκτρονική έκδοση της σειράς, αν και τα σκαναρισμένα PDF των βιβλίων κυκλοφορούσαν πειρατικά στο διαδίκτυο. ΠαρΆ όλα αυτά η έκρηξη των ebooks την τελευταία χρονιά την έπεισε να προχωρήσει με τη δημιουργία της ιστοσελίδας Pottermore. Βέβαια, κράτησε η ίδια τα δικαιώματα για τα e-books αν και θα αποδίδει ποσοστό των πωλήσεων στους κατά χώρα εκδότες των έντυπων βιβλίων. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η κυκλοφορία των ηλεκτρονικών εκδόσεων του Χάρι Πότερ θα προκαλέσει νέα έκρηξη των πωλήσεων των e-books.
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot