ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Εξελίξεις στην ηλεκτρονική αγορά του βιβλίου
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Εξελίξεις στην ηλεκτρονική αγορά του βιβλίου

   
Επιταχύνονται οι ρυθμοί διάδοσης της ηλεκτρονικής ανάγνωσης και πέρα από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Αντουάν Γκαλιμάρ, πρόεδρο της Ένωσης Γάλλων Εκδοτών και διευθύνοντα σύμβουλο των εκδόσεων Gallimard, οι πωλήσεις των e-books στη Γαλλία το 2010 έφτασαν το 1,8% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων, αριθμός που δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο 8,3% της αμερικανικής αγοράς.

Αν και οι online πωλήσεις των e-books στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 40% το 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αντιπροσώπευαν ακόμα μόνο το 1/3 των συνολικών αγορών, ενώ τα 2/3 αφορούν φυσικές μορφές διανομής (CD-Roms/DVD-Roms και συσκευές USB που περιέχουν βιβλία). Εάν προσθέσει κανείς και τα έσοδα από την πώληση εφαρμογών και αδειών, οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία αντιπροσώπευαν το 2,5% της αγοράς των βιβλίων το 2010.

"Υπάρχει αληθινό χάσμα ανάμεσα στον ενθουσιασμό για την ψηφιοποίηση και στην εμπορική πραγματικότητα", σχολίασε ο Gallimard. "Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ανάμεσα σε μια αξιόπιστη πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αγοράς και στις φαντασιώσεις που μπορεί να δημιουργεί η νέα τεχνολογική εποχή… οι άνθρωποι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα σήμερα είναι όσοι πουλάνε ταμπλέτες".

Λίγο πιο νότια, στην Ισπανία, τριπλασιάστηκαν οι πωλήσεις συσκευών e-readers το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες πουλήθηκε το 65% όλων των συσκευών που είχαν πουληθεί το 2010 (πάνω από 105.000 κομμάτια).Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Gfk, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 πουλήθηκαν 23.900 συσκευές e-readers, φέτος o αριθμός τους ήταν 68.600.

Στο μεταξύ, στην πρωτοπορία της ηλεκτρονικής ανάγνωσης βρίσκεται η Νότια Κορέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πωλήσεις e-books το 2010 έφτασαν το 20% της συνολικής αγοράς βιβλίου. Μάλιστα η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει όλα τα έντυπα σχολικά εγχειρίδια των δημόσιων σχολείων της χώρας με ηλεκτρονικές ταμπλέτες, μέχρι το 2015.

Το υπουργείο Παιδείας της χώρας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μετατρέψει τα υπάρχοντα έντυπα σχολικά εγχειρίδια και να αναπτύξει συστήματα υπολογιστικού "νέφους" (cloud computing), προκειμένου να παρέχει ψηφιακό υλικό προς μάθηση. Οι σπουδαστές θα κατεβάζουν όλο το υλικό που τους παρείχαν τα έντυπα εγχειρίδια, σε ποικίλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των «smart pads, smart TVs, και ποικίλων ακόμα ψηφιακών συσκευών». Στις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα σχεδιάζεται να δίνονται επιδοτούμενες ταμπλέτες. "Δεν θεωρούμε ότι η μετατόπιση προς τα ψηφιακά εγχειρίδια θα είναι δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι οι σπουδαστές σήμερα είναι πολύ εξοικειωμένοι με το ψηφιακό περιβάλλον" δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην κορεατική εφημερίδα “Chosunilbo”.

Πηγή: Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot