ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Έντυπα – ηλεκτρονικά συγγράμματα: οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τα AEI
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Έντυπα – ηλεκτρονικά συγγράμματα: οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τα AEI

   
Οι αντιδράσεις των εκδοτών ακαδημαϊκών βιβλίων για τη διακοπή της διανομής των τυπωμένων συγγραμμάτων και την αντικατάστασής τους από ηλεκτρονικά από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 έφεραν κάποια αποτελέσματα.

Στην τελική μορφή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που κατατέθηκε στις 23 Αυγούστου δεν προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση των τυπωμένων από τα ηλεκτρονικά συγγράμματα ούτε αναφέρεται ρητά ότι θα σταματήσει η διανομή τυπωμένων συγγραμμάτων.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά συγγράμματα το νομοσχέδιο ορίζει στο άρθρο 37, παράγραφος 1: “Διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων ελεύθερης πρόσβασης, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις, ύστερα από την έγκρισή τους από τις συνελεύσεις των τμημάτων σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 10, τα οποία ανταποκρίνονται κατά τρόπο ολοκληρωμένο στο γνωστικό αντικείμενο ενός μαθήματος και καλύπτουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και του περιεχομένου του, όπως αυτά καθορίζονται στον κανονισμό προπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών της οικείας σχολής. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διάθεση στους φοιτητές των ηλεκτρονικών σημειώσεων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και την καταβολή αμοιβής στους συγγραφείς τους”.

Με τη διάταξη αυτή το υπουργείο κατοχυρώνει την εξίσωση έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων, στα οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνονται “ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης, καθώς και ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις, ύστερα από την έγκρισή τους από τις συνελεύσεις των τμημάτων” , με μια ευρεία διατύπωση για το τι είναι σύγγραμμα. Επίσης στην τελευταία εκδοχή του το νομοσχέδιο μιλάει για δωρεάν διάθεση των συγγραμμάτων στην όποια τους μορφή και όχι δωρεάν διανομή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με άλλη διάταξη προβλέπεται η καθιέρωση συστήματος δανεισμού συγγραμμάτων στους φοιτητές από τις βιβλιοθήκες.

Απ’ ό,τι φαίνεται και από προηγούμενες δηλώσεις της υπουργού, το υπουργείο Παιδείας δεν αλλάζει τα σχέδιά του για τα ηλεκτρονικά συγγράμματα και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αφήνοντας ανοιχτά αρκετά ζητήματα, τα οποία μάλλον θα λύσει με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Άλλωστε, καμμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής σε πολλά ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή στην πράξη των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, από τα τεχνικά θέματα (μορφή αρχείων, λογισμικό, συσκευές ανάγνωσης) μέχρι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που «καίει» τους εκδότες αλλά και τους συγγραφείς.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot