ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Έφυγε ένας πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού βιβλίου
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Έφυγε ένας πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού βιβλίου

   
Ένας πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, ο Μάικλ Χαρτ, ιδρυτής του Project Gutenberg, πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 64 ετών. Ο Χαρτ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά και στο χώρο των εκδόσεων. Ο Χαρτ θεωρείται ο δημιουργός του πρώτου «ηλεκτρονικού βιβλίου», το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά ebooks, αλλά αποτέλεσε το πρώτο βήμα γi΄αυτά.

Πριν από 40 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Χαρτ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Illinois και είχε πρόσβαση στον κεντρικό υπολογιστή του πανεπιστημίου, έναν Xerox Sigma V, μέσα από τις τερματικές μονάδες του. Στο μυαλό του γεννήθηκε μια πράγματι πρωτότυπη ιδέα. Ο ίδιος αφηγούνταν γιΆ αυτό το γεγονός: «Σταμάτησα σε ένα τοπικό μανάβικο, την περίοδο που γιορτάζαμε τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας, και είχαν τοποθετήσει ψεύτικα ιστορικά έγγραφα ανάμεσα στα λαχανικά. Έτσι, όταν έψαξα στο σακίδιο μου για να φάω κάτι, βρήκα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και μου ήρθε η ιδέα. Θα έπρεπε να κάνω κάτι με τον υπολογιστή που θα ήταν πιο σημαντικό από μια εκτύπωση της Διακήρυξης, κάτι που θα υπήρχε και μετά από 100 χρόνια, αλλά δε μου ερχόταν τίποτα. Έτσι γεννήθηκε το Project Guteberg».

Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ανοιχτής ψηφιακής βιβλιοθήκης, του Project Guteberg, το οποίο διαθέτει σήμερα χιλιάδες βιβλία, τα οποία διατίθενται δωρεάν χωρίς να απαιτούνται δικαιώματα! Μέχρι το 1989, τα βιβλία ψηφιοποιούνταν με πληκτρολόγηση του κειμένου, ενώ από τότε άρχισαν να σκανάρονται τα κείμενα. Ως το 1989 είχαν ψηφιοποιηθεί 10 βιβλία, αριθμός που έφτασε τα 100 το 1993 και τα 1.000 το 1997. Σήμερα, και με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών διαθέτει ψηφιοποιημένα και διαθέσιμα για δωρεάν κατέβασμα περισσότερα από 40.000 βιβλία από 60 διαφορετικές γλώσσες, ανάμεσά τους και περισσότερους από 100 τίτλους στα ελληνικά, ενώ μέσω τρίτων πηγών δίνει πρόσβαση σε 60.000 ακόμα τίτλους.

Ως αποχαιρετισμό, στην ιστοσελίδα Project Guteberg αναρτήθηκε η νεκρολογία του Α. Γκρέγκορι B. Νιούμπι: «Ο Μάικλ Χαρτ άφησε το στίγμα του στον κόσμο. Η εφεύρεση του ηλεκτρονικού βιβλίου δεν είναι απλά μια τεχνολογική καινοτομία ή προάγγελος των όσων βλέπουμε σήμερα. Πάνω απΆ όλα είναι ένας αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος για να διαδοθούν δωρεάν τα γράμματα. Η πρόσβαση στα ebooks μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για μόρφωση. Η μόρφωση και η παιδεία γεννούν ευκαιρίες. Ο Μάικλ θα μνημονεύεται ως ένας αγαπητός φίλος, που θυσίασε την προσωπική πολυτέλεια για να αγωνιστεί για την παιδεία, τα δικαιώματα και το γενικότερο καλό της κοινωνίας».


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot