ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Καρτέλ τιμών στα ηλεκτρονικά βιβλία
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Καρτέλ τιμών στα ηλεκτρονικά βιβλία

   
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησαν μια μεγάλη έρευνα για να διαπιστώσουν αν έχει υπάρξει δημιουργία καρτέλ τιμών στα ηλεκτρονικά βιβλία από την Apple και πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα ερευνηθεί αν «οι διεθνείς εκδοτικοί οίκοι Hachette Livre (Lagardère Publishing, Γαλλία), Harper Collins (News Corp., ΗΠΑ), Simon & Schuster (CBS Corp., ΗΠΑ), Penguin (Pearson Group, Ηνωμένο Βασίλειο) και Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (ιδιοκτήτης ανάμεσα σε άλλα του Macmillan, Γερμανία) έχουν, πιθανόν σε συνεργασία με την Apple, εμπλακεί σε ανταγωνιστικές πρακτικές που επηρεάζουν την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σε παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Επιτροπή εξετάζει επίσης το χαρακτήρα και τους όρους των συμφωνιών agency στις οποίες έχουν προχωρήσει οι πέντε παραπάνω κατονομαζόμενοι εκδότες και λιανοπωλητές για την την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων. Η Επιτροπή ανησυχεί πως αυτές οι πρακτικές μπορεί να παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι απαγορεύουν τα καρτέλ και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές (Άρθρο 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)».

Στις ΗΠΑ, η επικεφαλής του αντιμονοπωλιακού τομέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε στο Κογκρέσο «πως ερευνούμε τον κλάδο του ηλεκτρονικού βιβλίου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών», χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένες εταιρείες.

Στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί δεκάδες αγωγές από καταναλωτές που διεκδικούν επιστροφή χρημάτων για τα ebooks που έχουν αγοραστεί σε υπερβολικές τιμές. Οι αγωγές στοχοποιούν ιδιαίτερα την Apple για τη βοήθεια που πρόσφερε στους εκδότες ώστε να αυξήσουν τις τιμές μέσω του agency model, στο οποίο έχουμε αναφερθεί εδώ.

Η έρευνα για τη δημιουργία καρτέλ τιμών στα e-books είχε ξεκινήσει στην πραγματικότητα την 1η Μαρτίου 2011, όταν στελέχη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκή Επιτροπής είχαν εισβάλει στα γραφεία μεγάλων εκδοτικών οίκων. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο Francis Esménard, πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Albin Michel του γαλλικού ομίλου Lagardère, πίσω από τις έρευνες της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται το Amazon, που επιδιώκει την κατάργηση του agency model.

Στο μεταξύ, μια ακόμα διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Amazon  και την  Apple και αφορά στο διακριτικό τίτλο “App Store”. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου “Eureka”, η Apple έχει καταθέσει για δεύτερη φορά μήνυση στο δικαστήριο της Καλιφόρνιας εναντίον της Amazon, για τη χρήση της επωνυμίας “Amazon Appstore”, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση με το App Store της Apple. "Η σύγχυση αυτή θα είναι η αιτία να επηρεαστούν, εν δυνάμει, οι αποφάσεις αγοράς των καταναλωτών υπέρ των προϊόντων και υπηρεσιών της Amazon, με αποτέλεσμα διαφυγόντα κέρδη για την εταιρεία μας", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μηνυτήρια αναφορά της Apple.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot