ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Τα ebooks στη γερμανική αγορά
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Τα ebooks στη γερμανική αγορά

   
"Ο Ουμπέρτο Έκο εξισώνει την ανακάλυψη του βιβλίου με την ανακάλυψη του τροχού ή του κουταλιού - τόσο ο τροχός όσο και το κουτάλι είναι τέλεια και δεν επιδέχονται βελτίωσης. Τα επόμενα δέκα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλίων θα διατίθεται σε έντυπη μορφή. Δεν πρόκειται για κάποια κατάργηση των παραδοσιακών μορφών έκδοσης, αλλά για ένα συμπλήρωμά τους με νέους μορφές. Τα έντυπα και τα ψηφιακά βιβλία θα εξακολουθήσουν να συνυπάρχουν, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες ανάγνωσης".

Αυτή είναι μια από τις κύριες διαπιστώσεις που κάνει ο Alexander Skipis, γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Goethe. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο Skipis, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα ραγδαία ανάπτυξη του τομέα του ηλεκτρονικού βιβλίου στη Γερμανία, ωστόσο το κοινό δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό (40% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι τα e-books αποτελούν το νέο τρόπο διαβάσματος), παρά το γεγονός ότι το 78% του πληθυσμού προτιμάει να διαβάζει τα βιβλία του στο χαρτί παρά στην οθόνη. "Το ποσοστό αυτό ήταν 83% πριν από δύο χρόνια, επομένως έχει τάσεις μείωσης", παρατηρεί.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα e-books αποτελούν το 5,8% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά του βιβλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Associaton of American Publishers, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις στο 0,5%. Σχολιάζοντας την πιο έντονη τάση υπέρ των e-books στις ΗΠΑ, ο Skipis λέει ότι το αμερικανικό δίκτυο βιβλιοπωλείων είναι πολύ λιγότερο εκτεταμένο σε σύγκριση με το δίκτυο της χώρας του, και αγοράζοντας και φορτώνοντας βιβλία online, οι καταναλωτές γλιτώνουν χρήματα και χρόνο.

Ο Skipis σημειώνει επίσης ότι τα e-books είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον τομέα των επιστημονικών και εξειδικευμένων βιβλίων, ενώ όσον αφορά την τιμή τους θεωρεί ότι η επιβάρυνσή τους με υψηλό ποσοστό ΦΠΑ θα τα κάνει να χάσουν το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής σε σχέση με τα έντυπα. Αυτό που επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ωστόσο, στην απόφασή τους, είναι καταρχήν η χρησιμότητα του προϊόντος και μετά η τιμή, λέει.

Ο Skipis θεωρεί ότι το iPad ωφελεί το ηλεκτρονικό βιβλίο, διότι εντείνει την προσοχή μας και την αποδοχή νέων δυνατοτήτων ανάγνωσης. "Οι ειδικοί στο χώρο των εκδόσεων συμφωνούν ότι, όσον αφορά στις συσκευές, το μέλλον βρίσκεται στην ποικιλία: πρώτοι έρχονται οι υπολογιστές τύπου tablet, χρησιμοποιούνται όμως και laptops, pc’s καθώς και smartphones και ειδικές συσκευές e-readers. Το ίδιο το βιβλίο είναι η αρχή, η οποία εξελίσσεται σε ολοένα και πιο σύγχρονες μορφές και τύπους για όλο και πιο πολλές, διαφορετικές συνθήκες ανάγνωσης και χρήσης: το έντυπο βιβλίο για τις συνήθεις συνθήκες, που συνδυάζονται με χρόνο, ηρεμία και βαθύτερη, εντατική ανάγνωση, το e-book για συνθήκες γρήγορων ρυθμών, επίκαιρες, συνήθως εν κινήσει. Με αυτό τον τρόπο δίδονται λύσεις στις εναλλασσόμενες ανάγκες της ζωής μας, τόσο σε έντυπη μορφή (κανονικού μεγέθους ή μεγέθους τσέπης), όσο και πάνω σε μια μικρή ή μεγαλύτερη οθόνη".

Πηγή: goethe.de/ins/gr
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot