"Ο Ουμπέρτο Έκο εξισώνει την ανακάλυψη του βιβλίου με την ανακάλυψη του τροχού ή του κουταλιού - τόσο ο τροχός όσο και το κουτάλι είναι τέλεια και δεν επιδέχονται βελτίωσης. Τα επόμενα δέκα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλίων θα διατίθεται σε έντυπη μορφή. Δεν πρόκειται για κάποια κατάργηση των παραδοσιακών μορφών έκδοσης, αλλά για ένα συμπλήρωμά τους με νέους μορφές. Τα έντυπα και τα ψηφιακά βιβλία θα εξακολουθήσουν να συνυπάρχουν, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες ανάγνωσης".
Αυτή είναι μια από τις κύριες διαπιστώσεις που κάνει ο Alexander Skipis, γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Goethe. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο Skipis, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα ραγδαία ανάπτυξη του τομέα του ηλεκτρονικού βιβλίου στη Γερμανία, ωστόσο το κοινό δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό (40% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι τα e-books αποτελούν το νέο τρόπο διαβάσματος), παρά το γεγονός ότι το 78% του πληθυσμού προτιμάει να διαβάζει τα βιβλία του στο χαρτί παρά στην οθόνη. "Το ποσοστό αυτό ήταν 83% πριν από δύο χρόνια, επομένως έχει τάσεις μείωσης", παρατηρεί.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα e-books αποτελούν το 5,8% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά του βιβλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Associaton of American Publishers, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις στο 0,5%. Σχολιάζοντας την πιο έντονη τάση υπέρ των e-books στις ΗΠΑ, ο Skipis λέει ότι το αμερικανικό δίκτυο βιβλιοπωλείων είναι πολύ λιγότερο εκτεταμένο σε σύγκριση με το δίκτυο της χώρας του, και αγοράζοντας και φορτώνοντας βιβλία online, οι καταναλωτές γλιτώνουν χρήματα και χρόνο.
Ο Skipis σημειώνει επίσης ότι τα e-books είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον τομέα των επιστημονικών και εξειδικευμένων βιβλίων, ενώ όσον αφορά την τιμή τους θεωρεί ότι η επιβάρυνσή τους με υψηλό ποσοστό ΦΠΑ θα τα κάνει να χάσουν το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής σε σχέση με τα έντυπα. Αυτό που επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ωστόσο, στην απόφασή τους, είναι καταρχήν η χρησιμότητα του προϊόντος και μετά η τιμή, λέει.
Ο Skipis θεωρεί ότι το iPad ωφελεί το ηλεκτρονικό βιβλίο, διότι εντείνει την προσοχή μας και την αποδοχή νέων δυνατοτήτων ανάγνωσης. "Οι ειδικοί στο χώρο των εκδόσεων συμφωνούν ότι, όσον αφορά στις συσκευές, το μέλλον βρίσκεται στην ποικιλία: πρώτοι έρχονται οι υπολογιστές τύπου tablet, χρησιμοποιούνται όμως και laptops, pc’s καθώς και smartphones και ειδικές συσκευές e-readers. Το ίδιο το βιβλίο είναι η αρχή, η οποία εξελίσσεται σε ολοένα και πιο σύγχρονες μορφές και τύπους για όλο και πιο πολλές, διαφορετικές συνθήκες ανάγνωσης και χρήσης: το έντυπο βιβλίο για τις συνήθεις συνθήκες, που συνδυάζονται με χρόνο, ηρεμία και βαθύτερη, εντατική ανάγνωση, το e-book για συνθήκες γρήγορων ρυθμών, επίκαιρες, συνήθως εν κινήσει. Με αυτό τον τρόπο δίδονται λύσεις στις εναλλασσόμενες ανάγκες της ζωής μας, τόσο σε έντυπη μορφή (κανονικού μεγέθους ή μεγέθους τσέπης), όσο και πάνω σε μια μικρή ή μεγαλύτερη οθόνη".
Πηγή: goethe.de/ins/gr