ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Η Ρόουλινγκ «μαγεύει» τους αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Η Ρόουλινγκ «μαγεύει» τους αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων

   

Την ώρα που επιτέλους βγαίνουν στην online αγορά τα βιβλία του Χάρυ Πόττερ σε ψηφιακή μορφή, κάτι μαγικό συμβαίνει: Είναι σαν ο ίδιος ο Πόττερ να τούς έριξε το ξόρκι «Αλοχομόρα» – εκείνο που ξεκλειδώνει πόρτες.

Κόντρα σε οτιδήποτε έχει μέχρι σήμερα δει η αγορά των e-books, ο «ψηφιακός» Χάρυ Πόττερ δεν προστατεύεται από κανενός είδους κρυπτογραφικό κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι οι αναγνώστες μπορούν να μεταφέρουν τα αρχεία από συσκευή σε συσκευή, επιλέγοντας ανά πάσα στιγμή εκείνη που τους ταιριάζει καλύτερα.

Εάν το Pottermore, το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ιδιοκτησίας της ίδιας της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, αποδειχθεί επιτυχία, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συγγραφείς και εκδότες. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε και να υποσκάψει τα οχυρά της πανίσχυρης Amazon.com Inc., την απόλυτη πρωταθλήτρια σε πωλήσεις e-books.

Το Pottermore ανοίγει μια ρωγμή στο φράγμα των ψηφιακών εκδόσεων. Μερικοί ειδικοί, όπως ο Ματτέο Μπερλούτσι, Δ.Σ. του βρετανικού blog aNobii (το οποίο ανήκει στην κοινοπραξία HMV, Penguin/Random House, Harper-Collins), δίνει στους παραδοσιακούς εκδότες των e-books εννέα με δώδεκα μήνες πριν αλλάξουν στρατηγική.

Τα e-books των μεγαλοεκδοτών πωλούνται με ενσωματωμένα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, ούτως ώστε να διαβάζονται αποκλειστικά από συγκεκριμένους τύπους λογισμικών ή συσκευών e-readers. Για παράδειγμα, e-books από την Amazon είναι διαθέσιμα μόνο για τη συσκευή Kindle της εταιρείας, όπως και για το αντίστοιχο λογισμικό Kindle σε smartphones, tablets, και PCs. Το Nook της αντιπάλου Barnes & Noble δεν μπορεί να τα διαβάσει.

Αντίστοιχα, ένα e-book για το Nook δεν μπορεί να διαβαστεί από το Kindle. E-books αγορασμένα από το store της Apple διαβάζονται αποκλειστικά από iPhones, iPod touches και iPads.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι εκδότες, σε μια προσπάθεια να «χτυπήσουν» την πειρατεία, επιμένουν στην κρυπτογράφηση των βιβλίων που εκδίδουν με τη χρήση Digital Rights Management, ή DRM για συντομία.

Το DRM επίσης βοηθάει τα online βιβλιοπωλεία όπως η Amazon να διατηρούν ακέραιο το κάθετο επιχειρησιακό τους μοντέλο, «προστατεύοντας» το Kindle από την εισροή βιβλίων που δεν αγοράστηκαν στον ιστότοπό της.

Ωστόσο, όταν οι αναγνώστες του Χάρυ Πόττερ αγοράζουν από το Pottermore, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές μορφές (formats) ή «εκδόσεις» του κάθε βιβλίου. Ανάμεσα στις διαθέσιμες μορφές είναι και αυτή που δεν περιέχει κανενός είδους DRM. Μπορεί έτσι να διαβαστεί από μεγάλο αριθμό λογισμικών ή/και συσκευών.

Τα e-books της Ρόουλινγκ μπορεί κανείς να τα ανταλλάξει με φίλους ή να τα χαρίσει σε νεότερα μέλη της οικογένειας. Σημαντικό αντικίνητρο για τη «διάθεση» σε μεγαλύτερη κλίμακα αποτελούν τα ψηφιακά υδατογραφήματα που το Pottermore εγκαθιστά λίγο πριν το download. Τα υδατογραφήματα είναι μοναδικά για κάθε χρήστη/αγοραστή/αναγνώστη. Οι περισσότερο «γαλαντόμοι» ιδιοκτήτες των βιβλίων μπορούν να αναγνωριστούν αμέσως και πανεύκολα.

Ίσως όμως είναι ήδη αργά για τέτοιου είδους μέτρα. Ο Τσαρλς Ρέντμεϊν, Δ.Σ. του Pottermore, δηλώνει ευθαρσώς ότι τα βιβλία της Ρόουλινγκ με τον Χάρυ Πόττερ είναι το μεγαλύτερο θύμα πειρατίας στον κόσμο του ψηφιακού βιβλίου. Ακόμα κι αν – ή, ακριβέστερα, ακριβώς επειδή – μέχρι πρόσφατα δεν ήταν διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή. Οι λάτρεις του Χάρυ Πόττερ σάρωναν τα έντυπα βιβλία και οι πιο φανατικοί (και ηρωικά υπομονετικοί) από αυτούς τα δακτυλογραφούσαν λέξη προς λέξη προκειμένου να τα «ψηφιοποιήσουν».

«Θεωρούμε πως οι αναγνώστες πρέπει να έχουν το δικαίωμα, εφόσον αγόρασαν ένα βιβλίο, να μπορούν να το διαβάσουν σε όποια συσκευή θέλουν», λέει ο Ρέντμεϊν.

Βέβαια, πέρα από τις ιδεολογικές πεποιθήσεις των μάνατζερς, υπάρχει κι ένας πολύ πιο «πεζός» λόγος για τον οποίο το Pottermore αποφεύγει τη χρήση DRM. Ως βιβλιοπωλείο, μπορεί να ελέγχει τη σχέση του με τους λάτρεις του Πόττερ – αντί να τη «χαρίζει» σε άλλα σημεία πώλησης.  Και ο μοναδικός τρόπος -όχι για πολύ ακόμα όμως- να μπορείς να «διαβαστείς» από όλες τις συσκευές είναι να πουλάς βιβλία χωρίς DRM.

«Είναι εξαιρετικά πολύτιμο για εμάς να ελέγχουμε τη σχέση με τον πελάτη. Μας προσφέρει τρομερή ευκαιρία στη δημιουργία νέων προϊόντων του brand, τα οποία μπορούμε να προσφέρουμε στοχευμένα στους αναγνώστες του Χάρυ Πόττερ», αποκαλύπτει ο  ο Ρέντμεϊν.

Στην περίπτωση του Pottermore, η Amazon συνεργάζεται στέλνοντας αγοραστές από το site της σε εκείνο της Ρόουλινγκ όταν διενεργούν αναζήτηση για βιβλία με τον Χάρυ Πόττερ. Πιθανώς αυτή η πολιτική οφείλεται στο γεγονός ότι η Amazon θέλει να παραμένει μπροστά από τις εξελίξεις, καθώς και σε άλλα κίνητρα (η Amazon παίρνει ποσοστά από τις πωλήσεις που γίνονται μετά από παραπομπή στο Pottermore μέσω του site της).

Όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν άλλοι συγγραφείς θα αντιγράψουν τη Ρόουλινγκ ανοίγοντας  δικά τους online βιβλιοπωλεία – η Ρόουλινγκ θεωρείται ο Έλβις του κόσμου της λογοτεχνίας και αποτελεί μια ολόκληρη βιομηχανία από μόνη της.

Οι εκδότες είναι μια διαφορετική ιστορία. Όσοι από αυτούς προσφέρουν online τα βιβλία των συγγραφέων τους, θα συνειδητοποιήσουν σύντομα πως μπορούν να αποφύγουν το τιτάνιο «παγόβουνο» Amazon – με αντάλλαγμα βέβαια το πολύτιμο DRM. Αφήνοντας πίσω το DRM, νέες στρατηγικές γίνονται διαθέσιμες στον εκδότη. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο καθένας τους είναι εάν ο φόβος της πειρατείας είναι μεγαλύτερος από τον φόβο της Amazon. Η Amazon υπολογίζεται πως ελέγχει το 60% των πωλήσεων e-books στις ΗΠΑ, με τους Barnes & Noble να έρχονται δεύτεροι με 25% της πίττας.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα της αγοράς του ψηφιακού βιβλίου είναι συγκρίσιμη με εκείνη της μουσικής βιομηχανίας πριν το 2008. Στην πλειονότητά τους, οι κυρίαρχες δισκογραφικές εταιρείες επέμεναν στη χρήση DRM ενάντια στην πειρατεία. Το μόνο που κατάφεραν είναι να προκαλέσουν την αντίδραση της Apple, η οποία εν τέλει «στρίμωξε» ολόκληρη την αγορά, εφόσον αρχικά τα τραγούδια που αγοράζονταν κατευθείαν από τις δισκογραφικές δε δούλευαν στο iPod.

Η Άντυ Σπόρκιν, εκπρόσωπος του Association of American Publishers, πιστεύει πως το DRM «έχει αξία». Η αλήθεια είναι ότι οι βιβλιοθήκες μπορούν να δανείζουν e-books (χωρίς DRM δεν υπάρχει τρόπος «επιστροφής» του βιβλίου στη βιβλιοθήκη) και αυτό είναι εξαιρετικά καλό και χρήσιμο. Η μίμηση της μουσικής βιομηχανίας και η απόλυτη εγκατάλειψη του DRM είναι κάτι που προς το παρόν δε συζητούν οι  εκδότες, συμπληρώνει η Σπόρκιν.

Πηγή: AP, Νέα Υόρκη

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot