ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Οι «Κόσμοι» του Kindle και τα διλήμματα της νέας τρέλας με την fan fiction
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Οι «Κόσμοι» του Kindle και τα διλήμματα της νέας τρέλας με την fan fiction

   
Με αφορμή την «εκτόξευση» της νέας πλατφόρμας της Amazon για συγγραφείς-φαν στο διαδίκτυο, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών εκδόσεων αναρωτιέται πού και πώς μπορούν να μπουν όρια στη δημιουργικότητα των συγγραφέων-φαν.

Η νέα τάση στη λογοτεχνία που απορροφάει όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια παγκοσμίως είναι η «απελευθέρωση» των φαν να γράφουν δικά τους βιβλία, χρησιμοποιώντας χαρακτήρες και τοποθεσίες από τις αγαπημένες τους σειρές. Στην αγγλική, αυτή η διαδικασία έχει πάρει το όνομα fan fiction.

Επεκτείνοντας την ήδη τεράστια ποικιλία υπηρεσιών που παρέχει στους μικρούς ανεξάρτητους συγγραφείς, η Amazon εγκαινίασε το Kindle Worlds, μία σειρά από διαδικτυακές πλατφόρμες που επιτρέπουν στους συγγραφείς-φαν να κερδίζουν χρήματα δημοσιεύοντας ιστορίες για πασίγνωστους χαρακτήρες και αγαπημένες τοποθεσίες.

Η Amazon δρα ως «αγωγός» πνευματικών δικαιωμάτων, πληρώνοντας δικαιώματα και στους συγγραφείς-φαν αλλά και στους αρχικούς «εμπνευστές» των έργων που ενέπνευσαν τους πρώτους. Η τάση είναι σαφής: Για να γίνει κάποιος συγγραφέας επιτυχημένος, αρκεί μια ιδέα. Δε χρειάζεται πλέον να είναι τόσο παραγωγικός όσο ο Στίβεν Κινγκ.

Η Amazon έχει ήδη αγοράσει άδειες για συγγραφείς-φαν να αρχίσουν να γράφουν και να κερδίζουν από ιστορίες βασισμένες στις σειρές Gossip Girl, Pretty Little Liars και Vampire Diaries. Σύντομα, η εταιρεία θα ανακοινώσει κι άλλες συμφωνίες.

Το project βγαίνει στον αέρα με πενήντα έργα δημιουργημένα από ήδη γνωστούς συγγραφείς, όπως η Μπάρμπαρα Φρίθυ, ο Τζον Έβερσον και η Κολίν Τόμσον.  

Στη σχετική ανακοίνωση τύπου, η Amazon δηλώνει πως το Kindle Worlds ωφελεί τους κατόχους δικαιωμάτων, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες.

Συγκεκριμένα, στους αρχικούς κατόχους δικαιωμάτων-«εμπνευστές», παρέχεται η ευκολία ρευστοποίησης της πνευματικής ιδιοκτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στους συγγραφείς παρέχεται η ευκολία πώλησης του fan fiction που παράγουν. Και οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να «επικοινωνούν» με χαρακτήρες ή τοποθεσίες που τούς είναι ήδη γνωστές κι αγαπημένες.

Το κυριότερο ζήτημα που προκύπτει είναι πώς η Amazon θα μπορέσει να τιθασεύσει τους συγγραφείς-φαν, παροτρύνοντάς τους να επεκτείνουν τους ήρωες των «εμπνευστών» με τέτοιο τρόπο ώστε οι τελευταίοι να αισθάνονται άνετα με το τελικό αποτέλεσμα.

Προς το παρόν, η Amazon αποκλείει το ενδεχόμενο το Kindle Worlds να γεννήσει ένα νέο Fifty Shades of Grey, το μπεστ-σέλλερ που ξεκίνησε ως μία αισθησιακή εκδοχή της δημοφιλούς σειράς Twilight. Οι «Κόσμοι» του Kindle έρχονται με ένα αυστηρό disclaimer που ορίζει: «Όχι πορνογραφία». Ταυτόχρονα, ως είθισται εκείθεν του Ατλαντικού, οι συγγραφείς-φαν έχουν απόλυτη ελευθερία να περιγράφουν όσο γραφικά θέλουν τη βία. Βέβαια, το ανωτέρω μπεστ-σέλλερ δεν είναι το μόνο παράδειγμα fan fiction που παίρνει ήδη γνωστούς χαρακτήρες και τους τοποθετεί σε ένα πιο αισθησιακό περιβάλλον από αυτό που είχε οραματιστεί ο «εμπνευστής» τους. Τι γίνεται λοιπόν όταν η fan fiction συγκρούεται με τον εαυτό της, ή ακόμα όταν οι χαρακτήρες και οι πλοκές πηγαίνουν σε κατευθύνσεις που αφήνουν τους αρχικούς δημιουργούς να αισθάνονται άβολα;

Σύμφωνα με την Amazon, οι επιμέρους κάτοχοι αδειών των Kindle Worlds έχουν «δώσει κατάλληλες οδηγίες» στους εκκολαπτόμενους συγγραφείς.

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot