ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Η BookOS αντιμέτωπη με την κατηγορία της πειρατείας!
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Η BookOS αντιμέτωπη με την κατηγορία της πειρατείας!

   
Το πρόβλημα της πειρατείας στο ηλεκτρονικό βιβλίο, ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ψηφιακής πειρατείας, αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο τέτοιων συζητήσεων είναι δύσκολο να υπάρξει γενική συναίνεση, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των όσων συμμετέχουν θεωρεί πως όσοι διευκολύνουν την πειρατεία είναι απόλυτα συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται. Ένας τέτοιος ιστότοπος χωρίς καθαρό «μητρώο» είναι η BookOS.org, η οποία κατηγορείται εδώ και καιρό – και μάλιστα από πολλές πλευρές – πως διαθέτει μεγάλο αριθμό πειρατικών βιβλίων στη συλλογή της. Η BookOS, που καυχιέται πως έχει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη e-books στον κόσμο, λέγεται πως έχει ήδη «πέσει» μια φορά εξαιτίας της πειρατείας, αλλά φαίνεται πως άνοιξε πάλι και λειτουργεί όπως πρώτα.

Δεν είναι απαραίτητο βέβαια να αναφέρουμε ότι στην κοινότητα των συγγραφέων έχει σημάνει εξέγερση ενάντια στη BookOS, και μάλλον υπάρχουν βάσιμοι λόγοι γι αυτό. Εάν έργα πέσουν στα χέρια πειρατών και διατίθενται στο γενικό κοινό (είτε αντί χρημάτων είτε δωρεάν), οι συγγραφείς τους ουσιαστικά έχουν ήδη απολέσει τη σημαντικότερη πηγή βιοπορισμού τους. Κανονικά ένας συγγραφέας μπορεί να πληρώνεται για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ποσοστό επί της ανταλλακτικής αξίας του βιβλίου (που μπορεί να φτάσει και το 40%) στην πώληση κάθε αντιτύπου. Εναλλακτικά, συγγραφέας και εκδότης καταλήγουν σε μία συμφωνία όπου ο πρώτος πληρώνεται ορισμένη αμοιβή άσχετα με το εάν πωλούνται ή όχι τα βιβλία του. Η δεύτερη περίπτωση αφορά φυσικά, τους περισσότερο γνωστούς συγγραφείς, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν έχουν να χάσουν πολλά εξαιτίας της πειρατείας. Οι λιγότερο επιτυχημένοι συνάδελφοί τους, όμως, υποφέρουν αρκετά όταν τα έργα τους γίνονται στόχος πειρατών.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη ενός συγγραφέα που ανακαλύπτει πως το ηλεκτρονικό του βιβλίο βρίσκεται στους καταλόγους της bookOS.org χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή του. Η ίδια η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα στους συγγραφείς να μπλοκάρουν τους διαδικτυακούς συνδέσμους που προσφέρουν πρόσβαση στα βιβλία τους εάν αναφερθεί πως αποτελούν προϊόν πειρατείας. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις τέτοιων τίτλων που σύντομα επανεμφανίστηκαν στους online καταλόγους. Μια καμπάνια στο Facebook με τίτλο «Shut BookOS Down» βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έχει λάβει μονάχα περί τα 60 likes, ένας καθόλα μίζερος αριθμός. Η «σταυροφορία» στο Facebook μοιάζει ωστόσο να έχει αποτέλεσμα, κυρίως χάρη στη συνεχή πίεση που ασκείται στην BookOS να περιορίσει δραστικά την παρουσία της στη συγκεκριμένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η σελίδα της ίδιας της BookOS στο Facebook έχει πάνω από 18,000 likes.

Όσο για τους χρήστες, δεν έχουν απολύτως κανένα παράπονο αφού καταφέρνουν να λαμβάνουν αρχεία με βιβλία εντελώς δωρεάν. Μερικές φορές είναι δύσκολο να τηρήσεις ηθική στάση, ειδικά όταν μπορείς να εξοικονομήσεις εκατοντάδες δολάρια. Οι γνώμες διχάζονται, και ορισμένοι πιστεύουν πως μόνο τα βιβλία που έχουν υπερβολικά υψηλή τιμή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να γίνουν στόχος πειρατών. Η Tor Books UK, εκδότης βιβλίων fantasy και επιστημονικής φαντασίας, διενέργησε έναν πείραμα κατά το οποίο σταμάτησε την ηλεκτρονική προστασία δικαιωμάτων από όλους τους τίτλους της για ένα χρόνο. Σύμφωνα με ισχυρισμούς των επικεφαλής, αυτό δεν οδήγησε σε υπολογίσιμη αύξηση κρουσμάτων πειρατείας για κανένα από τα βιβλία.

Σε τελική ανάλυση, ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η κοινότητα των συγγραφέων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοβαρής διάβρωσης σε μια ψηφιακή εποχή όπου η πειρατεία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και καθόλα αποδεκτή συμπεριφορά. Όταν ένα πειρατικό site έχει υπερπολλαπλάσια likes από την καμπάνια για το κλείσιμό του, τότε υπάρχει πρόβλημα. Σε περιπτώσεις όπως αυτή της BookOS, ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για το αποτέλεσμα; Ποιος είναι αρμόδιος για το κλείσιμο; Οι εκδότες; Οι συγγραφείς; Οι χρήστες; Πειρατικοί ιστότοποι όπως η BookOS ακμάζουν όσο οι χρήστες αρνούνται να πληρώσουν για το περιεχόμενο και στο τέλος αυτοί που χάνουν είναι οι ίδιοι οι συγγραφείς.


Πηγή: Σοβάν Μαντάλ, goodereader.com


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot