ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Φέρνοντας τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Φέρνοντας τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου

   
Η ευρεία διαθεσιμότητα συσκευών e-reading σε χαμηλές τιμές αποτελεί ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν περισσότερο.

Πρόσφατα η Barnes & Noble, το αμερικανικό διαδικτυακό υπερ-βιβλιοπωλείο, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει σταδιακά την παραγωγή του tablet e-reader «the Nook». Η συσκευή ξεκίνησε να πωλείται στην Ευρώπη από το Ην. Βασίλειο μόλις πέρυσι και ενώ στις ΗΠΑ είχε μια σχετικά επιτυχημένη πορεία, στη Βρετανία οι πωλήσεις δεν «απογειώθηκαν» ποτέ. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως το Kindle και το Kobo έχουν ήδη εγκαθιδρυθεί ως οι δημοφιλέστεροι e-readers και δεν είναι εύκολο νέες συσκευές να πετύχουν διείσδυση.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από άλλους κατασκευαστές, όπως η Samsung, η Sony και η Apple, που ήδη προσφέρουν εναλλακτικές μορφές ανάγνωσης ενώ διαθέτουν το απαραίτητο λογισμικό για να «διαβάζουν» βιβλία του ίδιου του Nook.

Ωστόσο, οι Barnes & Noble κατάφεραν να μετατρέψουν αυτήν την εμπορική αποτυχία σε μια καλή ευκαιρία μάρκετινγκ και μάλιστα προς όφελος του αναγνώστη, προσφέροντας τα Nook HD και Nook HD+ σε εργοστασιακές τιμές: Πρόκειται για readers υψηλότατων προδιαγραφών, που θα πωλούνται με έως και 180 στερλίνες έκπτωση. Παράλληλα, το αμερικανικό βιβλιοπωλείο κατάφερε έξυπνα να συνδεθεί με την εκστρατεία Get London Reading, δωρίζοντας 1.000 συσκευές σε παιδιά του Λονδίνου.

Αυτό σημαίνει πως η εικόνα των Barnes & Noble στην αγορά δεν αμαυρώνεται από μια «εκκαθάριση αποθεμάτων». Το κάθε tablet έρχεται με δώρο μια ειδική έκδοση του Τζακ και της Φασολιάς, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη συλλογή παιδικών ιστοριών σχεδιασμένη από τη φιλανθρωπική οργάνωση Beanstalk.

Η χρονική στιγμή για τη συνεργασία των δύο οργανισμών θα μπορούσε βέβαια να είχε γίνει σε πιο ευνοϊκή χρονική στιγμή. Το γεγονός πως στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλεται μία ταινία αμερικανικής παραγωγής με παρόμοιο τίτλο δε βοηθάει καθόλου το στόχο της εκστρατείας.

Την ώρα που 16.000 τυπωμένα αντίτυπα της συλλογής επίσης μοιράζονται δωρεάν σε μαθητές, η διάδοση των e-readers, ειδικά χαμηλής τιμής, είναι ενθαρρυντική. Μια μελέτη, που διεξήχθη το 2012 στις ΗΠΑ από την Scholastic, έδειξε πως τα παιδιά σήμερα είναι περισσότερο συνηθισμένα στην οθόνη και κατά συνέπεια δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να διαβάσουν βιβλία από e-readers παρά από τυπωμένες σελίδες – συμπέρασμα που έχει έντονα αμφισβητηθεί από έγκριτους επιστήμονες, αλλά ενδεικτικό ίσως μιας παγκόσμιας τάσης.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη εστίαση στα ακριβότερα tablets, όπως το iPad, που είναι προσβάσιμα μόνο στα παιδιά πλουσιότερων οικογενειών. Πρωτοβουλίες όπως αυτή των Barnes & Noble και της  Beanstalk, ή ακόμα του Worldreader, που μοιράζει Kindles με εκατοντάδες βιβλία στα παιδιά της υποσαχάριας Αφρικής, τουλάχιστον βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση αφού βοηθούν να γεφυρωθεί το χάσμα.

Πηγή: James Bridle/The Observer


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot