ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / E-readers: Τα παιδιά του κόσμου μαθαίνουν ανάγνωση
Επιστροφή Εκτύπωση
 

E-readers: Τα παιδιά του κόσμου μαθαίνουν ανάγνωση

   
Η δουλειά μιας ομάδας ειδικών στη Γκάνα αποδεικνύει πως υπάρχουν πιο πρακτικοί τρόποι να μειωθεί ο αναλφαβητισμός από το τυπωμένο βιβλίο.

Στο μικρό σχολείο του Καντέ, μιας κωμόπολης που βρίσκεται σε απόσταση 75χλμ. από την Άκκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, 40-τόσοι μαθητές βρίσκονται καθισμένοι σε ετοιμόρροπους ξύλινους πάγκους, μπρος σε εξίσου ετοιμόρροπα ξύλινα θρανία. Με πληθυσμό 16.500 ψυχές, το Καντέ «ζει» από το κοντινό ορυχείο, το οποίο περιέχει πλούσια κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών. Αυτά τα παιδιά δεν θα δουν στη ζωή τους ούτε πολλά πολύτιμα μέταλλα ούτε πολλούς πολύτιμους λίθους. Όμως ακριβώς μπροστά τους, πάνω στα ετοιμόρροπα θρανία, βρίσκεται κάτι το αναπάντεχο, κάτι δυνητικά πολύ μεγαλύτερης αξίας: ολοκαίνουργιοι e-readers.

Από το 2010, ο ΜΚΟ Worldleader.org, δωρίζει τέτοιες συσκευές σε μαθητές της Αφρικής και της Ευρώπης. Το project αποτελεί προϊόν της έμπνευσης του ιδρυτή  Ντέιβιντ Ρίσερ. Βλέποντας τη βιβλιοθήκη κάποιας μικρής πόλης να φλέγεται, ο  Ρίσερ συνειδητοποίησε πως στις ποσότητες που απαιτεί η σωστή εκπαίδευση, η προμήθεια e-readers αντί βιβλίων θα ήταν φθηνότερη και πιο αποτελεσματική. Άπαξ και τα gadgets φθάσουν στον προορισμό τους, δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα να τα κρατούν ενημερωμένα και πλήρη εκπαιδευτικών υλικών, ενώ οι καθηγητές θεωρούν πως ο e-reader αποσπά λιγότερο τον μαθητή από ένα laptop ή τα tablet. Οι e-readers μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε πληροφορίες τοπικού ενδιαφέροντος, εφημερίδες, πληροφορίες υγειονομικού χαρακτήρα ή ακόμα και πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία. 

Τον Οκτώβριο του 2010, ο Worldleader παρέδωσε 550 Kindles χωρητικότητας 3G και με δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου του Καντέ – ένα για κάθε μαθητή σε έξι διαφορετικά σχολεία. Πρώτα εκπαιδεύτηκαν οι δάσκαλοι στη χρήση των συσκευών και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί έμαθαν στους μαθητές τους πώς να τις χρησιμοποιούν. Προ-εγκαταστημένα σε όλους του e-readers υπήρχαν σχολικά εγχειρίδια ελεύθερα δικαιωμάτων καθώς και μερικά μυθιστορήματα που προσέφεραν δωρητές από τον διεθνή χώρο των εκδόσεων. Τέλος, από φέτος το καλοκαίρι ο Worldleader έχει «βάλει» στα χέρια 4.300 μαθητών της υποσαχάριας Αφρικής 662.008 e-books. Σχετικές έρευνες δείχνουν πως πλέον τα παιδιά διαβάζουν όλο και περισσότερο, και μάλιστα διαβάζουν καλύτερα. Όπως είπε κι ένας δάσκαλος από το Καντέ: «Παλιά, ήταν δύσκολο να βρούμε βιβλία. Τώρα έχουμε όσα θέλουμε.»
 


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot