ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Διαδικτυακό φροντιστήριο για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Διαδικτυακό φροντιστήριο για τις πανελλαδικές εξετάσεις

   
Έναν ειδικό ιστότοπο για την υποστήριξη των μαθητών της ΓΆ Λυκείου στην προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις δημιούργησε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Στη διεύθυνση www.study4exams.gr και με γενικό τίτλο «Προετοιμάζομαι για Πανελλαδικές – Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα», φιλοξενούνται ψηφιακά βοηθήματα για ορισμένα από τα μαθήματα των εξετάσεων. Τα μαθήματα που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο είναι τα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, η Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και τα Αρχαία Ελληνικά – Φιλοσοφικός Λόγος, ενώ από τον επόμενο χρόνο η ύλη αναμένεται να εμπλουτιστεί με τρία ακόμα μαθήματα, τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, τη Βιολογία Γενικής Παιδείας και τα Λατινικά.Οι μαθητές με ένα «κλικ» θα μπορούν να βλέπουν τα μαθήματα που θέλουν, να έχουν βοηθητικές υπηρεσίες, ασκήσεις, σημειώσεις του καθηγητή και ό,τι άλλο απαιτείται για να μελετήσουν. Η ύλη κάθε βοηθήματος περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια της ύλης του σχολικού βιβλίου που έχουν επιλεγεί για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η βασική δομή της ύλης αποτελείται από τα αντίστοιχα κεφάλαια τα οποία με τη σειρά τους είναι χωρισμένα σε ενότητες. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει:
- Βιντεοδιάλεξη, που απαρτίζεται από επιμέρους βίντεο, τα οποία αποτελούν τη βιντεοσκοπημένη παράδοση της αντίστοιχης ύλης.
- Σημειώσεις της ενότητας.
- Παραδείγματα για την κατανόηση της θεωρίας με υποδειγματικές λυμένες ασκήσεις.
- Ερωτήσεις και ασκήσεις για εξάσκηση, και απαντήσεις και λύσεις των ασκήσεων.Τα βοηθήματα περιλαμβάνουν επίσης επαναληπτικές ασκήσεις, που αναφέρονται στο σύνολο της ύλης του αντίστοιχου μαθήματος, καθώς και λυμένα θέματα πανελλαδικών εξετάσεων προηγούμενων ετών. Μέσα στο περιβάλλον κάθε βοηθήματος πρόκειται να υλοποιηθεί η υπηρεσία υποβολής ερωτημάτων, που θα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αποστέλλουν ερωτήσεις και απορίες σχετικά με την ύλη του μαθήματος ή/και τις ασκήσεις.

Τα ερωτήματα θα συλλέγονται από ομάδα καθηγητών, που θα είναι υπεύθυνοι για το συγκεκριμένο μάθημα, θα ομαδοποιούνται ανά κεφάλαιο ή ενότητα και στη συνέχεια θα αναρτώνται μαζί με τις απαντήσεις τους σε συγκεκριμένο χώρο της σελίδας του μαθήματος. Επιπλέον, σε κάθε μάθημα υπάρχει η δυνατότητα μεταφόρτωσης (download) σε μορφή pdf, των σημειώσεων και των ασκήσεων που περιλαμβάνονται σε κάθε ενότητα. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεγαλύτερου ή μικρότερου μεγέθους γραμματοσειράς για την καλύτερη εμφάνιση του περιεχομένου.Τα ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν υλοποιηθεί στην πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Moodle. Το Moodle (συντομογραφία του Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) είναι ένα δωρεάν λογισμικό e-learning, γνωστό επίσης ως Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων (Learning Management System), ή εικονικό μαθησιακό περιβάλλον (VLE). Το Moodle αναπτύχθηκε αρχικά από τον Αυστραλό Martin Dougiamas για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν online μαθήματα με έμφαση στην αλληλεπίδραση και τη συλλογική δημιουργία περιεχομένου, ενώ είναι σε συνεχή εξέλιξη.

Στόχος του Ψηφιακού Σχολείου www.study4exams.gr, όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Υπουργείου,  δεν είναι να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή δασκάλου – μαθητή, αλλά να απελευθερώσει και να δώσει εναλλακτικές επιλογές και στον δάσκαλο και στον μαθητή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιστοσελίδα είναι μια φιλόδοξη ενέργεια, που θέλει να βάλει την τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, ενώ στοχεύει να βοηθήσει τόσο τους μαθητές, όσο και τις οικογένειες τους, προσφέροντας μια οικονομική «ανάσα» από τα έξοδα των φροντιστηρίων, των ιδιαίτερων και γενικότερα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μέχρι στιγμής η ιστοσελίδα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει στην πράξη τους μαθητές. Θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική ανάγνωση και η on line διδασκαλία χρειάζεται ακόμα πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά εργαλεία, κάτι παραπάνω από μια απλή προβολή κειμένων σε μια οθόνη.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot