ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Eξελίξεις / Εαρινή αναστολή Ευδόξου και η σχέση έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Εαρινή αναστολή Ευδόξου και η σχέση έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου

   
Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, υπήρξε για μερικές ημέρες αναστολή παράδοσης των συγγραμμάτων στους φοιτητές από πλευράς των εκδοτών, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο εδώ. Οι εκδότες αποφάσισαν να αρχίσουν την παράδοση των συγγραμμάτων από τις 28 Μαρτίου 2001. Όμως, η διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στους εκδότες συνεχίζεται, και το επίδικο ζήτημα είναι τα χρέη του πρώτου προς τους δεύτερους.

Οι σύλλογοι των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στις 23 Μαρτίου 201, όπου τόνισαν ότι ζητούν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. "Για εμάς δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα βιωσιμότητας. Η κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι σήμερα τραγική", δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων Δ. Μπαλιάτσας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΕΒ, το υπουργείο Παιδείας οφείλει σήμερα στους εκδοτικούς οίκους της χώρας 30 εκατομμύρια ευρώ από τα ακαδημαϊκά έτη 2005-06 μέχρι και 2008-09, άλλα 35 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου του 2010-2011 και 10 εκατομμύρια ευρώ από τα συγγράμματα για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν στα συγγράμματα για τους σπουδαστές των ΤΕΙ έχουν εξοφληθεί. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι πέτυχε την αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών  ενός μέρους των χρημάτων που οφείλονται στους εκδοτικούς οίκους, ποσό, όμως, που δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των εκδοτών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΒ δήλωσε επίσης ότι δεν είναι αληθείς οι προβλέψεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση των δαπανών για τα συγγράμματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέσω της εφαρμογής του “Έύδοξος”.  Όπως τόνισε ο Δ. Μπαλιάτσας, “πέρσι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα κόστιζαν 55-60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ φέτος μόνο για το χειμερινό εξάμηνο το κόστος, μέσω του “Έύδοξος”, έχει φτάσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ”. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μίλησαν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους εκδότες, προσπαθώντας να απαντήσουν στις κατηγορίες του υπουργείου παιδείας για ατασθαλίες από πλευράς των εκδοτών. Σε σύντομη παρέμβασή του, ο εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Χρ. Κάτσικας, τόνισε ότι τα στοιχεία του υπουργείου για την κοστολόγηση των συγγραμμάτων δείχνουν ότι τείνουμε σε μια κατάσταση ενός συγγράμματος ανά μάθημα, στοιχείο που είναι αρνητικό για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.Αν και το κεντρικό ζήτημα για τους εκδότες είναι τα χρέη, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως το θέμα του έντυπου και του ηλεκτρονικού βιβλίου. Χαρακτηριστική, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θέμα οι παράγοντες του χώρου, ήταν η παρέμβαση της κ. Γκοτσοπούλου, πρώην γενικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Γκοτσοπούλου τόνισε ότι οι εκδότες πρέπει να προσέξουν γιατί κάποιοι, μέσω του “Έύδοξος”, θέλουν να αντικαταστήσουν το έντυπο βιβλίο με το ηλεκτρονικό.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μοίρασε χιλιάδες netbook στους μαθητές, διατυμπανίζοντας την ενέργεια αυτή ως πύλη εισόδου στο ηλεκτρονικό σχολείο, έρχεται σήμερα να παρουσιάσει το ηλεκτρονικό βιβλίο ως εχθρό των εκδοτών. Βέβαια αυτά τα netbook είναι σήμερα άχρηστα, όπως είπαν κάποιοι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί, και δεν χρησιμοποιούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά σε άλλες χρήσεις των μαθητών.

Είναι δεδομένο ότι τα ebook θα αλλάξουν τις συνήθειες του εκδοτικού χώρου και θα αναγκάσουν όλους τους συντελεστές του βιβλίου να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές. Δεν αποκλείεται, επίσης, ορισμένοι κρίκοι στην αλυσίδα παραγωγής του βιβλίου να σπάσουν ή να χαθούν. Μην ξεχνάμε ότι πριν 20 χρόνια το μοντάζ των φιλμ γινόταν στο χέρι. Σήμερα, το φιλμ τείνει να εκλείψει, ενώ και το μοντάζ στο χέρι είναι σπανιότατο. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να χαθεί ή τέχνη ή ακόμα περισσότερο οι άνθρωποι που την εκτελούν, όμως, στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες που εμφανίζονταν ήταν πάντοτε απαραίτητη. Ελπίζουμε ότι όλοι οι παράγοντες του εκδοτικού χώρου, καθώς και οι εκπαιδευτικοί και το κράτος δεν θα δουν το έντυπο και το ηλεκτρονικό βιβλίο ως δύο εχθρούς που θα αντιπαρατεθούν μέχρι τελικής πτώσης, αλλά ως δύο απαραίτητα μέσα για τη διάδοση της γνώσης και την ψυχαγωγία, και θα φροντίσουν για την επιβίωση και τη διάδοση τους.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot