ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις / Οι αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής βιβλίων - παράδοση έναντι εκσυγχρονισμού
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Οι αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής βιβλίων - παράδοση έναντι εκσυγχρονισμού

   
Η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο των επαναστατικών αλλαγών στον κόσμο των εκδόσεων που βιώνουμε αυτή την περίοδο. Ως εκπαιδευτικό κέντρο για τις εκδόσεις, έχουμε τόσο την προνοητικότητα όσο και την εκ των έσω εικόνα για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην αλυσίδα της παραγωγής των βιβλίων. Ως εκ τούτου, η μαρτυρία μας είναι από πρώτο χέρι.

Ακόμα περισσότερο από τις τεχνικές εξελίξεις, οι αλλαγές που βλέπουμε σήμερα αποτελούν μια επανάσταση για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το βιβλίο. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε πολλά πράγματα έχει αλλάξει ριζικά.

Αυτή η μετάλλαξη στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής των βιβλίων απαιτεί μια εντελώς νέα οργάνωση. Περισσότερο από ποτέ, ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διοίκησης και της πρακτικής διαχείρισης στις επιχειρήσεις.

Αντιμέτωποι με αυτές τις μεγάλες εξελίξεις, όλοι οι παράγοντες του χώρου -εάν θέλουμε να παραμείνουμε αποτελεσματικοί- πρέπει να ενσωματώσουμε αλλαγές στη διαδικασία και να εξασφαλίσουμε ότι οι δεξιότητες του προσωπικού θα αυξηθούν με τον ίδιο ρυθμό.

Εν κατακλείδι, πρέπει να:

- Να εργαστούμε σε συνεργασία με τους νέους παράγοντες του χώρου, να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνικές, και, περισσότερο από ποτέ, να θέσουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία των έργων μας - και όχι το αντίστροφο.
- Να υιοθετήσουμε μια νέα προσέγγιση, επικεντρωμένη περισσότερο στο «περιεχόμενο» παρά «στο προϊόν», έτσι ώστε αυτό να προσαρμόζεται σε διαφορετικές πλατφόρμες ανάγνωσης.
- Να επανεξετάσουμε τις εκδοτικές επιλογές και τις συγγραφέα-εκδότη, καθώς και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.
- Να προσαρμόσουμε τις ήδη υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές συμβάσεις με τους «νεοφερμένους» στην αλυσίδα του βιβλίου: προγραμματιστές, παρόχους του διαδικτύου, ηλεκτρονικούς διανομείς, λιανοπωλητές και άλλους προμηθευτές.
- Να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε τις δωρεάν άδειες και τα Creative Commons, χωρίς να παραβλέπουμε τις υποχρεώσεις όσων συμμετέχουν στη δημιουργία του διαδικτυακού χώρου.
- Να αξιολογήσουμε τους κινδύνους που προκύπτουν σε μια κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς.
- Να προσαρμόσουμε τα εργαλεία διαχείρισης στα νέα μοντέλα της έκδοσης και να προετοιμαστούμε για μια πιο δαπανηρή διαχείριση.
- Να δούμε την ανάλυση του κόστους εκμετάλλευσης, τους προϋπολογισμούς, τις οικονομίες κλίμακας και την αξιολόγηση των κερδών με ένα διαφορετικό τρόπο. Το περιθώριο κέρδους επί του κόστους δεν αποτελεί πλέον ένα χρήσιμο δείκτη. Μια νέα διάρθρωση του κόστους πρέπει να επιβληθεί επί του υπάρχοντος μοντέλου.
- Να ξαναδούμε το μοντέλο των οικονομικών επιπτώσεων και τα σχέδια για τις ανάγκες χρηματοδότησης της παραγωγής.
- Να διασφαλίσουμε ότι τα προσόντα του προσωπικού συνεχίζουν να εξελίσσονται και ότι η εκπαίδευσή τους βρίσκεται πραγματικά στην υπηρεσία της παραγωγής.
- Να αποδεχθούμε την ανάγκη για δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά στους βιβλιοπώλες και τους συγγραφείς.
- Να διατηρήσουμε τον έλεγχο των σχέσεων με τους πελάτες και να εξασφαλίσουμε μια ενεργή παρουσία στο διαδίκτυο.
- Να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις σε καθημερινή βάση, και,
- Να βρίσκουμε νέους τρόπους για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του περιεχομένου.

Συμπέρασμα:
Όταν η γραπτή κληρονομιά μας δεν είναι πλέον μόνο «υλική», όταν το άυλο, η ψηφιακή κληρονομιά γίνεται όλο και πιο πολύτιμη, νέες έννοιες και μέθοδοι πρέπει να σφυρηλατηθούν. Η διαχείριση του περιεχομένου στη διαδικασία της έκδοσης είναι μια πρόκληση που απαιτεί διαρκή προβληματισμό για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ψηφιακή κληρονομιά μας και να την εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο. Με την εκμάθηση της νέας αλυσίδας παραγωγής, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τις εμπορικές δυνατότητες και την προβολή της εκδοτικής προσφοράς, στηρίζοντας παράλληλα την καινοτομία.
Τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, διακυβεύονται πολλά. ΓιΆ αυτό είναι απαραίτητη η επιτυχής ολοκλήρωση της αναγκαίας τεχνολογικής και ανθρώπινης συνεισφοράς..

Κείμενο της Aida Diab, διευθύντριας της ASFORED (Γαλλική οργάνωση για την εκπαίδευση των επαγγελματιών στο χώρο του βιβλίου), που δημοσιεύτηκε στο blog του δεύτερου Παγκόσμιου Φόρουμ για την κουλτούρα και τις πολιτιστικές βιομηχανίες με θέμα «Το βιβλίο του αύριο: το μέλλον του γραπτού λόγου», μια διοργάνωση της Ουνέσκο.
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot