ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις / Κλειδωμένα ή ξεκλείδωτα ebook; Ιδού η απορία.
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Κλειδωμένα ή ξεκλείδωτα ebook; Ιδού η απορία.

   
Το κλείδωμα των αρχείων ebook δεν εμποδίζει την παράνομη χρήση, απλώς τη δυσκολεύει λίγο.
Πολλοί εκδότες νομίζουν ότι αν κλειδώσεις τα αρχεία ebook τα έχεις προστατέψει για πάντα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πλήθος εργαλείων για να αφαιρέσεις το κλείδωμα, και μάλιστα σχετικά εύκολα. Παρόλο που το κλείδωμα κάνει, σε πρώτη φάση, λίγο δυσκολότερη την παράνομη αντιγραφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκλειδώσει το αρχείο κάποιος χρήστης και να το ανεβάσει σε ένα δίκτυο P2P. Το μεγαλύτερο μέρος της «ηλεκτρονικής πειρατείας» πραγματοποιείται μέσω των δικτύων P2P. Η επιτυχία τους βασίζεται στο γεγονός ότι χρειάζεται μόνο ένα αρχείο που το έχει ξεκλειδώσει κάποιος για να γίνει διαθέσιμο σε όλους. Αν ψάξει κανεις σε αυτά τα δίκτυα βρίσκει τεράστιο πλήθος αρχείων που υποτίθεται ότι πωλούνται μόνο κλειδωμένα.

Το κλείδωμα στοιχίζει
Για κάθε κλειδωμένο αρχείο, η εταιρεία που μεσολαβεί για το κλείδωμα χρεώνει κάποιο ποσό, μικρό για να πούμε την αλήθεια,. Ο κάθε εκδότης θα πρέπει να ελέγχει (και αυτό στοιχίζει) ότι όχι μόνο κλειδώνει ό ίδιος τα αρχεία του αλλά ότι και όλοι οι μεταπωλητές του κάνουν το ίδιο. Καθένας από αυτούς τους κρίκους της αλυσίδας θα πρέπει να εγκαταστήσει προγράμματα κλειδώματος, κάτι που κοστίζει ένα σεβαστο ποσό. Το κόστος αυτής της διαδικασίας, βέβαια, θα αφαιρείται από τα συγγραφικά δικαιώματα.

Το κρυμμένο κόστος
Είναι οι πωλήσεις που χάνονται επειδή οι χρήστες δεν θέλουν να αγοράσουν κλειδωμένα αρχεία ή έχουν συσκευές ασύμβατες με το λογισμικό κλειδώματος. Το κυρίαρχο λογισμικό σήμερα είναι το Adobe Content Server. Ένας χρήστης που αγοράζει αρχεία κλειδωμένα από την Adobe, «κλειδώνεται» και στη σχέση με την Adobe. Πρέπει να χρησμοποιεί συσκευές και λογισμικό που είναι συμβατά με τo λογισμικό της Adobe. Το Kindle της Amazon, που είναι η πιο διαδεδομένη συσκευή, δεν είναι συμβατό.

Τα ξεκλείδωτα αρχεία διαβάζονται στη σημερινή αλλά και την αυριανή συσκευή
Οι μουσικόφιλοι που αγόρασαν το Zune (συσκευή της Microsoft) προσγειώθηκαν ανώμαλα όταν προσπάθησαν να φορτώσουν τα τραγούδια που είχαν αγοράσει από το Rhapsody και το MSN Music (εταιρεία της Microsoft). Τα λογισμικά κλειδώματος ήταν ασύμβατα, αν και προέρχονταν από την ίδια εταιρεία. Το ίδιο συμβαίνει αν γίνει αλλαγή του λειτουργικού συστήματος: Όταν κάποιος εγκαταστήσει τα Windows 7, οι άδειες που είχε στον ίδιο υπολογιστή στα XP ή στα Vista θα χαθούν.

Η αγορά ενός βιβλίου συνοδεύεται από την ικανοποίηση ότι το βιβλίο είναι μια μικρή επενδυση: μπορεί ο αναγνώστης να το διαβάσει και πάλι στο μέλλον, πολλές φορές, να ανατρέχει σε αυτό, να το μεταβιβάσει στα παιδιά του. Το βιβλίο ως μέρος της βιβλιοθήκης κάνει τον κάτοχό του περήφανο για τη συλλογή σου. Ποιος θα αγόραζε κλειδωμένα αρχεία σήμερα, αν γνώριζε τον κίνδυνο να αγοράσει κάτι που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αύριο, που κυριολεκτικά θα εξαφανιστεί αν αλλάξει συσκευή ή λογισμικό;

Παραθέτω σχετικά και την άποψη του David Pogue, συγγραφέα και  δημοσιογράφου για θέματα τεχνολογίας στους NY Times
«Τα ηλεκτρονικά βιβλία να πωλούνται κλειδωμένα ή ξεκλείδωτα;
Ως συγγραφέας, είμαι και εγώ τρομοκρατημένος από την ιδέα της πειρατείας. Δεν αντέχω να βλέπω τα βιβλία μου, που είναι η κύρια πηγή του εισοδήματός μου, να ανεβαίνουν στα πειρατικά sites και να είναι διαθέσιμα δωρεάν για όποιον τα επιθυμεί.
Όταν έγραψα για την ανησυχία μου στην εφημερίδα, οι αναγνώστες μου με προκάλεσαν: «Ίσως τα παράνομα αντίγραφα απλώς να σε διαφημίζουν. Ο κόσμος τα κατεβάζει, διαβάζει ένα μέρος και μετά πηγαίνει και αγοράζει το βιβλίο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αυτοί που τα κατεβάζουν δεν θα αγόραζαν ποτέ το βιβλίο σου. Γιατί δεν δοκιμάζεις να κάνεις ένα πείραμα να το διαπιστώσεις και μόνος σου;»
Παρόλο που επρόκειτο για ένα ακριβό πείραμα, συμφώνησα. Ο εκδότης μου, O’Reily, αποφάσισε να πουλάει ένα βιβλίο μου για τα Windows με τη μορφή ξεκλείδωτου PDF. Και σε ένα χρόνο θα συγκρίναμε τα στοιχεία με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς.
Το αποτέλεσμα; Ήταν αλήθεια. Το βιβλίο μου το ξέσκισαν στα πειρατικά sites. Είναι παντού στο διαδίκτυο, και είναι πανεύκολο να το κατεβάσεις χωρίς να πληρώσεις.
Το κουφό είναι ότι οι πωλήσεις δεν μειώθηκαν. Αντιθέτως, εκείνη τη χρονιά αυξήθηκαν λιγάκι.»

«Η μουσική βομηχανία εγκατέλειψε το κλείδωμα. Ας αναρωτηθούμε όλοι: Γιατί;»

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot