ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις / Η Αλίκη στη χώρα του ηλεκτρονικού βιβλίου
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Η Αλίκη στη χώρα του ηλεκτρονικού βιβλίου

   
Το ηλεκτρονικό βιβλίο δημιουργεί ήδη μια ριζικά διαφορετική εικόνα στο τρίπτυχο «εκδότης-βιβλιοπωλείο-αναγνώστης/αγοραστής». Με το 10% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων στις ΗΠΑ, το 2010, να αφορούν ηλεκτρονικά βιβλία, με τις συνολικές πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων της Amazon να ξεπερνούν, την ίδια χρονιά, τις πωλήσεις των παραδοσιακών βιβλίων, και με το μεγάλο βιβλιοπωλείο των ΗΠΑ Borders να αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, αντιλαμβανόμαστε ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο προκαλεί ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και στάδια της παραγωγής και «κατανάλωσης» του βιβλίου. Οι εξειδικευμένες μηχανές ηλεκτρονικής ανάγνωσης βιβλίου (όπως η Κindle της Αmazon) υφίστανται πλέον όλο και μεγαλύτερο ανταγωνισμό (ετοιμάζονται ήδη οι Google editions) και ρίχνουν τις τιμές τους. Το ηλεκτρονικό βιβλίο θα καθίσταται όλο και πιο προσιτό στον αναγνώστη. Ήδη στις ΗΠΑ υπάρχουν 11 εκατομμύρια χρήστες τέτοιων μηχανών και αναμένεται φέτος να φτάσουν τα 15 εκατομμύρια.

Τα βιβλιοπωλεία φαίνεται ότι θα υποστούν ένα πλήγμα (οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πωλήσεις των παραδοσιακών βιβλιοπωλείων θα υποχωρήσουν κατά 75% μέσα στα ερχόμενα χρόνια) αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πάψουν ποτέ να κατέχουν μια διακριτή θέση στην καρδιά των βιβλιόφιλων. Δε νομίζω επίσης ότι το παραδοσιακό βιβλίο θα εκτοπιστεί από την αγορά στο βαθμό που ο δίσκος βινυλίου εκτοπίστηκε από το CD. Κυρίως γιατί αν τα βιβλία γνώσης, τα δοκίμια, οι πραγματείες, τα λευκώματα και άλλα είδη βιβλίων προσφέρονται για ηλεκτρονική ανάγνωση, το μυθιστόρημα και η λογοτεχνία γενικά προϋποθέτει μια αργή και στοχαστική διαδικασία που ταιριάζει στο φύση του έντυπου βιβλίου. Η οθόνη παρασύρει σε έναν γρήγορο ρυθμό. Η εικόνα ενός αναγνώστη που κατεβάζει για λίγο το βιβλίο και επεξεργάζεται την αίσθηση που του άφησε η ανάγνωση μιας σελίδας δεν έχει το αντίστοιχό της στη διαδικασία της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, από την εμπειρία μου τουλάχιστο. Δύσκολα φεύγει το μάτι από την οθόνη για μια δημιουργική παύση. Λες και πλήττεται η διαδικασία της «πέψης». Μπορεί βέβαια να μιλάει μια άπειρη αναγνώστρια ηλεκτρονικών βιβλίων. Μπορεί να είναι θέμα συνήθειας. Θα δείξει, που λένε.

Όσον αφορά το περιεχόμενο και τη μορφή του βιβλίου, σίγουρα θα επηρεαστούν και τα δυο, αφού «το μέσο είναι το μήνυμα». Ήδη η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (η ηλεκτρονική της εκδοχή για χρήστες I pad) εντυπωσιάζει. Βλέπεις την Αλίκη να μεγαλώνει και να μικραίνει. Μπορούμε να φανταστούμε το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο με τρισδιάστατες εικόνες, βίντεο, τη φωνή της μαμάς ηχογραφημένη να διαβάζει το παραμύθι και άλλα πολλά χαρακτηριστικά που θα αλλάξουν την έννοια του βιβλίου και της αφήγησης. Θα χρειαστούμε νέα κριτήρια για το τι συνιστά (καλή) λογοτεχνία.
Ο κίνδυνος είναι να καταστεί ο εντυπωσιασμός αυτοσκοπός. Αλλά θα ξεχωρίσει γρήγορα η ήρα από το στάρι. Μην ξεχνάμε τι γίνεται στον κινηματογράφο. Η τρισδιάστατη ακριβή ταινία δεν είναι απαραίτητη αυτή που μένει στο νου και την καρδιά. Χρειάζονται κι άλλες προϋποθέσεις. Εξάλλου το κοινό αγαπά το Avatar αγαπά όμως και τον ασπρόμαυρο και «μίνιμαλ» Πορτοφολά  του Μπρεσόν που βλέπει στους θερινούς κινηματογράφους. Το καλό έργο τέχνης βρίσκει το δρόμο του με ή χωρίς ψηφιακά εφέ.

Οι συγγραφείς, τώρα, μπορεί να ωφεληθούν από τις εξελίξεις. Ειδικά οι νέοι συγγραφείς μπορεί να βρίσκουν πιο εύκολα το δρόμο τους προς την ηλεκτρονική έκδοση παρακάμπτοντας τον εκδότη και συναλλασσόμενοι απευθείας με τους πωλητές ηλεκτρονικού βιβλίου. Το κόστος άλλωστε της έκδοσης θα είναι πολύ πιο χαμηλό. Τα δικαιώματά τους θα μπορούν να τα κατοχυρώσουν, φαντάζομαι, όπως έκαναν και με τον εκδότη. Αλλά έτσι κι αλλιώς τα εισοδήματά τους από τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων του θα είναι πιο χαμηλά. Από την άλλη το βιβλίο θα γίνει πιο προσιτό στο κοινό. Θα αποκτήσει νέους φίλους ιδίως νέους που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την οθόνη παρά με την τυπογραφική μελάνη.

Εγώ πάντως πολύ θα ήθελα να γράψω ένα παραμύθι γραμμένο για ηλεκτρονικό βιβλίο! Δε με απασχολεί η πειρατεία. Πιστεύω ότι ένας νέος αναγνώστης σου, ακόμη κι αν διαβάζει κλεμμένο το βιβλίο σου, είναι κέρδος. Την επόμενη φορά μπορεί να φιλοτιμηθεί να το αγοράσει.

Εν κατακλείδι το ηλεκτρονικό βιβλίο φέρνει μεγάλες αλλαγές στο χώρο του βιβλίου και της ανάγνωσης. Τα οικονομικά και τα «πραγματολογικά» στοιχεία θα τα δούμε και θα τα αξιολογήσουμε σύντομα. Εκείνο που θα είχε ενδιαφέρον να ερευνηθεί είναι οι πιθανές διαφορές στην πρόσληψη και την επεξεργασία  του κειμένου που φέρνει το νέο μέσο.

Τα στοιχεία που αναφέρονται αντλήθηκαν από:
http://www.economist.com/node/17492970/print
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_10/02/2011_377757


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot