ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Ψηφιακό σταυροδρόμι για τα παιδικά βιβλία
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Ψηφιακό σταυροδρόμι για τα παιδικά βιβλία

   
“Τον επόμενο χρόνο θα δούμε μια δραματική αύξηση των παιδικών βιβλίων που θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και τη συνεχή άνοδο των πωλήσεων”. Αυτή η εκτίμηση του Mike Richards, στελέχους της Egmont Press, ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ευρώπη, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις συζητήσεις που έγιναν στην πρόσφατη Διεθνή  Έκθεση Παιδικού Βιβλίου που έγινε στην Μπολόνια της Ιταλίας στα τέλη Μαρτίου.

Η εμφάνιση των tablet PC, με τη φιλική στο χρήστη οθόνη αφής και τις δυνατότητες αναπαραγωγής πολυμεσικού περιεχομένου, δίνει τη δυνατότητα στους εκδότες παιδικών βιβλίων να διευρύνουν την αγορά τους είτε ψηφιοποιώντας και εμπλουτίζοντας τα ήδη υπάρχοντα έντυπα βιβλία ή δημιουργώντας νέο ψηφιακό περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις δυνατότητες των συσκευών. Καθώς το ψηφιακό μέλλον έχει γίνει ήδη παρόν, καθώς η τεχνολογία συσκευών και εφαρμογών ηλεκτρονικής ανάγνωσης εξελίσσεται ραγδαία, η συντριπτική πλειοψηφία των εκδοτών στρέφεται προς τα ηλεκτρονικά βιβλία, είτε με την απλή μορφή του ePub είτε με εμπλουτισμένες διαδραστικές εφαρμογές (apps).

Είναι πια πολύ απλό, για παράδειγμα, τα δημοφιλή βιβλία ζωγραφικής των παιδιών να γίνουν ηλεκτρονικά, και αντί για χαρτί και χρωματιστό μολύβι τα παιδιά να ζωγραφίζουν με το δάχτυλό τους πάνω στην οθόνη. Ή να γίνεται η εικόνα ενός παραμυθιού ένα μπερδεμένο παζλ και το παιδί να ανασυνθέτει την εικόνα μετακινώντας τα κομμάτια του παζλ.Μέχρι τώρα τα ebooks σε μορφή ePub δεν μπορούσαν να “χωρέσουν” τον πλούτο ενός εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, έτσι οι περισσότεροι εκδότες προτιμούσαν να μετατρέψουν τα βιβλία τους σε εφαρμογές (apps) ebooks. Όπως σημειώνει και πάλι ο Mike Richards: “σήμερα, πραγματικά διαδραστική ψηφιακή έκδοση σημαίνει εφαρμογή ebook”.

Το τοπίο αναμένεται να αλλάξει κάπως με τον ερχομό του ePub 3.0, της επόμενης έκδοσης του ePub, που αναμένεται στα τέλη του Ιουνίου του 2011. Με το ePub 3.0 θα υπάρχει αυξημένη δυνατότητα υποστήριξης πολυμεσικού περιεχομένου, δηλαδή κινούμενων εικόνων, βίντεο και ήχου. Έτσι πολλοί υποστηρίζουν ότι θα επανέλθει το ερώτημα ebooks ή apps. Ωστόσο, ο Neal Hoskins, γενικός διευθυντής της Winget Chariot Press, παρατηρεί πως οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις (HTML 5, CSS 3, Javascript, ePub 3.0 κ.ά.) δεν κάνουν πιο εύκολη την επιλογή της μορφής του ebook για τους εκδότες παιδικών εικονογραφημένων βιβλίων.

Αρκετοί είναι οι εκδότες που υποστηρίζουν ότι τα “απίστευτα πράγματα” που μπορούν να δημιουργήσουν οι προγραμματιστές εφαρμογών μετατρέπουν τα ηλεκτρονικά βιβλία σε παιχνίδια και έτσι χάνεται το στοιχείο της ανάγνωσης. ΓιΆ αυτό άλλωστε προτιμούν να προσθέτουν σχετικά λίγα διαδραστικά στοιχεία έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του βιβλίου, να μην αποσπάται το παιδί από την ανάγνωση λόγω των πολλών ψηφιακών “μπιχλιμπιδιών”.Ένα στοιχείο ακόμα που σπρώχνει τους εκδότες σε πιο λιτές ψηφιακές εκδόσεις είναι το ότι οι εκτεταμένες διαδραστικές λειτουργίες κοστίζουν πολύ πιο ακριβά –αφού είναι εφαρμογές πληροφορικής–, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρουν πίσω τα λεφτά τους, αφού η ηλεκτρονική αγορά είναι ακόμα μικρή.

Σύμφωνα με τη Miranda West, συντάκτριας της ιστοσελίδας The Literary Platform, που ειδικεύεται στην προβολή νέων ψηφιακών προϊόντων, δύο είναι οι παράγοντες που μπορεί να κρίνουν την επιτυχία των παιδικών ψηφιακών βιβλίων. Ο πρώτος παράγοντας αφορά τον συγγραφέα αλλά και το θέμα του βιβλίου, αφού η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως τα ηλεκτρονικά βιβλία γνωστών συγγραφέων αλλά και ψηφιοποιημένα παραδοσιακά παραμύθια όπως τα “Τρία γουρουνάκια” κερδίζουν εύκολα την προτίμηση των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Αυτονόητο, θα πείτε, αλλά για πολλούς εκδότες είναι ένας ασφαλής τρόπος για τα πρώτα βήματά τους στην ψηφιακή αγορά.Ο δεύτερος παράγοντας επιτυχίας ενός ψηφιακού παιδικού βιβλίου, σύμφωνα με τη West, είναι η εκπαιδευτική του αξία. Οι γονείς, τονίζει, παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά το χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά από μια οθόνη, έτσι προτιμούν τα ψηφιακά βιβλία που θα αγοράζουν για τα παιδιά τους να συμβάλουν στη διεύρυνση των γνώσεών τους. Έτσι, για παράδειγμα, τα περισσότερα παραμύθια έχουν το κείμενο αλλά και την αφήγηση σε περισσότερες από μία γλώσσες, ώστε τα παιδιά να διευκολύνονται στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Όπως σημειώνει η Lynette Mattke, προγραμματίστρια της PicPocket Books, στόχος είναι οι εφαρμογές ebooks να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη σχολική τάξη. “Ελπίζουμε να είναι διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες, αλλά δεν πρόκειται να ρίξουμε στην οθόνη κινούμενα σχέδια και γραφικά μόνο και μόνο για να γεμίσει”.

Πάντως, όπως σημειώνει και ο Paul Rhodes, επικεφαλής των ψηφιακών εκδόσεων της Walker Books, ο ερχομός των νέων τεχνολογιών παραγωγής ebooks θα αλλάξει το τοπίο, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για την εκδοτική βιομηχανία ώστε να μπορεί να δώσει μια οριστική απάντηση στο δίλημμα ebooks ή apps. Ίσως όμως και να μη χρειάζεται γιατί οι δύο όροι τείνουν ραγδαία προς ενοποίηση.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot