ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Η σχέση της τιμής έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Η σχέση της τιμής έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων

   
Καθώς πληθαίνουν τα ηλεκτρονικά βιβλία αλλά και τα σημεία διάθεσής τους μπορούμε να δούμε και τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται η σχέση τιμής έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου καθώς και τις διαφορετικές πολιτικές των εκδοτών.

Αυτή τη στιγμή, μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και τις ιστοσελίδες των εκδοτών διατίθενται πάνω από 3.000 ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή ePub ή PDF. Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο myeBooks.gr, το οποίο πουλάει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά βιβλία, διαθέτει περίπου 2.500 χιλιάδες τίτλους στην ελληνική γλώσσα αλλά και ορισμένους τίτλους στα αγγλικά, τα αραβικά, τα κινεζικά και τα γεωργιανά. Τα βιβλία διατίθενται σε μορφή encrypted ePub ή encrypted PDF.  Περίπου τον ίδιο αριθμό ηλεκτρονικών βιβλίων (από 2.200-2.500) φιλοξενούν και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία που συνεργάζονται με την πλατφόρμα digibooks4all.com (ebooks.evripidis.gr, ebooks.tsamantakis.gr, www.bigbookdigital.gr, www.bitsakou.gr). Τα ηλεκτρονικά βιβλία (ePub και PDF) είναι όλα προστατευμένα με σύστημα DRM.

Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.e-bookshop.gr διαθέτει πάνω από 730 τίτλους, ενώ στο e-na.com, το οποίο διαθέτει το δικό του viewer, εκτός από τα περιοδικά και τις εφημερίδες υπάρχουν και εκατοντάδες τίτλοι που κυρίως αφορούν στην εκπαίδευση. Στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο perizitito.gr, το οποίο διαθέτει ταυτόχρονα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία, μπορείτε να βρείτε περίπου 400 τίτλους σε μορφή ePub ή PDF, είτε με σύστημα προστασίας DRM είτε με social DRM.

Όσον αφορά στις τιμές, εκτός από τα δωρεάν βιβλία, τα οποία είναι κυρίως τίτλοι χωρίς πνευματικά δικαιώματα, υπάρχουν και μερικές προσφορές με 1 ευρώ. Τα περισσότερα βιβλία κοστίζουν από 5 έως 20 ευρώ, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τίτλοι που πωλούνται πάνω από 20 ευρώ. Όσον αφορά στη σχέση τιμής έντυπου και ηλεκτρονικού, αξίζει να αναφέρουμε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Καστανιώτη και Πατάκη, όπως τις είδαμε κυρίως στο perizitito.gr, όπου υπάρχουν τα βιβλία και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.

Το μπεστ-σέλερ «Το κορίτσι με το τατουάζ» του Στιγκ Λάρσον από τις εκδόσεις Ψυχογιός έχει λιανική τιμή με ΦΠΑ 17,70 ευρώ σε ηλεκτρονική τιμή και 20,18 σε έντυπη, άρα το ebook είναι 12% πιο φτηνό. Βέβαια, στην έντυπη έκδοση υπάρχει ήδη έκπτωση 10% (από τα 22,45 ευρώ που είναι η λιανική τιμή που ορίζει ο εκδότης), άρα η διαφορά τιμής φτάνει το 22%. Ίδια περίπου σχέση τιμής (20-22% πιο φτηνά από τα έντυπα) έχουν και τα άλλα ebooks των εκδόσεων Ψυχογιός, όπως «Τα δώδεκα στραντιβάριους» του Ι. Μπίτζι (16,10-20,18), «Το σταυροδρόμι της ψυχής» της Χρ. Δημουλίδου (16,05-18,25) και το παιδικό «Η Συμμορία του Τολέδο» του Κυρ. Μαργαρίτη (7,30-8,25).

Τα ebooks των εκδόσεων Καστανιώτη πωλούνται είτε 5,90 ευρώ είτε 9,90 ευρώ, δηλαδή κοστίζουν από 30-45% πιο φτηνά από τα αντίστοιχα έντυπα (με βάση τη λιανική τιμή που ορίζει ο εκδότης). Για παράδειγμα, το ebook «Νύχτες με ουρά» του Αντώνη Σουρούνη, πωλείται προς 9,90 ευρώ, ενώ το τυπωμένο βιβλίο πωλείται προς 13,42 ευρώ (14,91 η λιανική τιμή του εκδότη). Αντίστοιχα, «Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη» της Φωτ. Τσαλίκογλου, πωλείται προς 5,90 ευρώ σε ebook, ενώ το τυπωμένο βιβλίο πωλείται προς 13,42 ευρώ (14,91 η λιανική τιμή του εκδότη). Ή ακόμα «Τα σακιά» της Ι. Καρυστιάνη (που πρόσφατα βραβεύτηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω) πωλούνται προς 9,90 ευρώ σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ το τυπωμένο βιβλίο πωλείται προς 15,34 ευρώ (17,04 η λιανική τιμή του εκδότη).

Τα ebooks των εκδόσεων Πατάκη πωλούνται από 35-50% περίπου πιο φτηνά από τα αντίστοιχα έντυπα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η τιμή του ebook «Κάπου να ανήκεις» του Φ. Μανδηλαρά είναι 5 ευρώ, ενώ το έντυπο βιβλίο κοστίζει 7,34 ευρώ (8,16 η λιανική τιμή του εκδότη). Το ebook «Φίδια στο σκορπιό» του Κ. Μουζουράκη πωλείται πωλείται προς 9,90 ευρώ σε ebook, ενώ το τυπωμένο βιβλίο πωλείται προς 15,34 ευρώ (17,04 η λιανική τιμή του εκδότη). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 50% αφορά κυρίως τα εκπαιδευτικά βοηθήματα σε μορφή PDF, ενώ στα λογοτεχνικά η διαφορά κυμαίνεται γύρω στο 40%. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως το ebook «Η αρχαία σκουριά» της Μάρως Δούκα που πωλείται προς 9 ευρώ, τη στιγμή που το έντυπο βιβλίο κοστίζει 18,25 ευρώ (20,28 η λιανική τιμή του εκδότη).

Τα ebooks των εκδόσεων Μεταίχμιο δεν τα βρήκαμε στο perizitito.gr αλλά στο myebooks.gr και είναι σε μορφή encrypted PDF. Για να αναφερθούμε σε τιμές, τo ebook «Η τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» του Marc Roche πωλείται προς 12,90 ευρώ, ενώ το τυπωμένο κοστίζει 16,60 ευρώ (14,94 με την έκπτωση 10%), δηλαδή 23% πιο φτηνά. Το ebook «Ποιος θυμάται τον Αλφόνς;» του Κώστα Ακρίβου κοστίζει 10,90 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο τυπωμένο κοστίζει 17,24 ευρώ (15,52 με την έκπτωση 10%), δηλαδή 36% πιο φτηνά. Το ebook «Όνειρο από σοκολάτα» του Χρήστρου Μπουλώτη κοστίζει 7,90 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο τυπωμένο κοστίζει 13,18 ευρώ (11,86 με την έκπτωση 10%), δηλαδή 40% πιο φτηνά.

Τέλος, ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο ΦΠΑ των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι 23% ενώ των έντυπων είναι 6,5%, γεγονός που αναδεικνύει ότι οι τιμές προ φόρου των ηλεκτρονικών είναι εξαιρετικά φθηνότερες από εκείνες των έντυπων. Όπως και σε άλλα άρθρα μας έχουμε αναφέρει, υπάρχει πανευρωπαϊκό αίτημα για εξίσωση του ΦΠΑ ανάμεσα σε όλες τις μορφές του βιβλίου.
 
Αξίζει να σημειώσουμε το εξής ως πρώτο συμπέρασμα: Αν και η αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου και οι συνήθειές της είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η διαφορά τιμής είναι πράγματι αισθητή, αν και υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης των ηλεκτρονικών βιβλίων δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν ακόμα και πιο χαμηλές τιμές.

Επίσης δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι αρκετά ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή PDF (κυρίως παλαιές εκδόσεις) έχουν πολύ υψηλές τιμές, κάτι που δεν δικαιολογεί ούτε το κόστος παραγωγής τους ούτε το κόστος «κλειδώματός» τους με ένα σύστημα σαν το DRM.

Επειδή η λίστα των εκδοτών που έχουν προχωρήσει σε ηλεκτρονικές εκδόσεις είναι αρκετά μεγάλη θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο με στοιχεία για τις τιμές ηλεκτρονικών και έντυπων βιβλίων και άλλων εκδοτικών οίκων.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot