ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Ηλεκτρονικός «Δον Κιχώτης» για ισπανόφωνους
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Ηλεκτρονικός «Δον Κιχώτης» για ισπανόφωνους

   
Η πρώτη έκδοση του αριστουργήματος του Μιγκέλ Θερβάντες «Δον Κιχώτης» είναι πια προσιτή σε ηλεκτρονική μορφή μέσα από μοντέρνα εφαρμογή της Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ισπανίας (Biblioteca Nacional de España).

Ο «Δον Κιχώτης», ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615. Στον πρόλογο του πρώτου μέρους, ο Θερβάντες σημειώνει πως συνέλαβε την ιδέα για το μυθιστόρημα στη φυλακή, πιθανώς αναφερόμενος στις περιόδους που πέρασε στη φυλακή του Κάστρο ντελ Ρίο (1592) ή της Σεβίλλης (1597-8).

Ο ήρωας του έργου, ο Αλόνσο Κιχάνο, ένας ονειροπόλος μεσήλικας ευγενής από ένα χωριό τη Λα Μάντσα, στην Ισπανία, παρασύρεται από τις ιδέες που πρεσβεύουν τα ιπποτικά διηγήματα που διαβάζει και παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει την ανιαρή ζωή του και να γίνει ένας περιπλανώμενος ιππότης, συνοδευόμενος από τον ιπποκόμο του Σάντσο Πάντσα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη έκδοση του πρώτου μέρους τυπώθηκε το 1605 σε 400 αντίτυπα, τα περισσότερα από τα οποία στάλθηκαν στις ισπανικές αποικίες του Νέου Κόσμου, καθώς ο εκδότης Φρανσίσκο ντε Ρόμπλες πίστευε ότι θα πωληθούν σε καλύτερη τιμή στην Αμερική. Όμως το πλοίο που τα μετέφερε ναυάγησε έξω από την Αβάνα της Κούβας, έτσι σώθηκαν περίπου 70 αντίτυπα που μεταφέρθηκαν με άλλο πλοίο στη Λίμα του Περού. Το δεύτερο μέρος πρωτοεκδόθηκε το 1615 από τον ίδιο εκδότη. Τα δύο μέρη των πρώτων εκδόσεων αριθμούν συνολικά 1.282 σελίδες, οι οποίες είναι πια προσιτές μέσα από την εφαρμογή "Quijote interactivo".

Η πρόσβαση είναι απλή για το χρήστη που γνωρίζει ισπανικά και γίνεται μέσω της διεύθυνσης http://quijote.bne.es/libro.html. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να περιπλανηθεί στις 1.282 σελίδες των πρώτων εκδόσεων των δύο μερών του "Don Quijote de la Mancha", μέσω του ψηφιακού αρχείο της. Μέσα από την εφαρμογή ο αναγνώστης μπορεί να δει το πρωτότυπο τυπωμένο κείμενο αλλά και το κείμενο σε σύγχρονη γραφή. Σε ξεχωριστά link υπάρχουν γκραβούρες παλαιών εκδόσεων αλλά και χάρτες της διαδρομής του Δον Κιχώτη, επιπλέον πληροφορίες για τους ιππότες του Μεσαίωνα καθώς και για την καθημερινή ζωή κατά το 16ο αιώνα. Ο αναγνώστης μπορεί επίσης να ακούσει παραδοσιακές μελωδίες της εποχής και να δει τα στοιχεία όλων των ισπανικών εκδόσεων του «Δον Κιχώτη» από το 1605 έως το 1927.

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot