ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Πληθαίνουν τα παιδικά ψηφιακά βιβλία
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Πληθαίνουν τα παιδικά ψηφιακά βιβλία

   
Τα ψηφιακά παιδικά βιβλία πληθαίνουν με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς και είναι σίγουρα μια από τις κατηγορίες βιβλίων που θα γνωρίσουν μεγάλη άνθιση στην ψηφιακή εποχή. Ήδη στο App Store της Apple υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές διαδραστικών παιδικών βιβλίων για τις συσκευές της Apple και κυρίως το iPad.

Πρόσφατα, ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, ο Random House, ξεκίνησε την έκδοση ηλεκτρονικών εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων, τα οποία θα κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής παράλληλα με τα έντυπα βιβλία. Τα τέσσερα πρώτα βιβλία έχουν εκδοθεί σε αρχείο ePub και έχουν διαφορετική μορφή ανάλογα με τη συσκευή ανάγνωσης. Στο iBookstore έχουν μορφή σταθερής σελίδας (fixed page format), ενώ στο Kindle, το Sony Reader και σε συσκευές κινητών τηλεφώνων το κείμενο αναδιαμορφώνεται (reflow). Οι τιμές των βιβλίων είναι πιο φτηνές στο iBookstore (3,99 λίρες για τα τρία και 7,99 για το τέταρτο) ενώ στους υπόλοιπους λιανοπωλητές τα τρία πρώτα κοστίζουν 5,99 λίρες, ενώ το τέταρτο 10,99 λίρες.

Από την άλλη, η εταιρεία Intellectual Property Agency 1454 δημιούργησε μια νέα σειρά παιδικών διαδραστικών βιβλίων, αποκλειστικά για το Kindle. Είναι πιθανώς η πρώτη φορά που μια παιδική σειρά βιβλίων βγαίνει στην αγορά μόνο σε ψηφιακή μορφή.

Η σειρά “BookSurfers” του David Gatward απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών και βασίζεται στις κλασικές ιστορίες “Το Νησί των Θησαυρών” και “Ο Μάγος του Οζ”. Οι τέσσερις ήρωες της σειράς χρησιμοποιούν μια ψηφιακή συσκευή, το Nautilus, για να μεταφερθούν σε γνωστές κλασικές ιστορίες, τη στιγμή που ο αναγνώστης, με τη χρήση υπερ-συνδέσμων, μπορεί να συνδέεται με τα σημεία που αντιστοιχούν στην αρχική κλασική ιστορία. Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και τα δύο βιβλία -το νέο και το κλασικό- καθώς η ιστορία ξετυλίγεται. Δύο ακόμα τίτλοι βασισμένοι στις ιστορίες του “Ρομπέν των Δασών” και τη “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” θα βγουν στην αγορά αργότερα μέσα στο χρόνο.Η εταιρεία Intellectual Property Agency 1454 ξεκίνησε την ιδέα δύο χρόνια πριν. Η διευθύντρια δημιουργικού της εταιρείας Zoe Watkins δήλωσε ότι η σειρά δημιουργήθηκε με βάση τα χαρακτηριστικά του Kindle: «Η ψηφιακή αγορά δεν ήταν τότε τόσο αναπτυγμένη, αλλά όσο μπαίναμε στο χώρο των εκδόσεων, η αγορά πραγματικά μεγάλωνε. Θέλαμε να φέρουμε τις κλασικές ιστορίες πιο κοντά στα παιδιά με έναν διαφορετικό τρόπο, και μας φάνηκε ότι η ψηφιακή μορφή ήταν ο κατάλληλος τρόπος. Τα βιβλία λειτουργούν αποκλειστικά στο Kindle με τη βοήθεια υπερ-συνδέσμων μεταξύ της νέας περιπέτειας και του αρχικού κλασικού κειμένου. Έχουμε μια νέα μορφή αλληλεπίδρασης».

Η Watkins πρόσθεσε στο μπλογκ FutureBook: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραδοσιακή, έντυπη έκδοση -αγαπάμε το βιβλίο σε όλες του τις μορφές- αλλά η σειρά Booksurfers προοριζόταν από την αρχή να είναι ψηφιακή λόγω της φυσικής σύμπραξης μεταξύ της εμπειρίας των αναγνωστών και της χρήσης της συσκευής Nautilus από τους Booksurfers. Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Kindle μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα είδος αλληλεπίδρασης, η οποία θα κινήσει το ενδιαφέρον των νέων αναγνωστών για τα κλασικά βιβλία με τρόπο αστείο, διαισθητικό και φιλικό προς το χρήστη, ενώ την ίδια στιγμή μάς δίνεται η ευκαιρία να κινηθούμε και στην παγκόσμια αγορά».

Πηγές: Ψηφιακό Παρατηρητήριο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), The Bookseller


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot