ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Μεγάλες προσφορές για τα δικαιώματα των e-books από Αμερικανούς εκδότες
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Μεγάλες προσφορές για τα δικαιώματα των e-books από Αμερικανούς εκδότες

   
Οι εκδότες γίνονται όλο και πιο ευέλικτοι στο θέμα των ποσοστών των δικαιωμάτων για τα e-books, αφού αρκετοί Βρετανοί λογοτεχνικοί πράκτορες δέχονται προσφορές από ορισμένους ανεξάρτητους αμερικανούς εκδότες που φτάνουν στο 30-35% των καθαρών εσόδων.

Ο ατζέντης της AP Watt, Κάραντοκ Κινγκ, δήλωσε ότι δέχεται τέτοιου επιπέδου προσφορές από μεσαίου μεγέθους ανεξάρτητους εκδότες στις ΗΠΑ, ενώ είπε ότι η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει σύντομα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα παραμείνει το σημερινό ποσοστό του 25%. Φαίνεται πια λογικό οι πράκτορες που προσφέρουν σημαντικούς τίτλους (για έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση) να λένε: “Κάντε μου ξεχωριστή προσφορά για τα δικαιώματα του e-book, γιατί θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την αξιολόγηση της συνολικής σας προσφοράς”».

Ο Πάτρικ Γουόλς, ατζέντης του Conville & Walsh, δήλωσε ότι το γραφείο του είχε μια προσφορά από έναν μεσαίου μεγέθους Αμερικανό εκδότη που έφτανε στο 30% των καθαρών εσόδων, κάτι που θεωρείται πια αυτονόητο για ένα νέο τίτλο. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ανοδική πίεση για τα ποσοστά των δικαιωμάτων, αφού οι πωλήσεις των e-book αυξάνονται ραγδαία”.

Ο Πιρς Μπλόφελντ της Sheil Land δήλωσε για τα υψηλότερα ποσοστά δικαιωμάτων που δίνουν Αμερικανοί εκδότες: «Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι μερικοί εκδότες εμφανίζουν ευελιξία σε μια μεταβαλλόμενη αγορά. Νομίζω ότι κάθε φορά που υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία στις ΗΠΑ, όσον αφορά στα δικαιώματα, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ακολουθήσει και η Βρετανία. Εάν όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι συμβαίνει, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η αλλαγή θα συμβεί αρκετά γρήγορα».

Άλλοι ατζέντηδες, οι οποίοι αρνήθηκαν να μιλήσουν επώνυμα, ανέφεραν ότι Βρετανοί εκδότες πρόσφεραν επίσης πιο ευέλικτες τιμές (μεγαλύτερες από 25%), ιδιαίτερα σε παλαιότερους τίτλους. Ένας άλλος μεγάλος ατζέντης έλαβε πρόσφατα μια προσφορά από κορυφαίο Βρετανό εκδότη της τάξης του 25-30%, σε μια συμφωνία για ένα νέο τίτλο e-book.

Ένα εμπόδιο για μια παγκόσμια ρύθμιση για τα ψηφιακά δικαιώματα στα e-books είναι το διαφορετικό ύψος του ΦΠΑ στον οποίο υπόκεινται τα ηλεκτρονικά βιβλία (20% στο Ηνωμένο Βασίλειο). O γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Νίκολα Σάλομον δήλωσε ότι η ζήτηση για τα ηλεκτρονικά βιβλία αυξάνεται, έτσι μπορεί να διαμορφωθούν πολλαπλά μοντέλα δικαιωμάτων. Ο Σάλομον σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές ότι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να συσσωρεύσουν περιεχόμενο στον ψηφιακό χώρο, και υπάρχουν πολλά μοντέλα δικαιωμάτων που δημιουργούνται με αυτό το δεδομένο”.

Στο μεταξύ, η διευθύνουσα σύμβουλος της HarperCollins, Βικτόρια Μπάρνσλεϊ, αποκάλεσε «μήλο της έριδος» το ποσό που λαμβάνουν οι συγγραφείς για τα ηλεκτρονικά τους βιβλία. Μιλώντας πρόσφατα σε εκπομπή του BBC η Μπάρνσλεϊ δήλωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι στην πραγματικότητα έχουμε επενδύσει ένα τεράστιο ποσό στους συγγραφείς. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα».

Πηγή: The Bookseller.com
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot