ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Το πρόγραμμα Arrow και η μαζική ψηφιοποίηση βιβλίων
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Το πρόγραμμα Arrow και η μαζική ψηφιοποίηση βιβλίων

   
Μια σημαντική ευρωπαϊκή συμφωνία για την ψηφιοποίηση βιβλίων υπεγράφη στις 20 Σεπτεμβρίου ανάμεσα σε ομοσπονδίες βιβλιοθηκών, σε εκδότες, σε κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, σε συγγραφείς και οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.

Έτσι χιλιάδες βιβλία τα οποία για πολλά χρόνια “σκονίζονται” στα ράφια των βιβλιοθηκών θα ψηφιοποιηθούν και θα μετατραπούν σε e-books. Μέχρι τώρα αυτά τα βιβλία παρέμεναν εκτός της διαδικασίας ψηφιοποίησης επειδή οι εταιρείες συλλογικής διαχείρισης, οι οργανώσεις που διανέμουν τα δικαιώματα των δημιουργών, δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια από τους εκδότες και τους συγγραφείς που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Η νέα πανευρωπαϊκή συμφωνία ενθαρρύνει τις βιβλιοθήκες και τις εταιρείες συλλογικής διαχείρισης να επιδιώξουν συμφωνίες αδειοδότησης για ψηφιακή έκδοση με τους δικαιούχους των βιβλίων τα οποία πλέον δεν θα εκτυπώνονται ή θα πωλούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ομοσπονδίες των εμπλεκομένων χαιρέτισαν τη συμφωνία, η οποία επιτρέπει την “απελευθέρωση” αμέτρητων τίτλων για on-line διάθεση στο κοινό. 


Η συμφωνία στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο φάσμα υποστήριξης που παρέχει η υλοποίηση του προγράμματος Arrow. Το πρόγραμμα ARROW (Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works), που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποβλέπει στη διευκόλυνση της επιμελούς έρευνας για αναζήτηση δικαιωμάτων, κατόχων δικαιωμάτων και του καθεστώτος δικαιωμάτων βιβλίων για λογαριασμό βιβλιοθηκών και άλλων χρηστών.

Το πρόγραμμα Arrow υλοποιείται ήδη σε τέσσερις χώρες και γλώσσες (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία), και ήδη εκπονείται η δεύτερη φάση του, ArrowPlus, για την επέκτασή του σε περισσότερα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με μελέτη τη Βρετανικής Βιβλιοθήκης, ενώ για ένα άτομο μπορεί να πάρει 1.000 χρόνια για να εντοπίσει τα δικαιώματα 500.000 βιβλίων με το χέρι (4 ώρες ανά βιβλίο), μέσω του προγράμματος Arrow μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά σε λιγότερο από 5 λεπτά για κάθε τίτλο.

Το πρόγραμμα ARROW έχει συγκροτήσει διαλειτουργική υποδομή, όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες από τρεις κύριες πηγές δεδομένων, δηλαδή καταλόγους βιβλιοθηκών, βάσεις δεδομένων για εκδοθέντα βιβλία (BiP) και οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (RRO). Καθώς δεν υφίσταται νομοθεσία για τα ορφανά έργα, το ARROW δεν έχει τη δυνατότητα να ορίσει ένα έργο ως ορφανό, μπορεί όμως να επισημάνει έργα για τα οποία το σύστημα δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσει τους κατόχους δικαιωμάτων και τα δικαιώματά τους.

Όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, η ψηφιοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για διάφορες βιβλιοθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού οι συλλογές τους έχουν γίνει on-line προσβάσιμες από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες. Έτσι, ακόμα περισσότερες βιβλιοθήκες επιδιώκουν σήμερα να διαθέσουν τις συλλογές τους στο διαδίκτυο. Αν και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου συμφωνούν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός τίτλων που πρόκειται να ψηφιοποιηθούν στο πλαίσιο της συμφωνία, αυτή την περίοδο εξελίσσονται πολλά έργα που μπορεί να ανεβάζουν on-line πάνω από 500.000 βιβλία το χρόνο. Στη Γερμανία, οι βιβλιοθήκες έχουν υπογράψει συμφωνία για την ψηφιοποίηση βιβλίων που προηγούνται χρονικά του 1965, ενώ στη Γαλλία, η Εθνική Βιβλιοθήκη υπέγραψε συμφωνία το Μάιο για την ψηφιοποίηση περισσότερων από μισό εκατομμύριο τίτλων κάθε χρόνο.
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot