ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Το iBooks της Apple και οι Έλληνες εκδότες
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Το iBooks της Apple και οι Έλληνες εκδότες

   
Αρκετοί είναι πια οι Έλληνες εκδότες που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή αγορά βιβλίων. Ένας από τους «δρόμους» διάθεσης ηλεκτρονικών βιβλίων είναι το iBookstore της Apple, στο οποίο διατίθενται ηλεκτρονικά βιβλία που μπορεί να διαβαστούν με την εφαρμογή iBooks στις συσκευές της Apple, δηλάδή το iPad, το iPod touch και το iPhone.

Το iBooks είναι η προεγκατεστημένη εφαρμογή για e-books στα iPad, iPhone, iPod touch, η οποία ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 2010, ακολουθώντας την κυκλοφορία του iPad, και ως τμήμα του λειτουργικού συτήματος iOS 4. Mέσα από τo iBooks ο χρήστης μπορεί να αγοράσει, να κατεβάσει και να διαβάσει τα e-books του iBookstore. Τα e-books που αγοράζονται από το iBookstore είναι σε μορφή ePUB και κλειδώνονται με το σύστημα DRM της Apple. Το interface είναι ιδιαίτερα φιλικό αφού τα βιβλία εμφανίζονται στα ράφια μιας βιβλιοθήκης.Σήμερα κυκλοφορεί αναβαθμισμένη εφαρμογή iBooks 1.2, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών συλλογών (collection) του χρήστη, είτε πρόκειται για αρχεία ePUB είτε για αρχεία PDF. Στο iBooks υπήρχαν δύο συλλογές, μία για τα PDF και μία για τα ePUB. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να αλλάξουν τη γραμματοσειρά και το μέγεθος των γραμμάτων του κειμένου. Μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τη φωτεινότητα της οθόνης μέσα από την εφαρμογή, να επιλέξουν και να αναζητήσουν λέξεις (με ελληνικό πληκτρολόγιο) σε όλο το βιβλίο, αλλά και να κρατήσουν σημειώσεις. Οι σελίδες γυρίζουν με άγγιγμα ή με σύρσιμο. Υπάρχει η δυνατότητα αυτόματου συλλαβισμού των λέξεων ώστε να εμφανίζεται ένα πλήρως στοιχισμένο κείμενο. Δίνεται επίσης υποστήριξη σε εικονογραφημένα e-books, στοιχείο που δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία θα γίνονται πιο πολύχρωμα και πιο πολυμεσικά. Επιπλέον, το iBooks υποστηρίζει την αυτόματη ανάγνωση (text to speech) στα ελληνικά, μέσω της λειτουργίας Voice Over του iOS.Οι εκδόσεις Καστανιώτης διαθέτουν 16 ebooks στο iBookstore. Τα ebooks είναι σε μορφή ePUB. Οι τίτλοι αφορούν τη λογοτεχνία, είναι έργα των πιο γνωστών συγγραφέων των εκδόσεων  και από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή τους. Οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν ανεβάσει στο iBookstore 18 τίτλους, όλους σε μορφή ePUB, ανάμεσα τους οποίους υπάρχουν ιστορικά μυθιστορήματα, λογοτεχνικά έργα και δοκίμια. Προσφέρουν ακόμη την εφαρμογή-ebook «Ένα καινούργιο ζωάκι» της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, ένα «κινούμενο διαδραστικό παραμύθι», όπως το περιγράφουν. Από τα μέσα του Δεκέμβρη είναι διαθέσιμο και το πρώτο e-book των εκδόσεων Ίκαρος για ανάγνωση σε iPad, iPhone, iPod touch. Πρόκειται για το μυθιστόρημα «Μακαβέττας» του Απόστολου Δοξιάδη.

 
Μπορείτε επίσης να βρείτε μια εφαρμογή για iPhone και iPod Touch, η οποία είναι δωρεάν και κυκλοφόρησε από τον Περικλή Μαραβελάκη το Σεπτέμρβιο του 2010. Πρόκειται για τα «Ομήρου Έπη», δηλαδή την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, τόσο στο πρωτότυπο κείμενο στα αρχαία ελληνικά όσο και σε νεοελληνική μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη και του Ι. Θ. Κακριδή. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν ξεπεράσει τα 10.000 downloads και συνεχίζουν να βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες εφαρμογές στο Books Section αλλά και στο TOP-200 Free Apps του iTunes Application Store.Ακόμη θα βρείτε ένα παιδικό παραμύθι στα ελληνικά με τη μορφή εφαρμογής για iPhone, iPad και iPhone Touch. Ο τίτλος του είναι «Η καλύτερη μέρα του καλοκαιριού και είναι δημιουργία της ομάδας Playcompass Entertainment.

Βέβαια, καθώς το ελληνικό iBookstore δεν έχει ανοίξει ακόμα για εμπορικούς τίτλους, μπορείτε να προμηθευτείτε τα ebook που θέλετε στο iBookstore ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας και Γαλλίας. Σύμφωνα με τις εκδόσεις Ψυχογιός, τα e-books μπορούν να αγοραστούν από το iBookstore (το ελληνικό θα σας οδηγήσει στο αμερικανικό) και με ελληνική πιστωτική κάρτα.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot