ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου

   
Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των δράσεων για το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι η δημιουργία της ειδικής ιστοσελίδας «Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου (http://ebooks.ekebi.gr/). Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπως επισημαίνει το ΕΚΕΒΙ στην ανακοίνωσή του, έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον κόσμο του ψηφιακού βιβλίου, την επιμόρφωση μέσω ημερίδων, σεμιναρίων, συναντήσεων και την τεκμηρίωση της ανάληψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών από την πολιτεία σε νομοθετικό και ρυθμιστικό επίπεδο.

Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του ΕΚΕΒΙ για τη στρατηγική για το βιβλίο την περίοδο 2011-2013, «η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ανάδειξη της ψηφιοποίησης ως εργαλείου ευρύτερης πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα του παρόντος απέναντι στο μέλλον». Έτσι επισημαίνεται σχετικά ότι «στο πέρασμα από την παρούσα τεχνολογία του βιβλίου στην επόμενη η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των ευκαιριών που διανοίγονται, και την ταυτόχρονη αποφυγή των κινδύνων».

Στο Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου υπάρχουν πια ανανεωμένες και εμπλουτισμένες πληροφορίες που υπήρχαν στην ενότητα «Ανοιχτή γραμμή για την ψηφιοποίηση» της κεντρικής ιστοσελίδας του EKEBI, αλλά και καινούργιες ενότητες. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει στα «Τελευταία Νέα» τις κυριότερες ειδήσεις από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, από έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης και από τα εξειδικευμένες επιθεωρήσεις του βιβλίου. Οι ειδήσεις είναι ταξινομημένες σε ομάδες θεμάτων (αγορά του ψηφιακού βιβλίου, τεχνολογία-συσκευές-πρότυπα, το ψηφιακό βιβλίο στην εκπαίδευση, νομικά θέματα, εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί/ρυθμίσεις).Στην ενότητα «Το Ψηφιακό Βιβλίο στο Εξωτερικό» υπάρχει διασύνδεση με τις κυριότερες ιστοσελίδες για το ψηφιακό βιβλίο στο εξωτερικό, ενώ στην ενότητα «Το Ψηφιακό Βιβλίο στην Ελλάδα» γίνεται διασύνδεση με τις κυριότερες ιστοσελίδες για το ψηφιακό βιβλίο στη χώρα μας. Στην ενότητα «Επιμόρφωση και Κατάρτιση» υπάρχουν πληροφορίες για σεμινάρια που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αναλυτικά πρακτικά των σεμιναρίων που διοργανώνονται από το ΕΚΕΒΙ. Υπάρχουν επίσης βασικά κείμενα και επιμορφωτικό υλικό (που προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις έννοιες-κλειδιά των ψηφιακών εκδόσεων και της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας). Ο επισκέπτης θα βρει ακόμα ένα ερμηνευτικό «Γλωσσάρι» τεχνικών όρων της ηλεκτρονικής ανάγνωσης στα αγγλικά και τα ελληνικά, καθώς και την «Ανοιχτή Γραμμή» επικοινωνίας με το κοινό, για ερωτήσεις και απαντήσεις.Tο Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση ενημέρωσης των επαγγελματιών του εκδοτικού χώρου, όμως είναι απαραίτητο να υπάρξουν και δράσεις που θα στοχεύουν στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού γενικότερα, αφού είναι δεδομένο ότι ο μέσος Έλληνας αναγνώστης είναι ακόμα μακριά από το ψηφιακό περιβάλλον και η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη. Αν η συζήτηση στην αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου αφορά, όπως είναι λογικό, τις συσκευές, τις μορφές αρχείων, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων κ.λπ. οι δράσεις του ΕΚΕΒΙ πρέπει να αφορούν την προώθηση του ηλεκτρονικού βιβλίου πέρα από μικροσυμφέροντα και ανταγωνισμούς της αγοράς, και με βασικό κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων των αναγνωστών.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot