ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Η Google και η ηλεκτρονική ανάγνωση
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Η Google και η ηλεκτρονική ανάγνωση

   

 Το Δεκέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε η λειτουργία του Google ebooks, του ιστότοπου της Google μέσω του οποίου οι αναγνώστες μπορούν να  αναζητήσουν, να κατεβάσουν δωρεάν ή να αγοράσουν ηλεκτρονικά βιβλία. Το Google ebooks είναι εξέλιξη του Google Editions και τμήμα του μεγάλου προγράμματος Google Βook Search για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής ψηφιακής βιβλιοθήκης.

To Google Βook ή Google Print Library Project είναι μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2004  και έχει ως στόχο την ψηφιοποίηση όλων των έντυπων βιβλίων που έχουν εκδοθεί από την εποχή του Γουτεμβέργιου έως σήμερα ή ακόμα και πιο παλιά, την εποχή των χειρόγραφων εκδόσεων. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε με τη συνεργασία των βιβλιοθηκών των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως του Χάρβαρντ, του Μίσιγκαν, του Στάνφορντ, αγγλικών όπως της Οξφόρδης, αλλά και δημόσιων βιβλιοθηκών όπως της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ και της πόλης της Νέας Υόρκης.

Στόχος ήταν η ψηφιοποίηση μέσω σκαναρίσματος και χρήσης OCR (οπτική αναγνώριση χαρακτήρων) 15 εκατομμυρίων βιβλίων μέσα σε μια δεκαετία. Έτσι ο χρήστης του Google Books θα μπορεί να αναζητεί με συγκεκριμένες λέξεις στους τίτλους ή στο κυρίως κείμενο ενός βιβλίου και να βλέπει τα σχετικά αποτελέσματα. Θα μπορεί επίσης να δει σελίδες από το βιβλίο, αν είναι ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων ή εάν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων έχει δώσει τη σχετική άδεια. Τα βιβλία που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί ο χρήστης να τα κατεβάσει δωρεάν.


Η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε από πολλούς, γιατί μπορεί να προσφέρει μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε ό,τι έχει κατακτήσει η ανθρώπινη γνώση, αλλά, από την άλλη, πολλοί ήταν αυτοί που την επέκριναν για πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Πολλές ενώσεις εκδοτών και συγγραφέων υποστήριξαν ότι το σχέδιο της Google ήταν να ψηφιοποιήσει όχι μόνο βιβλία ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και τίτλους που εξακολουθούν να υπόκεινται σε κάποιο πλαίσιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακολούθησαν αρκετές μηνύσεις και δικαστικές διαμάχες, αλλά σήμερα ο κολοσσός του Ίντερνετ έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλούς περισσότερους συνεργάτες (πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, εκδότες και μεμονωμένους συγγραφείς) μέσω του προγράμματος Google Library Partner.  Έτσι, τον Αύγουστο του 2010, η Google ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, υπάρχουν περίπου 130 εκατομμύρια μοναδικά βιβλία στον κόσμο (129.864.880 για την ακρίβεια). Τον Οκτώβριο του 2010 η Google ανακοίνωσε ότι ο στόχος των 15 εκατομμυρίων βιβλίων επιτεύχθηκε. Τα περισσότερα από αυτά δεν διατίθενται στο εμπόριο. Βέβαια, και σε αυτό το ζήτημα, είναι αρκετοί αυτοί που κατηγορούν την Google για λάθη στην ταξινόμηση των βιβλίων ή λάθη και κενά στα μεταδεδομένα, τα οποία δυσκολεύουν ή κάνουν αναποτελεσματική την αναζήτηση.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της Google τάραξε τα νερά και τη μιμήθηκαν και άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft ή θεσμικοί φορείς όπως η Ε.Ε (με το πρόγραμμα Europeana, στο οποίο έχουμε αναφερθεί εδώ) και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (με το πρόγραμμα Gallica) κ.ά. Βέβαια, σήμερα, παρά τις αρχικές τους επιφυλάξεις, αρκετοί εκδοτικοί οίκοι και από την Ευρώπη (όπως η γαλλική Hachette Livre) προχωρούν σε συμφωνία με την Google και της παραχωρούν το δικαίωμα να ψηφιοποιεί και να διαθέτει δικά τους βιβλία.

Η έναρξη λειτουργίας του Google ebooks, η οποία έγινε με αρκετές καθυστερήσεις, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και την αρχή ενός άλλου, αφού η Google, που κατέχει κυρίαρχη θέση στον κόσμο του διαδικτύου, θα μπορεί να ανταγωνιστεί με το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα την Amazon, την  Barnes & Noble, την Apple και τα άλλα μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Βέβαια, όπως τονίζει μέχρι στιγμής, και σε αντίθεση με τις άλλες εταιρείες, η Google δεν θα δημιουργήσει τη δική της συσκευή (όπως τα Kindle, Nook, iPad, κ.λπ.). Η ανάγνωση θα γίνεται μέσω εφαρμογών που θα είναι διαθέσιμες για κάθε συσκευή ή από τον ίδιο τον browser. Δοκιμάσαμε να κατεβάσουμε την αντίστοιχη εφαρμογή για iPad, όμως δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμη για το ελληνικό Applestore. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί καιρός μέχρι να λυθούν διάφορα προβλήματα, όπως επίσης και ζητήματα που αφορούν το κλείδωμα (DRM) των ebooks. Μέχρι στιγμής πωλήσεις βιβλίων γίνονται μόνο στις ΗΠΑ, ενώ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο εφαρμογές (apps). Τις περισσότερες πωλήσεις έχει σημειώσει η αγγλική έκδοση του βιβλίου “Το Κορίτσι με το Τατουάζ” (Girl with Dragon Tatoo) από την τριλογία του Στιγκ Λάρσον.


Είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει πολύ μέλλον μπροστά της. Παρότι η Google δεν σχεδιάζει να παρέχει τη δυνατότητα δανεισμού των ebooks, αργότερα θα δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να ανεβάζει στον προσωπικό του λογαριασμό Google ebooks τα δικά του αρχεία. Έτσι θα μπορεί να δημιουργεί μια online ενιαία βιβλιοθήκη με όλα τα βιβλία του και σε κάθε μορφή (ePUB ή PDF). Επίσης, στα πλαίσια του Google Library Partner, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε συγγραφέα ή μικρό εκδότη να υποβάλει τα βιβλία του, ηλεκτρονικά ή έντυπα, και η Gooogle με ένα ορισμένο αντίτιμο, θα τα μετατρέπει σε μορφή ebook και θα τα ανεβάζει στο Google ebooks. Όμως σΆ αυτό το θέμα, αλλά και σε πιο ειδικές πλευρές του Google ebooks θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα.

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot