ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Η Αλίκη στη χώρα της ηλεκτρονικής ανάγνωσης
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Η Αλίκη στη χώρα της ηλεκτρονικής ανάγνωσης

   
Μία από τις πιο έξυπνες εφαρμογές ebook για το iPad είναι σίγουρα η διαδραστική εκδοχή του κλασικού βιβλίου του Λιούις Κάρολ “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” που δημιούργησε η εταιρεία Atomic Antelope. Αποτελεί, όπως σημειώνει και ο κριτικός βιβλίου του BBC, μια μικρή γεύση για τη μορφή της ηλεκτρονικής ανάγνωσης τα επόμενα χρόνια.

Η εφαρμογή περιέχει το πλήρες κείμενο του έργου, αλλά και σύντομη διασκευή του, έτσι ώστε ο αναγνώστης να επιλέγει ποια από τις δύο θέλει να διαβάσει. Αξιοποιήθηκε η πρωτότυπη εικονογράφηση του έργου που έγινε από τον Βρετανό εικονογράφο Τζον Τενιέλ το 1865. Οι εικόνες επιχρωματίστηκαν και τοποθετήθηκαν μαζί με το κείμενο σε φόντο παλαιού βιβλίου, αρκετές έγιναν κινούμενες, ενώ προστέθηκαν και άλλα διαδραστικά στοιχεία. Έτσι, το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό βιβλίο δεν πρέπει να διαβαστεί από μια ακίνητη συσκευή. Πρέπει να κινείται ώστε να φανερωθούν όλες του οι δυνατότητες.

Τα διαδραστικά στοιχεία δεν είναι ενοχλητικά ούτε αποσπούν από την ανάγνωση, αλλά είναι έξυπνες μικρές λεπτομέρειες όπως τα μανιτάρια που πετάνε μέσα σε ένα δωμάτιο, ρολόι τσέπης που κινείται σαν εκκρεμές καθώς στρέφεται η οθόνη του iPad ή η Αλίκη που μεγαλώνει και μικραίνει καθώς το iPad κινείται κυκλικά. Είναι σίγουρα στοιχεία που θα μαγέψουν τους μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες αλλά θα συγκινήσουν και τους μεγάλους. Αυτή η εφαρμογή ebook θυμίζει τα έντυπα παιδικά βιβλία με τις αναδυόμενες (pop up) σελίδες και εικόνες που έχουν κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια και, σίγουρα, αποτελεί μια πρόκληση για τους δημιουργούς των ebook (συγγραφείς, εικονογράφους, προγραμματιστές κ.ά.).Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα ebook είναι απλώς ψηφιακές αναπαραγωγές των έντυπων βιβλίων. Όμως οι τεχνολογικές δυνατότητες των νέων μέσων προσφέρουν τη δυνατότητα να γίνουν τα ebooks πιο δυναμικά, πιο συναρπαστικά και, τελικά, πιο ελκυστικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδικά βιβλία, όμως πρέπει να υπάρξει ισορροπία, ώστε η εικόνα ή τα διαδραστικά στοιχεία να μην πνίξουν το κείμενο, αλλά και τη φαντασία των αναγνωστών.

Αυτό άλλωστε τονίζουν και οι δύο δημιουργοί αυτής της εφαρμογής, ο Ben Roberts και ο Chris Stevens. Δηλώνουν μανιώδεις αναγνώστες των παραδοσιακών, έντυπων βιβλίων. Πιστεύουν ότι είναι υπέροχη ιδέα η δημιουργία ενός διαδραστικού ebook που θα στηρίζεται σε ένα έντυπο βιβλίο, εφόσον διατηρηθεί η αφηγηματική του δομή και η αισθητική του προσέγγιση. Θα πρέπει, σημειώνουν, να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία και το πρωτότυπο κείμενο και η αρχική εικονογράφηση. Θεωρούν ότι είναι μεγάλος πειρασμός να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία σε κάθε βιβλίο, αλλά τονίζουν ότι η δεξιοτεχνία πίσω από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την τεχνολογία. Ο εμπλουτισμός ενός βιβλίου για την είσοδό του στην ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να είναι “βιαστικός”, καθώς η δύναμη που προσθέτει η τεχνολογία  πρέπει να ασκείται επιδέξια και με σύνεση, όπως χρησιμοποιεί το πινέλο του ένας εικονογράφος.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot