ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Ο Μικρός Αναγνώστης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Ο Μικρός Αναγνώστης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

   
Μία από τις πρωτοβουλίες του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για την προώθηση της ανάγνωσης στις μικρές ηλικίες είναι η δημιουργία του Μικρού Αναγνώστη (www.mikrosanagnostis.gr), μιας ειδικής ιστοσελίδας που απευθύνεται σε παιδιά από 6-12 χρόνων και η οποία ξεκίνησε τη λειτουργίας της το Σεπτέμβριο του 2010.

Η επιλογή για τη δημιουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας ήταν φυσικό επακόλουθο όλων εκείνων των ερευνών που δείχνουν τη διείσδυση του ίντερνετ στις παιδικές ηλικίες. Σύμφωνα με την «Έρευνα χρήσης τεχνολογιών και πληροφόρησης και επικοινωνίας – Παιδιά και Νέες Τεχνολογίες» που έγινε το 2008  από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο το 94,1% των νέων ηλικίας 16-19 ετών και το 88,2% των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών. Αν και για τις πιο μικρές ηλικίες δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό της επαφής και της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι υψηλό, αφού πια οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές υπάρχουν σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Ο στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι να ενισχύσει τη διάθεση των παιδιών για την ανάγνωση, να δείξει ότι το διάβασμα ενός βιβλίου αποτελεί ψυχαγωγία και διασκέδαση και δεν συνδέεται μόνο με την επιβαλλόμενη ανάγνωση των σχολικών εγχειριδίων. Επίσης, επιδιώκει να βοηθήσει τα παιδιά να ενημερωθούν για τα βιβλία που κυκλοφορούν, για το πού μπορούν να τα βρουν, αλλά και να γνωρίσουν τους συγγραφείς των βιβλίων. Έτσι, τα παιδιά που επισκέπτονται την ιστοσελίδα μπορούν να βρουν τις παρακάτω ενότητες:Στην ενότητα Πένες και χρώματα, κάθε μήνα, ένας συγγραφέας ή εικονογράφος συστήνεται μέσα από μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη και απαντά σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Από την ενότητα έχουν συστηθεί μέχρι στιγμής η συγγραφέας και εικονογράφος Βάσω Ψαράκη, ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, οι εικονογράφοι Πέτρος Μπουλουμπάσης και Σοφία Τουλιάτου και οι εικονογράφοι Ντανιέλα Σταματιάδη και Κατερίνα Βερούτσου.

Στην ενότητα Βρες ένα βιβλίο, μέσα από μια μηχανή αναζήτησης τα παιδιά μπορούν να αναζητήσουν βιβλία με κριτήρια την ηλικία τους, το μέγεθος και το χρώμα του εξώφυλλου του βιβλίου. Εδώ θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι αν η ηλικία ή το μέγεθος ενός βιβλίου μπορεί να αποτελεί κριτήριο, το χρώμα του εξώφυλλου είναι μάλλον άτυχη επιλογή αφού πέρα από το χρωματικό παιχνίδι δεν προσθέτει τίποτα στην επιλογή ενός βιβλίου.

Στην ενότητα Βρες μια βιβλιοθήκη, τα παιδιά μπορούν να βρουν τις κοντινότερες βιβλιοθήκες που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους μέσα από ένα χάρτη της Ελλάδας.Στην ενότητα Εξερευνώντας ένα θέμα, η οποία ανανεώνεται κάθε μήνα, φιλοξενείται ένα πρόσωπο που μιλάει για ένα ενδιαφέρον θέμα. Εδώ προτείνει δραστηριότητες, πληροφορίες, καθώς και βιβλιογραφικό οδηγό. Μέχρι τώρα η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF, έγραψε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, ο ποιητής Στρατής Πασχάλης άνοιξε ένα παράθυρο στην ποίηση, ο Νίκος Ξανθούλης, μουσικός και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η βιολίστα και συγγραφέας Μαριβίτας Γραμματικάκη μίλησαν για την όπερα, ενώ η Μαρίνα Πλατή, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μιλάει για τη ζωή ενός παιδιού στην Αθήνα της κλασικής εποχής.

Στην ενότητα Να σου πω μια ιστορία, ένας αγαπημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων αφηγείται μία ιστορία κάθε μήνα, ενώ το παιδί μπορεί να ξεφυλλίσει εικονικά το βιβλίο του! Υπάρχουν έως τώρα αφηγήσεις βιβλίων πολλών συγγραφέων (Μάνος Κοντολέων, Αγγελική Βαρελά, Άλκη Ζέη, Λίτσα Ψαραύτη, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Γιολάντα Πατεράκη, Βούλα Μάστορη, Σοφία Ζαραμπούκα, Ευγένιος Τιβιζάς, Βαγγέλης  Ηλιόπουλος και πολλοί άλλοι).
Στην ενότητα Γράψε και κέρδισε, οι μικροί αναγνώστες μπορούν να γίνουν οι ίδιοι συγγραφείς και εικονογράφοι και να κερδίσουν δώρα. Οι νικητές του διαγωνισμού «Γράψε και κέρδισε» μπορούν να δουν δημοσιευμένες τις ιστορίες τους στην ενότητα Μικρός συγγραφέας. Τα παιδιά μπορούν επίσης στην ενότητα Παίζω και διαβάζω, να ασχοληθούν με διασκεδαστικά παιχνίδια μνήμης, ταχύτητας, γνώσεων για βιβλιόφιλους και όχι μόνον.Υπάρχουν ακόμη ορισμένες πληροφοριακές ενότητες όπως η ενότητα Πού θα πάμε σήμερα, για την ατζέντα των παιδικών εκδηλώσεων του μήνα στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια, η ενότητα Ρίξε μια ματιά, με έναν κατάλογο χρήσιμων για τα παιδιά διαδικτυακών συνδέσμων.

Στην ιστοσελίδα υπάρχει και Η γωνιά των δασκάλων, μια ενότητα με πληροφορίες και συνδέσμους για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς που αποζητούν τρόπους να μυήσουν τα παιδιά σε μια πιο μόνιμη, πολύπλευρη και εποικοδομητική σχέση με το βιβλίο εκτός σχολικής αίθουσας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία. Μαζί με τις άλλες δράσεις του, (όπως το πρόγραμμα “Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία”, οι Κινητές εκθέσεις, τα Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, η ετήσια έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου κ.ά.), το ΕΚΕΒΙ μπορεί να συμβάλει στη διάδοση της φιλαναγνωσίας, κυρίως αν καταφέρει να συνδεθεί με τις “μάχιμες δυνάμεις” της εκπαίδευσης (τους δάσκαλους) και αν καταφέρει να ξεπεράσει μια βασική τάση της εποχής που σπρώχνει τα παιδιά στην ψηφιακή τεχνολογία όχι για την ψυχαγωγία και την καλλιέργεια των ικανοτήτων τους, αλλά για την επιφανειακή επικοινωνία και διασκέδαση.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot