ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Γαλλία: Όχι στα «κλειδωμένα» e-book
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Γαλλία: Όχι στα «κλειδωμένα» e-book

   
Εκατό εκδοτικοί οίκοι που δραστηριοιποιούνται στη Γαλλία δεν «κλειδώνουν» τα ηλεκτρονικά βιβλία που διαθέτουν στο διαδίκτυο. Η είδηση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ και στο πάντα ενημερωμένο blog του «Ηλεκτρονικού Αναγνώστη» (elektronikosanagnostis.blogspot.com) και είναι χαρακτηριστική όσον αφορά τις συνήθειες που διαμορφώνονται στην αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου στη Γαλλία.

Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από το blog «Aldus - depuis 2006» του Hervé Bienvault, σύμβουλου ηλεκτρονικών εκδόσεων και μέλους της επιτροπής Ηλεκτρονικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας. Oι εκατό αυτοί εκδοτικοί οίκοι διαθέτουν 21.478 ebooks, δηλαδή περίπου τα μισά ηλεκτρονικά βιβλία που πωλούνται σήμερα στη Γαλλία. Στο 37% αυτών των βιβλίων δεν εφαρμόζεται κανενός είδους κλείδωμα ή ταυτοποίηση των αρχείων, ενώ στο 63% υπάρχει υδατογράφημα, στοιχείο που ταυτοποιεί το αρχείο χωρίς όμως να εμποδίζει τον αναγνώστη να το μετατρέψει ή να το διαβάσει στη συσκευή και την εφαρμογή της επιλογής του.

Απ’ ό,τι είδαμε στον σχετικό κατάλογο του «Aldus - depuis 2006», δεν συμπεριλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι της Γαλλίας, όπως ο Gallimard, η Nathan, o Flammarion κ.λπ., ενώ αρκετοί είναι διεθνείς οίκοι, όπως η O'Reilly Media και η Microsoft Press. Παρ’ όλα αυτά, η κυκλοφορία τόσων τίτλων χωρίς κλείδωμα είναι ένα σημαντικό γεγονός. Πολλοί από αυτούς τους εκδοτικούς οίκους είχαν αρχικά χρησιμοποιήσει το σύστημα Adobe DRM, για να το εγκαταλείψουν στη συνέχεια, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που από την αρχή δεν υιοθέτησαν κάποια τεχνολογία «κλειδώματος» των ebook.Ένα άλλο γεγονός που χαρακτηρίζεται από την ίδια λογική, όπως επίσης σημειώνει ο «Ηλεκτρονικός Αναγνώστης», είναι η κίνηση της Fnac, της μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στη Γαλλία, να εγκαινιάσει και να προβάλει συστηματικά, μέσω του ομώνυμου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, μια ειδική κατηγορία με ηλεκτρονικά βιβλία που δεν είναι κλειδωμένα.

Βέβαια, η αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ακόμα μικρή στη Γαλλία όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε σχέση με την αμερικανική αγορά. Αν στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ebooks φτάνουν στο 8-9% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων, στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο1-2%. Ωστόσο, επειδή η πολιτική βιβλίου στη Γαλλία επηρεάζει γενικότερα την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενιαία τιμή βιβλίου) τα «ήθη και τα έθιμα» που διαμορφώνονται στην ηλεκτρονική αγορά της αξίζουν πάντα προσοχής.

Άλλωστε, η αντίστοιχη συζήτηση –και πρακτική- έχει ανοίξει και στην ελληνική αγορά, όπου οι περισσότεροι τίτλοι που πωλούνται είναι «κλειδωμένοι» με Adobe DRM, υδατογράφημα και social DRM χρησιμοποιούν οι εκδόσεις Ίκαρος και Καστανιώτης, ενώ υπάρχουν και εκδότες (Ιωλκός, Βορειοδυτικές, Bookstars, Bookstage) που δεν κλειδώνουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία. Μπορείτε εδώ να διαβάσετε την άποψη του Νίκου Μεγαπάνου από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot