ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Παιδικά παραμύθια για το iPad από Έλληνες εκδότες
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Παιδικά παραμύθια για το iPad από Έλληνες εκδότες

   
Εκτός από την εφαρμογή ebook για iPad “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”, για την οποία έχουμε ήδη μιλήσει εδώ, υπάρχουν πολλά παιδικά ηλεκτρονικά βιβλία για  το ipad, λιγότερο ή περισσότερο εμπνευσμένα και, τα πιο πολλά, αρκετά διαδραστικά.

Τα βιβλία στηρίζονται στην πλούσια εικονογράφηση, άλλωστε τα έντυπα εικονογραφημένα βιβλία γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι αναγνώστες των ηλεκτρονικών παιδικών βιβλίων μπορούν να επιλέξουν αν θα διαβάσουν τα βιβλία με τη συνοδεία αφήγησης ή χωρίς αυτή, ενώ στα περισσότερα υπάρχει μουσικό θέμα που συνοδεύει την αφήγηση. Σε πολλούς τίτλους η αφήγηση γίνεται σε περισσότερες από μία γλώσσες.

Η μετάβαση στην επόμενη σελίδα γίνεται είτε με βελάκια ή με το άγγιγμα της σελίδας. Επίσης, αγγίζοντας κάποιο στοιχείο της εικόνας (ήρωα της ιστορίας ή αντικείμενο), ακούγονται ήχοι ή προκύπτει κάποιο animation. Σε αρκετά από τα παιδικά ebook υπάρχουν ενσωματωμένα παιχνίδια ή δραστηριότητες που στηρίζονται στην ιστορία. Όταν ο αναγνώστης κλείνει την εφαρμογή και επιστρέψει αργότερα, το βιβλίο, η αφήγηση και η μουσική συνεχίζει από το σημείο στο οποίο είχε μείνει.Οι  Έλληνες εκδότες, έστω και με δειλά βήματα, έχουν εμφανιστεί στην αγορά του App Store, με ηλεκτρονικά βιβλία-εφαρμογές για iPad, iPhone και iPod touch. Την αρχή έκαναν, τον Οκτώβριο του 2010, οι Εκδόσεις Ψυχογιός, που έχουν ανεβάσει ένα διαδραστικό παιδικό βιβλίο, το “Ένα καινούργιο ζωάκι” της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, που απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών. Το ebook έχει έγχρωμη εικονογράφηση, κείμενο στα ελληνικά και στα αγγλικά (“A New Pet”) και αφήγηση του κειμένου του και στις δύο γλώσσες.Οι εκδόσεις Καστανιώτη έχουν ανεβάσει τρία παιδικά παραμύθια-εφαρμογές. Το “Για πάντα μαζί,  Μια μαγική περιπέτεια με ένα φλάουτο και ένα κλαρινέτο” της Γιάννας Μυράτ, με εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου. Η εφαρμογή  περιλαμβάνει το βιβλίο, που αποτελείται από 32 εικονογραφημένες σελίδες, αφήγηση (μόνο στα ελληνικά) από την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου, καθώς και μουσικά αποσπάσματα που σχετίζονται με το κείμενο. Ο δεύτερος τίτλος είναι “Τα όνειρα της Νίνας” της Λένας Διβάνη, με εικονογράφηση της Μαρίας Καραγιάννη και μουσική του Ντον Τέιλορ. Υπάρχει ακόμα το παιδικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι “Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι” του Πέτρου Χατζόπουλου, με εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση και μουσική του Ντον Τέιλορ.

Βέβαια, οι εφαρμογές ebook των εκδόσεων Καστανιώτη έχουν μικρή διαδραστικότητα, αφού στην πραγματικότητα παρέχουν απλώς τη δυνατότητα ξεφυλλίσματος των σελίδων, την αφήγηση του κειμένου και τη μουσική συνοδεία, ενώ λείπουν οι επιπλέον δυνατότητες, όπως πρόσθετα animation, παιχνίδια ή δραστηριότητες.

Ωστόσο, η έλλειψη διαδραστικότητας, δεν εμπόδισε την τετράχρονη Γωγώ, με την οποία διαβάσαμε/ακούσαμε το “Για πάντα μαζί”, να μαγευτεί από τις εικόνες και τους ήχους του παραμυθιού. Ακόμα περισσότερο η εφαρμογή άρεσε στη μητέρα της μικρής, η οποία ανακάλυψε ένα τρόπο για να μη διαβάζει με τις ώρες: θα εναλλάσσει τη δική της αφήγηση με αυτή του iPad. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του γονέα ή, μήπως, άλλος ένας τρόπος αποξένωσης γονέων και παιδιών;O Καστανιώτης έχει ανεβάσει επίσης στο App Store το αλφαβητάριο της Α’ Δημοτικού που εκδόθηκε το 1956, με εικόνες του χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου, ένα ιστορικό βιβλίο για την ελληνική εκπαίδευση. Για όσους έμαθαν να συλλαβίζουν το μήλο, μαζί με τη Λόλα και το Μίμη, η εφαρμογή αυτή θα ξυπνήσει όμορφες μνήμες, αρκεί βέβαια να είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Εκτός από τους παραδοσιακούς εκδότες στο παιχνίδι έχουν μπει και οι εταιρείες πληροφορικής. Έτσι, η Playcompass Entertainment, ανέβασε την εφαρμογή ebook “Η καλύτερη μέρα του καλοκαιριού”, ένα διαδραστικό παιδικό παραμύθι που υποστηρίζει (σε κείμενο και αφήγηση) τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά.Νομίζουμε ότι στην ηλεκτρονική αγορά βιβλίου, και ιδιαίτερα στα διαδραστικά ebooks, οι “πληροφορικάριοι” θα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, έτσι το ζήτημα της συνεργασίας τους με τους παραδοσιακούς συντελεστές του έντυπου βιβλίου είναι ένα καυτό θέμα.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot