ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Δημόσιων Βιβλιοθηκών
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Δημόσιων Βιβλιοθηκών

   
Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ψηφιοποίησης του υλικού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με την ψηφιοποίηση ενός μέρους του υλικού 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών, το οποίο είναι πια διαθέσιμο δωρεάν σε όποιον έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Όπως μας πληροφορεί το εισαγωγικό κείμενο της διαδικτυακής πύλης των Δημόσιων Βιβλιοθηκών (http://publiclibs.ypepth.gr), η ψηφιοποίηση αυτού του υλικού πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Ψηφιοποίηση Υλικού Δημόσιων Βιβλιοθηκών», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας. Ψηφιοποιήθηκαν 16.200.000 σελίδες, που αντιστοιχούν σε 41.444 τίτλους βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, χαρτών, εγγράφων, χειρογράφων. Στόχος της ενέργειας είναι η προβολή και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της πνευματικής παραγωγής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, χωρίς περιορισμούς και παράλληλα να προστατευθούν οι θησαυροί των φυσικών τεκμηρίων, που στεγάζουν αυτές οι βιβλιοθήκες.

Η επιλογή των φυσικών τεκμηρίων που ψηφιοποιήθηκαν έγινε με κριτήρια τη μοναδικότητα, τη σπανιότητα, την ιδιαίτερη εκπαιδευτική, ερευνητική και πληροφοριακή χρησιμότητα και ζήτηση και βεβαίως την τοπικού ενδιαφέροντος εκδοτική παραγωγή. Τα φυσικά τεκμήρια που ψηφιοποιήθηκαν χρονολογούνται πριν από το έτος 1920 και είναι απαλλαγμένα από συγγραφικά δικαιώματα, ενώ για τις μεταγενέστερες εκδόσεις εξασφαλίστηκε η άδεια για την ψηφιοποίησής τους. Με αυτά τα δεδομένα δημιουργήθηκε μία πλούσια κεντρική ψηφιακή βιβλιοθήκη και μία ηλεκτρονική βάση, η οποία παρουσιάζεται μέσω της διαδικτυακής πύλης, που δημιουργήθηκε γιΆ αυτό το σκοπό. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 5.600.000 ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και 20% από εθνικούς πόρους. Το έργο εκτελέσθηκε από την Ένωση Εταιρών Γκλόμπο (GLOBO), Τεχνολογική ΑΕ και Unisystems ΑΕ.Επί του πρακτέου τώρα, ο χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση του τίτλου ή του συγγραφέα που αναζητεί ή να εμφανίσει όλους τους τίτλους μιας από τις 46 δημόσιες βιβλιοθήκες στη διεύθυνση http://diglib.ypepth.gr/awweb/main.jsp . Αναζητήσαμε χρησιμοποιώντας το Safari τίτλους που αφορούν τα Ιωάννινα και εμφανίστηκαν 4 τίτλοι, ενώ στη συνέχεια αναζητήσαμε τους ψηφιοποιημένους τίτλους της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων και η αναζήτηση μας έβγαλε 4275 τίτλους. Ανοίξαμε έναν από αυτούς, την “Κόλαση” του Δάντη, σε μετάφραση Π. Βεργωτή και εκτύπωση του τυπογραφείου “Η Κεφαλληνία” το 1865.

Το ψηφιοποιημένο αρχείο είναι σε μορφή PDF εικόνας, είναι ανοιχτό (δεν έχει κάποιου είδους κλείδωμα), ενώ έχει δύο υδατογραφήματα (Δημόσιες Βιβλιοθήκες και το όνομα της τοπικής βιβλιοθήκης), τα οποία θα μπορούσε να είναι πιο διακριτικά κατά τη γνώμη μας. Σε μερικά αρχεία που επίσης ανοίξαμε υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στο άνοιγμά τους. Βέβαια, επειδή πρόκειται για αρχεία εικόνας δεν μπορεί να γίνει αναζήτηση κειμένου μέσα στο έγγραφο, οπότε αν ο αναγνώστης ψάχνει κάτι συγκεκριμένο πρέπει να ξεφυλλίσει ολόκληρο το βιβλίο. Ο χρήστης/αναγνώστης μπορεί να κατεβάσει το αρχείο στον υπολογιστή του και να το διαβάσει, σίγουρα με πιο γρήγορη φυλλομέτρηση, με τον Adobe Reader. Μπορεί επίσης να τα διαβάσει σε e-readers ή tablet PCs, που έχουν δυνατότητα ανάγνωσης αρχείων pdf.Χαρακτηρίσαμε στην αρχή αυτό το βήμα μικρό, γιατί περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος του υλικού των δημόσιων βιβλιοθηκών. Έχει όμως ξεχωριστή σημασία η ηλεκτρονική πρόσβαση σε σπάνιους και παλαιούς τίτλους, που τυπώθηκαν εδώ και 150 ή και περισσότερα χρόνια, αφού έτσι μπορεί να προστατευτεί το φυσικό τεκμήριο από την καθημερινή φθορά, καθώς και να διευκολύνει την έρευνα και το έργο των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών όλων των βαθμίδων. Μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει εξ αποστάσεως τους χρήστες/αναγνώστες των βιβλιοθηκών, να συμβάλει στη συνεργασία και ανταλλαγή του υλικού με άλλους φορείς ελληνικούς και ξένους. ΓιΆ αυτό ελπίζουμε να συνεχιστεί το έργο της ψηφιοποίησης του υλικού των βιβλιοθηκών της χώρας μας, δημόσιων, δημοτικών, πανεπιστημιακών κ.ά., που διαθέτουν σημαντικές συλλογές.
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot