ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά) / Πρόλογος του Νίκου Κλαουδάτου
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Πρόλογος του Νίκου Κλαουδάτου

   

Μέχρι σήμερα, ό,τι κείμενα υπάρχουν για την διδακτική των μαθηματικών έχουν την μορφή μιας ακαδημαϊκής παρουσίασης διαφόρων θεωριών για την μάθηση και την διδασκαλία των μαθηματικών. Όμως, το βιβλίο της Ελισσάβετ Καμπάνη αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Για πρώτη φορά είδα μια αφήγηση για την διδακτική των μαθηματικών ενταγμένη μέσα στην σχολική πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, όλο το κείμενο αποτελείται από τις καθημερινές συζητήσεις μιας νεοδιόριστης μαθηματικού, της Αλίκης, με μια έμπειρη καθηγήτρια (η συγγραφέας), με στόχο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλίκη στην διδασκαλία της και πώς θα τα ξεπεράσει. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύονται όλα τα ζητήματα που απασχολούν κάθε δάσκαλο των μαθηματικών, και το πιο σημαντικό, δίνονται απαντήσεις μέσα στα πλαίσια της σχολικής ζωής. Για παράδειγμα, με ποιον τρόπο μπορούμε να διδάξουμε με ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, ποιες είναι οι κατάλληλες ερωτήσεις προς τους μαθητές, πώς διαμορφώνεται ένα σχέδιο μαθήματος και το αντίστοιχο φύλλο εργασίας, τι σημαίνει αξιολόγηση των μαθητών και ποια είναι τα διάφορα είδη, με ποιον τρόπο διαχειριζόμαστε έναν 'δύσκολο' μαθητή στην τάξη, κτλ. Επιπλέον, μέσα από πολύ προσεγμένες μαθηματικές δραστηριότητες αναπτύσσονται οι τεχνικές της διδασκαλίας τους, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εμπειρικές, αλλά βασίζονται σε μια σοβαρή γνώση της σχετικής βιβλιογραφίας. Όλες οι προτάσεις του βιβλίου διέρχονται μέσα από το φίλτρο των προσωπικών βιωμάτων της συγγραφέως, έτσι ώστε ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου είχα την αίσθηση ότι είχε περάσει από μπροστά μου μια ολόκληρη σχολική χρονιά!

Με άλλα λόγια, η Ελισσάβετ Καμπάνη κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο: Να μετασχηματίσει και να εντάξει την θεωρητική γνώση σε μια καθημερινή σχολική πραγματικότητα.

Φυσικά, η διαλογική μορφή του κειμένου εμποδίζει την λεπτομερή εξέταση κάποιων ζητημάτων όπως π.χ. την ανάλυση διαλόγων μεταξύ μαθητών ή μεταξύ μαθητή και καθηγητή κατά την διάρκεια του μαθήματος, και τι κρύβεται πίσω από τους διαλόγους. Η γνώση αυτή μας επιτρέπει να διακρίνουμε κάποια σημαντικά διδακτικά επεισόδια που συμβαίνουν μπροστά μας κατά την διάρκεια της διδασκαλίας. Αυτό όμως είναι το τίμημα της αφηγηματικής μορφής του κειμένου, το οποίο, από τις πρώτες σελίδες, γίνεται τόσο οικείο ώστε να συμμετέχουμε και να συμπάσχουμε και εμείς μαζί με την Αλίκη στις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Το γεγονός αυτό, θεωρώ ότι είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου.

 

Νίκος Κλαουδάτος

Δρ Διδακτικής των Μαθηματικών
Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μεθοδολογίας και Διδακτικής των Μαθηματικών
Τμήμα Μαθηματικών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αγοράστε το τώρα

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot