ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους / Tablet PC: ανάμεσα στο κινητό και το PC
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Tablet PC: ανάμεσα στο κινητό και το PC

   
Τα tablet PC, που πρόσφατα εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά, είναι ήδη ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για την παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας για το 2010. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην έκθεση IFA του Βερολίνου παρουσιάστηκαν αρκετές συσκευές, η Samsung παρουσίασε το Galaxy Tab, η Toshiba το Folio 100, η ViewSonic το ViewPad 100, ακολούθησαν η WeTab, η Binatone, η Hannspree κ.ά. Χάρη στην οθόνη αφής και το μέγεθός τους, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εύκολα ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Όμως, ποιες είναι οι βασικές τους λειτουργίες και τι καινούργιο φέρνουν στην ψηφιακή τεχνολογία; Θα συμβάλλουν στην προώθηση της ηλεκτρονικής ανάγνωσης; Στην πραγματικότητα η ιδέα πρωτοεμφανίστηκε από την Microsoftτο 2001 με το pen-enabled computer, όνομα που παρέπεμπε στο ειδικό μολύβι σε αντικατάσταση πληκτρολογίου. Λειτουργούσε με τα "Windows XP Tablet PC Edition" και δεχόταν όλες τις εφαρμογές που έτρεχαν σε XP. Ακριβό και βαρύ, χρησιμοποιήθηκε κυρίως όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα εργασίας σε γραφείο, όπως παραγγελιοληψίες, συλλογή στοιχείων σε γραμμές παραγωγής, απογραφές αποθηκών κλπ.

Ακολούθησε σχεδόν μια δεκαετία σκληρού ανταγωνισμού, με θεατές τους λάτρεις της τεχνολογίας, οι οποίοι όπως συχνά συμβαίνει, δεν εύρισκαν τίποτε χρήσιμο για την καθημερινότητά τους, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν εφαρμογές ακόμη και για διασκέδαση. Κατασκευαστές hardware όπως οι NCR, Apple, Fujitsu, IBM, AT&T, Samsung, HPκαι άλλες μικρότερες, δημιουργούν έναν κυκεώνα συσκευών με ετερόκλητες ιδιότητες, νεοεμφανιζόμενες προδιαγραφές, μεγέθη, σχήματα, λειτουργικά συστήματα.

Ο αγώνας δρόμου για την επικράτηση κάποιας τεχνολογίας έληξε, όπως συμβαίνει πάντοτε τα τελευταία 25 χρόνια, με την Apple να εμφανίζει το iPad σαν φυσική συνέπεια του iPhone. Το κινητό τηλέφωνο είχε ήδη καθιερωθεί, κυρίως στη νεολαία, σαν η αγαπημένη μέθοδος επικοινωνίας, σερφαρίσματος στο Internet, ακρόασης μουσικής και ραδιοφώνου, παρακολούθησης video κλπ. Δεν έμενε παρά να μεγαλώσει σε μέγεθος, να απομακρυνθεί από το τηλέφωνο και να στραφεί στην ηλεκτρονική ανάγνωση.Πραγματικά, οι εταιρείες κατασκευής των tablet PC έχουν ενσωματώσει πολλές εφαρμογές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, για eBooks, ηλεκτρονικά περιοδικά και αναζήτηση σε on-line βιβλιοπωλεία. Όμως αποτελεί ερώτημα το αν τα tablet PC θα καταφέρουν να ανταγωνιστούν τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (eReaders). Η τεχνολογία ePaper των eReaders διευκολύνει πολύ περισσότερο την ανάγνωση, απ’ ότι οι οθόνες backlight των tablet PC.

Πολύ περισσότερο είναι αμφίβολο αν θα ανταγωνιστούν τα PC και τα laptop, δηλαδή αν θα γίνουν δημοφιλή σε ανθρώπους που δημιουργούν πρωτότυπο υλικό (για παράδειγμα η έλλειψη φυσικού πληκτρολογίου τα καθιστά δύσχρηστα για όσους γράφουν κείμενα). Το πιθανότερο είναι ότι σε βάθος χρόνου θα αντικαταστήσουν τα μικρότερα netbooks. Άλλωστε, οι υπερβολές στο χώρο της τεχνολογίας δεν λείπουν, και κάτι που τη μια στιγμή εμφανίζεται ως επανάσταση μπορεί να εξαφανιστεί από την αγορά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Απομένει να μας εξηγήσουν αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι διάκρισης των tablet PCs από τους eReaders, πέραν του σκληρού ανταγωνισμού κατασκευαστών συσκευών και λειτουργικών συστημάτων. Στο χορό έχουν μπει και οι μεγάλοι διανομείς eBooks (Amazon, Barnes & Noble, Apple) οι οποίοι να προσπαθούν να «κλειδώσουν» τεχνολογικά τη διανομή με τις συσκευές.

Οι αναγνώστες που στρέφονται προς την ηλεκτρονική ανάγνωση θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί το τοπίο είναι ακόμη εξαιρετικά ρευστό. Πρέπει πρώτα να διακρίνουν τις ανάγκες τους, που μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η ανάγνωση μακριά από το γραφείο, η παραγωγή πρωτογενούς κειμένου, η εργασία σε κείμενα απόκτησης γνώσης που απαιτούν επεμβάσεις στα υλικά, η χρήση πολυμεσικών συνθέσεων.

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot