ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους / ePUB 3 και KF8, βήματα για την αναβάθμιση των e-book
Επιστροφή Εκτύπωση
 

ePUB 3 και KF8, βήματα για την αναβάθμιση των e-book

   
Το ePUB, το διεθνές πρότυπο για τα ηλεκτρονικά βιβλία αναβαθμίζεται και περνάει σε επόμενο επίπεδο με τη δημιουργία του ePUB 3. Το ePUB είναι ένα ανοιχτό πρότυπο και μπορεί, χωρίς μετατροπές, να τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες κινητών, tablet PC και υπολογιστών. Οι προδιαγραφές του ορίζονται από το Διεθνές Φόρουμ Ψηφιακών Εκδόσεων (International Digital Publishing Forum - IDPF), στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 200 εταιρείες που σχετίζονται με το χώρο της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, εκδότες, βιβλιοπωλεία κ.ά. Χρησιμοποιείται από όλους τους εκδότες και υποστηρίζεται από όλους τους κατασκευαστές συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης και τους δημιουργούς λογισμικού, εκτός από την Amazon, που χρησιμοποιεί το δικό της φορμάτ, το Mobipocket.

Βασικό χαρακτηριστικό του EPUB -και βασικό του πλεονέκτημα- είναι η αυτόματη προσαρμογή (reflow) του κειμένου στο μέγεθος της οθόνης στο οποίο εμφανίζονται. Με το EPUB ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το ηλεκτρονικό βιβλίο πατώντας απλά το κουμπί για την επόμενη σελίδα, αλλά και να τροποποιήσει το κείμενο ως προς το μέγεθος, το είδος της γραμματοσειράς, την πυκνότητα των γραμμάτων και των χαρακτήρων.

Το EPUB3 θα υποστηρίζει HTML5, CSS3 και Javascript φέρνοντας σημαντικές βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά βιβλία. Θα ενσωματώνονται σε αυτά βίντεο, ήχος, κινούμενα γραφικά και διαδραστικότητα, αλλά και βελτιώσεις στην διάταξη της σελίδας και την προσβασιμότητα για άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και περιεχόμενο σε πολύ περισσότερες γλώσσες. Θα τρέχει σε όλα τα προγράμματα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα της συσκευής, ενώ δίνει τη δυνατότητα για καλύτερο τυπογραφικό σχεδιασμό του ψηφιακού βιβλίου σε συνδυασμό με την πλήρη εκμετάλλευση των ψηφιακών δυνατοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, η Amazon, παρότι αρκετοί ανέμεναν ότι θα εγκατέλειπε το δικό της πρότυπο mobipocket και θα υιοθετούσε το ePUB, ανακοίνωσε το νέο εξελιγμένο πρότυπο της για e-books, το Kindle Format 8 (KF8), απαντώντας στο ePUB 3. Το Kindle Format 8 ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της HTML5 και του CSS3. Επιπλέον, με το KF8, το e-book θα διαβάζεται σε όλες τις συσκευές ανάγνωσης ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος, αρκεί να υπάρχει εφαρμογή Kindle. Με το KF8 θα υποστηρίζεται περιεχόμενο με πλούσια μορφοποίηση και πολύπλοκο design, όπως τα παιδικά βιβλία, τα κόμικς και τα graphic novels, τα τεχνικά εγχειρίδια, οι οδηγοί μαγειρικής κλπ.

Το KF8 περιλαμβάνει περισσότερες από 150 νέες δυνατότητες μορφοποίησης με βάση τα πρότυπα HTML5 και CSS3. Έτσι, υποστηρίζονται πλέον η ενσωμάτωση γραμματοσειρών, τα αρχιγράμματα, εγκιβωτισμένοι πίνακες, σταθερή διάταξη, πλάγιες στήλες, κείμενο πάνω σε εικόνες, ζουμ σε ενσωματωμένες εικόνες και πίνακες και μεγαλύτερος έλεγχος στο διάστιχο, τη στοίχιση του κειμένου, τα περιθώρια, κ.ά. Το KF8 θα συνοδεύει η αναβάθμιση δύο εργαλείων που διαθέτει η Amazon για τους εκδότες, το KindleGen2 για τη δημιουργία των αρχείων και το Kindle Previewer 2 για τον έλεγχο της συμβατότητας των αρχείων με τις συσκευές και τις εφαρμογές Kindle.
footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot