ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους / Διαβάζοντας στην οθόνη
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Διαβάζοντας στην οθόνη

   
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που είχε και έχει να αντιμετωπίσει η ανάγνωση σε ηλεκτρονικό περιβάλλον είναι η προσαρμογή της λειτουργίας του ανθρώπινου ματιού στο φωτισμό της ψηφιακής εικόνας, αλλά και οι επιπτώσεις της πολύωρης προσήλωσης μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή μιας συσκευής ανάγνωσης. Άλλωστε, πληθαίνουν διαρκώς οι έρευνες για τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις της καθημερινής εργασίας του ανθρώπου μπροστά σε έναν υπολογιστή.


Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την ανάγνωση σε οθόνη, ο οπίσθιος φωτισμός που χρησιμοποιούν οι συμβατικές οθόνες (CRT, LCD, TFT) είναι κουραστικός μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, προκαλεί δυσκολία συγκέντρωσης, ενώ όταν η οθόνη βρίσκεται σε φωτεινό περιβάλλον, η πηγή του φωτός (ήλιος ή φώτα) αντανακλάται και τυφλώνει τον αναγνώστη.


Η λύση στο πρόβλημα ήρθε με την τεχνολογία του e-paper (ηλεκτρονικό “χαρτί”) και του e-ink (ηλεκτρονικό “μελάνι”), δηλαδή τη δημιουργία οθονών που “μιμούνται” την εμφάνιση του κοινού μελανιού πάνω στο χαρτί. Σε αντίθεση με τις συμβατικές οθόνες, οι οποίες χρησιμοποιούν όπως είπαμε οπίσθιο φωτισμό για να φωτίζουν τα πίξελ, το ηλεκτρονικό χαρτί αντανακλά το εξωτερικό φως όπως και το συνηθισμένο χαρτί, και έτσι κάνει πιο ξεκούραστο το διάβασμα. Διαβάζονται επίσης από διαφορετικές γωνίες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ανάγνωσης. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, που επιτρέπει τη λειτουργία της συσκευής χωρίς φόρτιση για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Οι προσπάθειες δημιουργίας ηλεκτρονικού χαρτιού πάνε 35 χρόνια πίσω, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με την τεχνολογία Gyricon της Xerox. Στη δεκαετία του 1990 έγιναν σημαντικά βήματα, όμως μόλις το 2004 έγινε δυνατή η εμπορική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, με την κυκλοφορία του Sony Librié EBR-1000EP, της πρώτης συσκευής ανάγνωσης με τεχνολογία e-paper. Ακολούθησαν το iRex iLiad (2006), το Kindle της Amazon (2007), το Nook της Barnes & Noble (2009) και δεκάδες άλλες συσκευές μικρών ή μεγάλων εταιρειών.


Σήμερα, υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες για την κατασκευή οθονών e-paper, ενώ αρκετές εταιρείες ανταγωνίζονται για να καταλάβουν μια θέση στην αγορά. Κυρίαρχη θέση πάντως κατέχει η εταιρεία E Ink, η οποία προμηθεύει το 90% περίπου των οθονών για συσκευές e-readers. Οι οθόνες αυτές είναι εξαιρετικά λεπτές και αποτελούνται από εκατομμύρια μικροσκοπικές κάψουλες με διάμετρο μικρότερη από αυτή μιας τρίχας. Μέσα σε αυτές τις κάψουλες υπάρχει διάφανο υγρό και λευκά και μαύρα σωματίδια τα οποία φορτίζονται με θετικό (τα λευκά) ή αρνητικό (τα μαύρα) φορτίο. Οι κάψουλες βρίσκονται τοποθετημένες ανάμεσα σε δύο πολύ λεπτά και παράλληλα ηλεκτρόδια, από τα οποία το πάνω είναι διάφανο. Με την κατάλληλη φόρτιση αυτών των ηλεκτροδίων φορτίζονται αντίστοιχα και τα σωματίδια στις κάψουλες, σχηματίζοντας έτσι ασπρόμαυρα πίξελ (δηλαδή την εικόνα) πάνω στην οθόνη (το πάνω διάφανο ηλεκτρόδιο). Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται electrophoresis (ηλεκτροφόρηση), αλλά υπάρχουν και άλλες, όπως η electrowetting (ηλεκτροδιαβροχή) και η electrofluidic (ηλεκτρορευστότητα). 
Οι οθόνες e-paper μπορεί να είναι επίπεδες ή εύκαμπτες, συνδυάζονται με οθόνες αφής ή με σύστημα οπίσθιου φωτισμού, αλλά μέχρι τώρα ήταν μόνο ασπρόμαυρες. Τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για τη δημιουργία έγχρωμων οθονών e-paper, με την προσαρμογή έγχρωμων φίλτρων πάνω στην οθόνη. Κι αυτό γιατί με την κυκλοφορία του iPad και άλλων tablet PC, έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός για να αποκτήσουν χρώμα οι έως τώρα ασπρόμαυρες συσκευές e-readers, έτσι ώστε να μπορούν να απεικονίζουν και έγχρωμα πολυμεσικά e-books (με εικόνα, βίντεο κ.λπ.). Λύσεις για έγχρωμες οθόνες έχουν ανακοινώσει έως τώρα αρκετές εταιρείες, όπως η E Ink, η Qualcom, η Liquavista, η Pixel Qi.

Γίνονται παράλληλα προσπάθειες να ξεπεραστεί και ένα από τα βασικά προβλήματα του e-paper, η ταχύτητα ανανέωσης της εικόνας, που είναι πολύ πιο αργή απ’ ό,τι στις οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD). Μία ακόμα αδυναμία αφορά το μέγεθός τους, αφού έως τώρα οι λειτουργικές οθόνες e-paper δεν ξεπερνούν τις 7-9 ίντσες.


Από την άλλη μεριά, δεν μένουν έξω από το παιχνίδι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (επιτραπέζιοι ή φορητοί), αλλά και τα tablet PC, αφού είναι σίγουρο ότι μεγάλο τμήμα της ηλεκτρονικής ανάγνωσης θα γίνεται και από αυτές τις συσκευές. Αρκετές εταιρείες, όπως η αμερικανική Pixel Qi, η Samsung κ.ά., προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνολογία που θα συνδυάζει τις δυνατότητες των συμβατικών επίπεδων οθονών με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των οθονών e-paper, κυρίως μέσω της χρήσης ενός φίλτρου που θα απενεργοποιεί τον οπίσθιο φωτισμό. 


Το σίγουρο είναι ότι οι οθόνες e-paper είναι ένα “καυτό” προϊόν στην ψηφιακή αγορά, και οι εξελίξεις στην τεχνολογία τους θα είναι ραγδαίες τα επόμενα χρόνια. Το e-Anagnosis θα τις παρακολουθεί από κοντά και θα σας ενημερώνει, αφού για μας είναι δεδομένο ότι η ηλεκτρονική ανάγνωση θα γίνεται όλο και πιο προσιτή αλλά και φιλική στο σημερινό μέσο αναγνώστη βιβλίων.


footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot