ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους / ePub vs PDF
Επιστροφή Εκτύπωση
 

ePub vs PDF

   

Η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς e-book έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της μορφής του αρχείου στην οποία "στήνεται" το ηλεκτρονικό βιβλίο και αντίστοιχα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή ή της συσκευής ανάγνωσης. Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πολλούς τύπους μορφοποίησης, έτσι μπορεί κάποιος να διαβάσει ηλεκτρονικά αρχεία σε μορφή doc, txt, html, mobipocket, ePub, PDF κ.ά. Ωστόσο, οι δύο μορφές που έχουν ξεχωρίσει και τείνουν να κυριαρχήσουν είναι τo PDF και το ePub.

Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

To PDF (Portable Document Format) είναι ένα ανοιχτό πρότυπο για την ανταλλαγή εγγράφων. Η συγκεκριμένη μορφή αρχείου δημιουργήθηκε από την εταιρεία Adobe Systems το 1993, και χρησιμοποιείται για την παρουσίαση εγγράφων σε μια οθόνη υπολογιστή με τρόπο ανεξάρτητο από το λογισμικό ή το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή. Από το 2008 έχει καθιερωθεί σαν open standard δημοσιευμένο από το ISO ως ISO/IEC 32000-1:2008. Τα αρχεία PDF μπορούν να δημιουργηθούν από πολλές εφαρμογές (σελιδοποίησης εντύπου, επεξεργασίας κειμένου, επεξεργασίας εικόνας, σχεδιαστικά προγράμματα κ.λπ.). Ενσωματώνει το κείμενο, τις γραμματοσειρές, τις εικόνες και τα γραφικά που συνθέτουν το αρχικό έγγραφο. Τα αρχεία PDF εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή όπως ακριβώς ένα τελικό σελιδοποιημένο έντυπο, χωρίς να διαφοροποιείται η μορφοποίηση και η σελιδαρίθμησή του. Αρχείο PDF μπορεί να δημιουργηθεί και με το σκανάρισμα ενός βιβλίου, τότε όμως έχουμε μόνο ένα αρχείο εικόνας. 

Το PDF έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να κλειδωθεί και να μην αντιγράφεται τμηματικά. Για την εμφάνιση αρχείων PDF, απαιτείται η δωρεάν εφαρμογή Adobe Acrobat Reader. Η Adobe θέλοντας να διαχωρίσει την προβολή των απλών αρχείων PDF από την ανάγνωση των ηλεκτρονικών βιβλίων δημιούργησε το Adobe Digital Editions. Είναι μία εφαρμογή πλήρους διαχείρισης ηλεκτρονικών βιβλίων η οποία εκτός από την ανάγνωση επιτρέπει το κατέβασμα, την αγορά, αλλά και την ενοικίαση βιβλίων. Η εφαρμογή υποστηρίζει τα αρχεία PDF, αλλά και τα αρχεία ePub. Τα αρχεία μπορούν είτε να είναι κλειδωμένα μέσω κάποιου συστήματος διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), όπως το Adobe Content Server, είτε να είναι δωρεάν ανοιχτά αρχεία χωρίς κανένα κλείδωμα.

Τα αρχεία PDF διαβάζονται όχι μόνο από υπολογιστές αλλά και από συσκευές ανάγνωσης, οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία τους υποστηρίζουν τη δυνατότητα ανάγνωσης τέτοιων αρχείων. Ωστόσο, η ανάγνωση αρχείων PDF σε e-reader είναι δύσκολη υπόθεση, όπως υποστηρίζουν οι φανατικοί οπαδοί των συσκευών ανάγνωσης. Κι αυτό γιατί δεν προσαρμόζεται το μέγεθος της σελίδας στο μέγεθος της οθόνης του e-reader, οπότε απαιτεί κύλιση της σελίδας προς τα κάτω ή προς τα πάνω (scroll) και μεγέθυνση ή σμίκρυνση της σελίδας (zoom in/out). ΠαρΆ όλα αυτά, αρκετά e-book σε μορφή PDF είναι ειδικά διαμορφωμένα ώστε να εμφανίζονται στις οθόνες των e-readers.

Το ePub είναι ένα ανοιχτό πρότυπο αρχείων κειμένου για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων από το Διεθνές Φόρουμ Ψηφιακών Εκδόσεων (IDPF). Η πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε το 2007, οπότε αντικατέστησε το παλαιότερο πρότυπο Open e-Book. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το περιεχόμενο του βιβλίου (το κείμενο) να προσαρμόζεται αυτόματα (reflow) σε κάθε συσκευή ανάγνωσης που χρησιμοποιεί ο αναγνώστης, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστο ακόμα και στις πιο μικρές οθόνες. 

Η ανάγνωση αρχείων ePub είναι δυνατή όχι μόνο στους e-readers αλλά και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω του Adobe Digital Editions, καθώς και άλλων προγραμμάτων, όπως το Calibre, το FBReader, το ePubReader κ.ά. Βέβαια, διαβάζονται και σε κινητά τηλέφωνα, μέσω π.χ. της εφαρμογής Aldiko του Android. Οι προδιαγραφές ePub δεν εφαρμόζουν ούτε προτείνουν ένα συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), έτσι οι κατασκευαστές αρχείων ePub χρησιμοποιούν είτε το Adobe Content Server είτε το FairPlay του iBook της Apple.

Oι επικριτές του EPUB τονίζουν ότι, ενώ είναι αποτελεσματική μορφή αρχείων για το ηλεκτρονικά βιβλία που περιέχουν μόνο κείμενο, δεν είναι κατάλληλη για ηλεκτρονικά έντυπα που απαιτούν ακριβή διάταξη ή εξειδικευμένη μορφοποίηση με στήλες, εικόνες και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. ένα κόμικ ή ένα ταξιδιωτικός οδηγός.

Yπάρχουν σήμερα αρκετές εφαρμογές που μετατρέπουν αρχεία PDF σε αρχεία ePub και το αντίθετο. Βέβαια, μετά τις μετατροπές, προκύπτουν αρκετά προβλήματα στην τελική μορφοποίηση. Έτσι οι προγραμματιστές αλλά και οι συντελεστές της εκδοτικής παραγωγής εργάζονται συστηματικά για την επίλυση των προβλημάτων και τη διαμόρφωση των καλύτερων προτύπων για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Είτε έτσι είτε αλλιώς είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου και ο ανταγωνισμός για το ποια μορφή θα κυριαρχήσει θα ενταθεί. ¶λλωστε, η μορφή συνδέεται στενά και με το θέμα της διαχείρισης των ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) και των κλειδωμένων ή ανοιχτών αρχείων, θέμα που είναι πολύ μεγάλο και θα μας απασχολήσει σε επόμενα άρθρα, αφού υπάρχει ήδη έντονη συζήτηση ανάμεσα στους Έλληνες εκδότες.

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot