ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους / e-readers, tablet PC, PC, laptop, netbooks, smart phone: είναι όλες συσκευές ανάγνωσης;
Επιστροφή Εκτύπωση
 

e-readers, tablet PC, PC, laptop, netbooks, smart phone: είναι όλες συσκευές ανάγνωσης;

   
Ναι, όλες οι παραπάνω είναι συσκευές στις οποίες μπορεί κάποιος να διαβάσει ένα ηλεκτρονικό κείμενο, από ένα απλό txt μέχρι τα έγχρωμα πολυμεσικά e-books που έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται. Όμως, ποια συσκευή είναι αυτή που διευκολύνει περισσότερο την ηλεκτρονική ανάγνωση, και κυρίως, ποια συσκευή θα κυριαρχήσει στην αγορά;

Ουδείς προφήτης στο eAnagnosis, έτσι απάντηση στο δεύτερο ερώτημα δεν θα δώσουμε. Όμως θα προσπαθήσουμε να θίξουμε μερικές πλευρές –έστω και με λίγα λόγια– του ζητήματος «ποια συσκευή μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την ηλεκτρονική ανάγνωση».

Οι φανατικοί οπαδοί των e-readers θα έδιναν με απλά επιχειρήματα την απάντηση: η οθόνη e-paper και η δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής του κειμένου στην οθόνη της συσκευής, τους δίνει το προβάδισμα. Όμως από την άλλη πλευρά, είναι λογικό να δαπανήσει κάποιος ένα ποσό της τάξης των μερικών εκατοντάδων ευρώ

 

  • για μια συσκευή που απλώς διαβάζει κείμενο, 
  • δεν έχει χρώμα, 
  • έχει μέτριες δυνατότητες για την πλοήγηση στο διαδίκτυο,
  • σε υποχρεώνει να στέλνεις (ειδικά οι συσκευές των μεγάλων ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων Amazon και Barnes & Noble) τα έγγραφα σου σε κεντρικό σέρβερ για να τα μετατρέψεις και 
  • σε χρεώνει για τη μετατροπή τους; 
     

Και πάλι, οι φανατικοί οπαδοί των e-readers θα πουν ότι οι συσκευές εξελίσσονται και σύντομα θα έχουν έγχρωμη οθόνη e-paper, βελτιωμένο επίπεδο συνδεσιμότητας και κάποιες ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου. 
Όμως, βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλοι αναζητούν το «όλα σε ένα», δηλαδή μια συσκευή που θα συνδυάζει πολλές δυνατότητες, έστω κι αν δεν υπάρχει η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ειδικές λειτουργίες. Μια συσκευή που, εκτός από την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, θα επιτρέπει την προβολή ιστοσελίδων στην κανονική τους διάταξη, την προβολή βίντεο από το YouTube ή από άλλες πηγές, την προβολή ή ακόμα και την επεξεργασία φωτογραφιών, την επικοινωνία μέσω των social networks, την αναπαραγωγή μουσικής ή τα παιχνίδια και βέβαια τη δημιουργία και επεξεργασία κειμένων.


Έτσι έρχονται στο προσκήνιο τα tablet PC, τα netbooks, τα laptop, κάθε είδους φορητή συσκευή που επιτρέπει την ηλεκτρονική ανάγνωση, αλλά και τα PC όταν μιλάμε για διάβασμα στο σπίτι ή το γραφείο. Και βέβαια το θέμα του λογισμικού που θα επιτρέπει το κατέβασμα, την αρχειοθέτηση, την ταξινόμηση και την ανάγνωση των e-books.

Eδώ εμφανίζονται δύο ακόμα προβλήματα που αφορούν όλες τις συσκευές ψηφιακής τεχνολογίας. H συμβατότητα ανάμεσα στις διάφορες συσκευές και στα λογισμικά που υποστηρίζουν καθώς και οι ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογία που κάνουν τις συσκευές να «γερνάνε» γρήγορα. Έτσι, π.χ., μπορεί να αγοράσει κάποιος βιβλία από το Amazon για να τα διαβάζει στο Kindle, αλλά δεν μπορεί να τα διαβάζει σε κάποιον άλλο e-reader. Βέβαια, οι εταιρείες προσπαθούν να απαντήσουν στο πρόβλημα, γιΆ αυτό και η Amazon δημιούργησε μια έκδοση του λογισμικού του Kindle που επιτρέπει την ανάγνωση e-book σε PC ή σε Μac.


Από την άλλη, όταν οι συσκευές αλλάζουν γρήγορα, πολλές φορές η μεταφορά των δεδομένων από τις παλιές συσκευές στις νέες ή σε νέες μορφές εμφανίζει δυσκολίες. Έτσι, για να μπορεί κάποιος να “κρατά ζωντανή” την ηλεκτρονική του βιβλιοθήκη πρέπει να ανανεώνει συχνά τις συσκευές ανάγνωσης και να πληρώνει τακτικά γιΆ αυτές.

Βέβαια, η ανάγνωση παραμένει προσωπικό ζήτημα. Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε ότι άλλη προσήλωση απαιτείται όταν διαβάζεις ένα λογοτεχνικό κείμενο, άλλη όταν διαβάζεις έναν τουριστικό οδηγό, άλλη όταν διαβάζεις ένα πανεπιστημιακό σύγγραμμα, ένα τεχνικό εγχειρίδιο κ.ο.κ. ¶λλη όταν διαβάζεις στο γραφείο, στο σπίτι ή σε μια παραλία. Διαφορετικά συναισθήματα γεννιούνται ανάλογα με το είδος του βιβλίου που διαβάζει κάποιος. Το τι, πώς, πού της ανάγνωσης και του βιβλίου θα καθορίσει και την επιλογή του αναγνώστη/χρήστη για το ποια συσκευή θα προτιμήσει. Δεν είναι πια σπάνια η εικόνα ενός ανθρώπου που διαβάζει ένα λογοτεχνικό e-book μέσα από την οθόνη ενός έξυπνου κινητού.

Προς το παρόν, πάντως, για όσους δεν σκέφτονται να προχωρήσουν στην αγορά ενός e-reader, η χρήση του υπολογιστή, φορητού ή επιτραπέζιου, αποτελεί μια προσιτή λύση για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων. Ο Viewer της eAnagnosis, τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ, θα σας δώσει ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάγνωση κάθε είδους ηλεκτρονικού βιβλίου.

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot