ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSLETTER ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
logo H ηλεκτρονική ανάγνωση όπως δεν τη "διαβάσατε" ποτέ
Share |
Διαβάστε...:
  Οι τρεις κανόνες επιτυχίας στις πωλήσεις e-books  Black Crown: Το gaming στον κόσμο των εκδόσεων  Η Google στην αγορά σχολικών βιβλίων  
περισσότερα...   rss
 
 
Eξελίξεις
Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
Τα eBooks και οι συντελεστές τους
Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 


Χρήσιμα links

EKEBI:Παρατ/ριο Ψηφ.Βιβλίου

Εθνική Βιβλιοθήκη (ψηφιακά)

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Βουλής

Ανέμη-Ψηφ. Βιβλ. Παν.Κρήτης

Ψηφ. Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α

Ψηφ. Βιβλιοθήκη Ίδρ.Ευγενίδου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονική Ανάγνωση / Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους / Το Nook Color βασικός μοχλός επέκτασης της Barnes & Noble στην ηλεκτρονική ανάγνωση
Επιστροφή Εκτύπωση
 

Το Nook Color βασικός μοχλός επέκτασης της Barnes & Noble στην ηλεκτρονική ανάγνωση

   
Η Barnes & Noble, η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ebook από το ηλεκτρονικό της βιβλιοπωλείο, ΒΝ.com, ήταν διπλάσιες από τις πωλήσεις των έντυπων βιβλίων. Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 3ο τρίμηνο του 2010.

Οι πωλήσεις του ΒΝ.com αυξήθηκαν κατά 64% χάρη στα ebooks και τις συσκευές ανάγνωσης Nook, ενώ στα «φυσικά» βιβλιοπωλεία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,6% χάρη στις συσκευές ανάγνωσης Nook και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς οι πωλήσεις βιβλίων και ιδιαίτερα των πανεπιστημιακών παρουσίασαν πτώση. Οι περισσότερες συσκευές Nook (ο παλαιότερος ασπρόμαυρος αναγνώστης αλλά και ο νέος με την έγχρωμη οθόνη) πουλήθηκαν μέσω των «φυσικών» καταστημάτων παρά μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Η συσκευή ανάγνωσης-ταμπλέτα Nook Color αποτελεί απΆ ό,τι φαίνεται βασικό μοχλό της προσπάθειας της Β&Ν να κερδίσει έδαφος απέναντι στον κύριο ανταγωνιστή της, το Amazon και τη δικιά του συσκευή ανάγνωσης το Kindle. Το Nook Color είναι συσκευή ανάγνωσης με έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών. Δεν είναι οθόνη τεχνολογίας e-paper αλλά οθόνη LCD οπίσθιου φωτισμού με ανάλυση 1024x600 pixel, γωνία θέασης 178 μοιρών και περισσότερα από 16 εκατομμύρια χρώματα. Όσον αφορά τη λειτουργία, στις τρεις αρχικές οθόνες και στα περιοδικά υποστηρίζεται η δυνατότητα pinch-to-zoom (ζουμ με τη χρήση δύο δακτύλων, όπως στο iPhone και το iPad).Το Nook Color έχει RAM 512 MB, εσωτερική μνήμη 8GB, ενώ υπάρχει και θύρα για κάρτα microSD μέχρι 32GB. Υπάρχει ενσωματωμένο Wi-Fi για σύνδεση με το Ίντερνετ, έξοδος για ακουστικά, καθώς και ηχείο. Το λειτουργικό του είναι Android 2.1. Υποστηρίζει αναπαραγωγή ήχου, βίντεο, και κάποια παιχνίδια, αλλά δεν μπορεί να τρέξει flash καθώς και τις εφαρμογές του Android Market. Όσον αφορά στην ηλεκτρονική ανάγνωση, υποστηρίζει αρχεία PDF και ePub, καθώς και αρχεία κειμένου μέσω του προεγκατεστημένου λογισμικού Quickoffice.

Ο χρήστης της συσκευής μπορεί να κατεβάζει βιβλία από το ηλεκτρονικό κατάστημα B&N.com, το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρονικούς τίτλους, καθώς και συνδρομητική υπηρεσία για περισσότερες από 100 ψηφιακές εφημερίδες και περιοδικά, την ανάγνωση των οποίων ευνοεί η έγχρωμη οθόνη. Πρόσφατα, η Β&Ν εγκαινίασε τη λειτουργία του Nook Kids, μιας μεγάλης παιδικής βιβλιοθήκης με πολλά πολυμεσικά βιβλία, κατάλληλα για να διαβαστούν στο Nook Color, αλλά και στο iPad και το iPhone. Επίσης, σκοπεύει να αναβαθμίσει την παροχή, μέσω του B&N.com, εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών που θα «παίζονται» στη συσκευή.Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του έγχρωμου αναγνώστη σε σχέση με τις ασπρόμαυρες συσκευές ανάγνωσης. Η τεχνολογία e-paper, που έχουμε παρουσιάσει εδώ, διευκολύνει την ανάγνωση σε σχέση με τις οθόνες οπίσθιου φωτισμού, όμως προς το παρόν περιορίζεται στην ανάγνωση κειμένων με απλή διαμόρφωση και δεν επιτρέπει την ανάγνωση βιβλίων εμπλουτισμένων με εικόνες, animation, βίντεο κ.λπ.  Θα πει κάποιος ότι και τα λογοτεχνικά βιβλία απλή διαμόρφωση έχουν. Θα διαφωνήσουμε. Γιατί τα «στολίδια» της έντυπης τυπογραφίας, τα αρχιγράμματα, οι κεφαλίδες, η σελιδαρίθμηση, τα γραμμικά σχέδια που χωρίζουν παραγράφους, οι γραμματοσειρές με το στένεμα, το διάστιχο, τον πολύμορφο συλλαβισμό, χάνονται, προς το παρόν, στα ηλεκτρονικά κείμενα τύπου epub.

Για να ξαναγυρίσουμε στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, είναι σίγουρο ότι το iPad δημιούργησε νέα επίπεδα σύγκρισης, και πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στη ηλεκτρονική ανάγνωση θα κινηθούν προς το έγχρωμο περιβάλλον και τα πολυμεσικά ebook, όπως βλέπουμε και με τις έγχρωμες οθόνες e-paper της E Ink. Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του μεγέθους και του είδους της γραμματοσειράς, του χρώματος των γραμμάτων και του φόντου. Ο αναγνώστης μπορεί να προσθέσει υποσημειώσεις και σελιδοδείκτες, να «μοιραστεί» αποσπάσματα ή να προτείνει ένα βιβλίο μέσω του Facebook, του Twitter ή του Google. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού (LendMe) των ebooks για μία φορά και για διάστημα 15 ημερών, ενώ όσο είναι δανεισμένο ο αρχικός αγοραστής δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο ebook.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας πάντως, αν και δηλώνουν ότι είναι ευχαριστημένοι από την πορεία της, δηλώνουν ότι δεν θα μοιράσει μέρισμα στους μετόχους της, ώστε να προωθήσουν τις ηλεκτρονικές της επενδύσεις. Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και ο ανταγωνισμός τόσο έντονος, που δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης. Ταυτόχρονα, η Β&Ν, μην ξεχνώντας το χώρο των φυσικών βιβλιοπωλείων, δήλωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει και μερικά από τα καταστήματα της άλλης μεγάλης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, της Borders Group, η οποία έκανε αίτηση εισόδου σε καθεστώς προστασίας από πτώχευση στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011.

footer splitter
                 
 
Marginalia
arrows Πού απευθύνεται
 
Ηλεκτρονική Ανάγνωση
arrows Eξελίξεις
arrows Θέσεις, Απόψεις, Συνεντεύξεις
arrows Τα eBooks και οι συντελεστές τους
arrows Οι συσκευές ανάγνωσης και το λογισμικό τους
arrows Η Αλίκη στο Σχολείο των Προκλήσεων (υλικά)
arrows Επιληψία, Αγάπη μου (υλικά)
 
Υπηρεσίες multiimedia
arrows Από το χαρτί (και όχι μόνο) στην οθόνη…
arrows Σχεδιασμός, παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου και σελιδοποίηση
arrows Συγκρότηση eBook
arrows Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο: Πέρα από την ιστοσελίδα
footer bot